Tegelikult ei ole olukord sugugi nii trööstitu kui tunduma kipub. Viimaste aastate juuni on küll jahe ja sagedaste vihmadega olnud ning ka selle aasta juunikuu keskmine temperatuur oli kõigest üks kraad tavapärasest madalam.

„Märksa kõledam oli 2014.aasta, mil kuu keskmine oli kaks kraadi madala, kuid sellele järgnenud juuli ja august oli see eest kolm kraadi keskmisest soojemad,“ ütleb Taimi Paljak. „ Nõnda ongi Eestimaa suvi pigem heitlike ilmadega ja haruarva valitseb vaid palav ilm nii nagu näiteks 2010.aastal. Öökülmad on tõesti juulikuus pigem harvad nähtused, kuid samuti mitte haruldased. 1992. aastal oli maapinna lähedal mõnes kohas temperatuur lausa – 2 kraadi.“

Kuidas rannailmadega jääb?
Taimi Paljak lohutab meid, et sellest suvest on veel 2/3 ees ja kindlasti tuleb ka sooje ja päikeselisi rannailmu. Praeguste andmete kohaselt on juba juulikuu teiseks pooleks oodata südasuvist sooja. „Pikaajalised prognoosid võivad küll muutuda, kuid lõpetuseks tuleks öelda, et need suved on Eestis pigem haruldased, mis ühtlaselt jahedaks ja vihmaseks jäävad,“ lõpetab Taimi Paljak positiivse noodiga.
Niisiis, ärge muretsege, suvi ei jää ka sel aastal tulemata. See lihtsalt hilineb veidi! Juba sel nädalavahetusel lubab ilmaennustus meil rannariided ja ujumisrõngad välja otsida!