Kodumaiseid piimasaadusi innustab nautima ka Toiduliit alanud piimakampaaniaga. „Hapendatud piimatooted nagu keefir ja skyr on tõelised kõhusõbrad. Skandinaavia päritolu skyr on väga kõrge valgusisalduse ja madala rasvasisaldusega ning kogub igati õigustatult eestimaalaste seas üha rohkem populaarsust. Tegu on tõeliselt mõnusa proteiinidesserdiga, mis võiks kuuluda iga tervisesõbra toiduarsenali. Samamoodi keefir — sisaldab kaltsiumi, lihtsasti seeditavaid valke ja mõistagi tänuväärseid piimhappebaktereid, mis turgutavad organismi ja hoiavad kõhu korras,“ sõnas Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp.

Hooajaline ja tervislik marjasmuuti

4 dl keefiri
1 suur hästi küps banaan
400 g külmutatud või värskeid maasikaid
2 sl (rukki)kama (väikese kuhjaga)
1 sl kanepiseemneid
1-3 sl mett

Aseta kõik koostisosad blenderisse ja blenderda ühtlaseks. Naudi kohe!

Kohupiimavorm skyri ja marjadega

3 suurt muna
Näpuotsatäis soola
3 sl suhkrut
200 g skyri
400 g vanillimaitselist või rosinatega kohupiima
3 sl nisu- või toortatrajahu

Soovi korral maitseks: 1 tl vanilliekstrakti või jahvatatud kaneeli, 0,5 tl jahvatatud kardemoni; ühe sidruni või apelsini peenelt riivitud koor vms.

Eralda munavalged kollastest. Vahusta munavalged soolaga tugevate tippudega vahuks. Teises kausis klopi visplit kasutades munakollased suhkruga lahti, lisa skyr, kohupiim ja jahu ning sega vispliga läbi. Viimasena lisa ettevaatlikult spaatliga alt üles tõstes munavalgevaht.

Vala segu kas küpsetuspaberiga kaetud või võiga määritud ja jahuga ülepuistatud umbes 20X20 cm suurusesse neljakandilisse vormi, silu pind ning küpseta ahjus 200 kraadi juures 30-40 minutit. Lase jahtuda, lõika tükkideks ja naudi kas (toor)moosi või kisselliga või lihtsalt värskete marjadega.

Head isu!