"Eriti hästi aitavad tasakaalustatud toitumisele kaasa tervisemunad, mis on teadlikult rikastatud Oomega-3 rasvhapetega," rääkis suurima kodumaise munatootja Dava Foods ja uue Eggo sarja müügijuht Kalle Ribelus ning lisas, et Oomega-3 rasvhapped on just need, mida tänapäeva linnainimestel toiduvalikus puudu jääda võib.

Oomega-3 rasvhapped aitavad vähendada südameveresoonkonna haiguste riski ja alandada kolesterooli, mis on tüüpilised stressi- ja tasakaalust väljas toitumise ning eluviisiga kaasas käivad tervisehädad. Kasvavale organismile on aga Oomega-3 rasvhapped eriti vajalikud. Kalle Ribeluse sõnul toidetakse tervisemune munevaid kanu spetsiaalse söödaga ning seetõttu on need kaupluses ka kraadivõrra kallima hinnaga. Ribelus julgustab valima Eestis kasvatatud kanade mune, et need oleksid lähedal toodetud ja värsked. Munad sisaldavad lisaks Oomega-3-le ka Oomega-6 rasvhappeid ning need kaks rasvhapet kuuluvad mõlemad polüküllastumata rasvhapete hulka - need on nn hea rasv.

Ribelus sõnab, et munakoore värv toiteväärtust ei mõjuta, muna on valge või pruun sõltuvalt kana tõust. Kanamuna sisaldab rohkem kui 30 makro- ja mikroelementi. Palju on fosforit, kaltsiumit, magneesiumi, mikroelementidest fluori, joodi, vaske, tsinki, mangaani. Enamik muna mineraalaineid on inimese poolt kergesti omastatavad, sest paiknevad orgaanilistes ühendites.

Ribelus räägib, et kõrge füüsiline koormus nõuab toidus kindlasti suuremat valgusisaldust ja siin on kanamunal oluline koht nädala menüüs. Keskmise suurusega muna sisaldab Ribeluse sõnul 7,5 g valku, mida on raske võrrelda mõne teise toiduainega. 10% munavalgest on valgud, 88% vesi. Munarebus on aga ca 16% valke ja 30% rasvu. Lisaks on kanamunas hulk olulisi vitamiine ja seda just kollases munarebus.

"Kanamuna sisaldab kõiki elutegevuseks vajalikke vitamiine. Enim on munas A, D, B12, B4 (koliin), B3, B2 vitamiini, mida inimene heaks toonuseks väga vajab," lausus Ribelus. Enamik munas ja eelkõige tervisemunas sisalduvaid mineraalaineid on organismil kerge omastada ja seda just seepärast, et ained paiknevad orgaanilistes ühendites. Seetõttu on muna oluline toiduaine, mida on raske asendada.