Puhkus kui stress

Kõik saab alguse teest. Sageli jäävad reisid hiljaks või on takistuseks meeletud ummikud. Lõpuks jõutakse kohale, pakitakse asjad lahti ning hakatakse argiasju klaarima. Aga puhkus? Oleks nagu alanud. Ent organismi jaoks, mis on vahetanud ajavööndit või kliimat või isegi tavapärast rütmi, algab just sel hetkel adaptsioon. Kui adapteerujaid on kaks, siis hakkavad ka nende suhted uute tingimustega kohanema. Selleks on vaja aega, olgu või nädal. Alles seejärel algab tõeline puhkus.

Sageli ei jõuagi me 5-10 päevaga selleni, mida puhkuseks nimetatakse. Lisaks üritame antud lühikese ajaga väga palju ette võtta ning lõpuks oleme täiesti ülekoormatud ja väsinud.

Kui puhkus kestaks neli nädalat järjest, siis jõuaks organism uute tingimustega kohaneda ning hakkama saada kõikide pettumustega, nagu näiteks „ootus — reaalsus“. Siis alles saaks hakata nautima õiget puhkust ja lõdvestumist.

Ent kaugeltki mitte kõigil ei ole võimalik nii pikka puhkust saada. Ehk antakse vaid 15 päeva. Seetõttu tuleb aidata oma organismil ja suhetel kiiremini kohaneda, et asuda oma isiklikku puhkust veetma.

Kaheksa põhjust tülitsemiseks

1. Puhkus on ebahariliku päevarežiimiga eraldiseisev väikene elu — teise kliimaga, uute ja sageli ennustamatute argitingimustega. Igaüks elab stressi üle omamoodi, ent paljud puhkajad muutuvad sageli hulga närvilisemaks ja tundlikumaks.

2. Me tahame erinevaid asju! Sageli näib, et üksnes asukohamaa valimine räägib puhkuse sisust ning abikaasad ei näe vajadust seda läbi arutada. Samas kujutab üks ette randa ja päikest, teine aga unistab vaatamisväärsuste nägemisest. Ja nii võivad need lõpuni rääkimata vaatekohad selgeks saada kõige ebasobivamal hetkel.

3. Paljude kuude kestel, olles režiimil „töö-kodu-töö“, koguneb partneritesse terve hulk allaneelatud solvumisi. Ning puhkusel võivad need kõik juba esimesel võimalusel pinnale tõusta. Põhjus võib olla täiesti süütu, näiteks unustas mees öelda ettekandjale, et tema naine eelistab ilma suhkruta kohvi. Ja siis see algab! Selgub, et naisele meenutas see vahejuhtum mitmeid olukordi, kus tundis end unustatuna või üksikuna. Mingi aja võib ta veel oma tundeid peita, et mitte puhkust rikkuda, ent pikemas perspektiivis see ei õnnestu. Varjates oma tundeid ei suuda me enam saavutada siirast kontakti teise inimesega.

4. Isegi juhul, kui abikaasad on varakult läbi arutanud võimalikke erimeelsusi ning nende lahendusi, võib miski ikka plaani rikkuda. Elamistingimused ei pruugi näiteks ühele meeldida. Ning siis võib sädemest kohe leek lahvatada või saab ühe partneri pettumusest viitsütikuga pomm.

5. Juhtub ka nii, et üks partneritest eelistab osa aega veeta üksinduses, teine aga tahab pidevalt koos olla. Kui see olukord on varem läbi arutatud ning kompromiss leitud, siis on kõik korras. Ent sageli nõustub üks formaalselt, lootes, et küll kohapeal „õiglus“ võidab.

6. Raha. Paljud paarid valivad sellised reisid, kus kõik on juba hinna sees. Nii ei pea muretsema hindade pärast ega ka mitte ebaõnnestunud katsete pärast kokku hoida.

7. Armukadedus. Puhkuse aeg on täis võimalusi seda tunda. Ka sellepärast võib palju ja kirglikult tülitseda.

8. Vahel juhtub ka nii, et tülitsemiseks ei olegi erilist põhjust. Tavaelus, tundes väikest pinget, võime minna jalutama või poodlema või jääda tööle kauemaks, hoidmaks partnerist veidi distantsi. Puhkuse ajal pole see alati võimalik. Ning puudub ka kogemus, kuidas koos olles pingest vabaneda.

Riiud on vältimatud

Arvestada tuleb ka faktiga, et konfliktid võivad tekkida vaatamata teie pingutustele. Kui on teada, et mõned teemad on plahvatusohtlikud, üritage neid vältida. Kui riid siiski tekib, võiks püüda reeglite järgi tülitseda. Näiteks võiks üritada konflikte lahendada ainult päeval. Mõelge välja leppimise rituaalid. Mõelge järele, millised ühised huvid ja hobid võivad teile pärast tüli rahu maa peale tuua.

Olgu teie puhkus pilvitu, rahulik ja lõdvestav!

Nõuanded puhkajatele:
• Arutage juba varakult läbi, mida kumbki tahab puhkuse ajal teha.
• Koostage oma soovide nimekiri ja leidke need ettevõtmised, mida tahaksite tingimata koos teha. Võimalik, et kõike ei jõuagi ning mingid punktid jäävad tulevikku.
• Mõelge järele, mida te kumbki ei soovi teha.
• Suhted alkoholiga. On ebameeldiv vaadata oma teist poolt pidevalt auru all olevana. Leidke kompromiss.
• Mõned paarid lepivad kokku veeta osa puhkusest koos, osa aga eraldi. Arusaamatuste vältimiseks tuleks eelnevalt kõik korralikult läbi arutada.
• Mõtle järele, mis võib sinus või sinu partneris tekitada pettumust — argiprobleemid, naabrid, müra …
• Püüa ette kujutada, mis võiks aidata pettumusest üle saada.
• Mõelge järele, kuidas te saate teineteist aidata, kui üks teist on pettunud.
• Arutage läbi, millised meeldivad pisiasjad aitavad teid mõlemaid, kui miski läheb nii, nagu te pole oodanud.

Allikas: Psihhologija, mai-juuni 2017