Skandinaavia suvi on absoluutselt kogemist väärt — ühe päeva jooksul võib ilm muutuda kardinaalselt, mägede piirkonnas võib ootamatult ka lumega kohtuda, mida põhja poole, seda valgemaks lähevad ööd, loodus pakub hingematvaid vaateid. Toome ära mõned nipid, kuidas soodsalt Skandinaaviasse reisida.

Esmalt tuleks sooduspakkumiste ajal soetada laevapiletid Stockholmi. Suve alguse poole on teinekord võimalik terve kajut saada vaid 40 euro eest. Turismi tipphooajal juulis on piletid küll juba kaks-kolm korda kallimad, kuid neljakesi reisides tuleb kajuti hind siiski soodne.

Stockholm on iseenesest juba külastamistväärt, nii et juba vaid selle linna pärast tasub üks suvine laevareis ette võtta. Kui vanalinn ja kuningaloss tunduvad juba liiga igavad, jalutage kohalikus hipsterville’is Södermalmil, külastage vanakraamiturgusid — loppis'eid — mida suvisel ajal on Rootsis eriti palju või tehke üks paadisõit saarekeste vahel. Muide, kui soetate endale ühistranspordikaardi, siis saate lisaks metroodele ja bussidele sõita sama kaardiga ka paadiga (lihtsalt vaadake, et paadil oleks peal SL märge).

Ka ööbimine Stockholmis ei ole kallis, kui veidike internetis ringi uurida. Booking.com lehelt saab täiesti korraliku kesklinna hotelli 60-80 euroga kahele inimesele. Hostelite hinnad algavad 40 eurost. Üks vahva ööbimiskoht on näiteks M/S Birger Jarl.

Edasi Norra liikumiseks on kõige soodsam variant kas bussiga või rongiga. Rongiga on äärmiselt mugav reisida, kõigest viis tundi ja oletegi Oslos. Piletite hinnad algavad 186 Rootsi kroonist (kui piisavalt ette tellida), keskmine rongipiletihind jääb 300-400 krooni vahele. Lapsega reisides on kindlasti plussiks see, et lapse pileti eest eraldi maksma ei pea.

Teine soodne variant Norra reisiks on bussisõit. Ööbussi hinnad algavad 450 Rootsi kroonist. Bussisõidu ainsaks miinuseks on see, et piiriületus toimub varajastel hommikutundidel ning te peate passikontrolliks üles ärkama.

Ööbimine Oslos ei ole samuti üle mõistuse kallis, kesklinnas on võimalik saada korralik hotellituba 50 euroga, samas tasub alati üle vaadata Airbnb pakkumised, sest Oslo eeslinnades on võimalik üürida terve korter hinnaga 40 eurot ööpäevas.

Kui teil on soov Norrat avastada rohkem kui vaid pealinn Oslo, kus loomulikult on ka väga palju vaadata, siis oleks siiski kõige mõistlikum Norrasse sõita autoga. Laevapiletid lähevad küll kallimaks (vaadake kindlasti ka DFDS pakkumisi väljumisega Paldiskist!), kuid jällegi mitme peale kulu jagades ei ole ka see summa liiga suur. Kütuse peale kulub Stockholmist Oslosse sõitmiseks umbes 80 eurot.

Mida kindlasti külastada ja kuhu sõita, sellest juba järgmistes lugudes.