Me pidasime nädalavahetusel kodus talgusid. Mu meelest on äärmiselt vahva kutsuda kokku sõbrad-tuttavad ning koos samaaegselt puhata ning tööd teha. Me oleme sõpruskonnaga teinud seda juba aastaid. Nii ka sel nädalavahetusel.

Mis läks valesti?

Talgud panevad teinekord ikka inimeste suhted proovile. Mõni on aktiivsem, mõni on mugavam. Minu meelest on siin kohal kõige olulisem pidada meeles, et talgutele on inimesed tulnud vabatahtlikult appi ning ei tohi abilisi tööga tappa. Kõigil peab ka lõbus ja meeldiv olema. Eriti kui ootamatult on saabunud ka suvi. Töö ja vile peab koos käima.

Seepärast ei seganud mind esialgu kui meie peresõber koos oma pruudiga pigem veinitamisele rõhku pani. Kuigi...Veinitamise käigus selgus, et kahjuks on aastatega meie peresõbrast saanud ka alkohoolik. Kui noor inimene (jah, ma pean enda vanuseid 36-aastaseid inimesi siiski nooreks) kell 11 hommiku tuleb külla peaaegu umbjoobes ning jätkab salaja joomist oma seljakotis kaasa võetud Jägermeistri pudelist, siis on tegu probleemiga. Suure probleemiga! Me ei ole rumalad. Me saame aru, miks salaja pidevalt toas on vaja käia. Ja kui te arvate, et ma nüüd siin "salaja" oma peresõpra taga klatšin, siis loomulikult küsisin ma ka temalt, mis tema elus muutunud on, et alkohol nii väga mekkima on hakanud. Teate seda ütlust, et inimest ei saa aidata kui ta ei taha? No vot. Nii eitas ka minu peresõber probleemi. Kes teab, ehk selline "anonüümne" artikkel paneb ta kasvõi mõtlema.

Igatahes algasid pinged sellest, et selleks ajaks kui teised alles avasid värvipütte. et maja värvima hakata, oli meie sõbral avatud nii kuues õllepurk kui sala-Järgermeister. Samal ajal kui kõik koos tööd tegid, otsustas ka sõbra pruut pigem päikese käes lebotada, raamatut lugeda, suits suitsu järel kimuda ning siidrit juua. Nii kaua kuni sõber veel jalgadel püsis, võtsid noored päikest ning kadusid siis tuppa magama. Õhtusöögi ajaks tulid kenasti välja tagasi.

Minu lapse voodis ei seksita!

Teate, mu meelest on täiesti okei, et külla tulles ei pea end oimetuks töötama ja on täiesti okei rahulikult võtta, kuid samas ajas mind ikka natuke pahaseks küll, kui keegi võttis meie maja kui tasuta puhkemaja, kus niisama lihtsalt puhata. Kui sa tahad nädalavahetusel niisama tšillida, siis f...g võta endale mõnda puhkemajja tuba. Mine puhka ja päevita, aga ära kasuta minu kodu selleks, et siin lihtsalt hambad laiali magada. Vähemalt teeskle, et sa tahad aidata või kaasa lüüa.

Ja kurjam küll...kui ma lähen oma last magama panema ning avastan siis oma lapse voodis poolpalja pohmaund välja magava paarikese, siis saab minu mõõt täis. Ma saan aru. Me kõik oleme olnud noored ja veri on soontes vemmeldanud, nii et üksteisest on raske käsi eemale hoida, kuid ma ei tea, kas ei oleks lihtsalt elementaarne viisakus ja lugupidamine teiste külaliste ning pererahva vastu, et seda rohkem omaette või salaja teha. Okei, sa unustad kire-ja alkoholiuimas ära, et seksid oma sõprade lapse voodis, aga kata end siis vähemalt pärast vähemalt kinni. Mitte ära jää jalad harkis paljalt norskama majas, kus on samal ajal ka palju lapsi.