Salatitaim ja roheline köögivili

Salati üks põhikomponente on vaieldamatult mõni aedsalat või kapsas, millest levinumad on lehtsalat ja peakapsas. Need ei anna palju energiat, kuid sisaldavad olulisi toitaineid — vitamiine ja kiudaineid. Salati puhul on oluline tarbida erinevaid salatitaimi või veel parem — need omavahel kokku segada. Vaheldust aitavad tuua näiteks Hiina kapsas, spinat või Rooma salat. Magusamat maitset ja mahlakust aitavad tuua puuviljad.

Oliiviõli ja rasvad

Oliiviõli on üks hinnatud maitsega ning tervislikemaid toiduõlisid. See on südamesõbralik ja varustab organismi kasulike rasvhapetega. See aga ei tähenda, et seda võiks piiramatult salatise lisada. Rohkem ei ole alati parem. Et salati energiasisaldus kontrolli all hoida, tasub meeles pidada, et üks supilusikas oliivõli annab natuke üle 100 kcal. Lisaks õlidele kasutatakse salatis tihti ka teisi kasulikke rasvarikkaid toiduaineid — avokaado, pähklid või mõni rasvane juust. Kui kasutad neid kõiki, tasub nende koguseid kindlasti vähendada.

Valgurikas toiduaine

Kui jätta salatisse valgurikas toiduaine lisamata, võime juba tunni aja möödudes end näljasena tunda. See võib omakorda viia ülesöömiseni. Lisaks annavad paljud valgurikkad toiduained organismile eluks vajalikke toitaineid, mida teistest toiduainetest on raskem kätte saada. Kalkun, broiler, muna, kala ja madalama rasvasisaldusega juust sobivad selleks hästi.

Lisandid, saiakuubikud ja valmiskastmed

Kuivatatud puuviljad, krõmpsud kuivikud ning kreemised kastmed võivad lisada salatile olulist maitsenüanssi. Kuigi need ei ole alati ebatervislikud, kiputakase nendega tihti liialdama, mis omakorda võib ajada salati energiasisalduse üsna kõrgeks. Rääkimata sellest, et need on madala toiteväärtusega. Et koguste üle paremat kontrolli omada, tasub lisandeid eraldi salati kõrvale serveerida. Head alternatiivid mahlasuse ja maitse lisamiseks toidule oleks sidrun või õunaäädikas. Boonusena ei pea pea kalorite pärast muretsema.
Tervisliku salatiga suvele vastu!