Räägitakse, et D-vitamiin ei imendu ilma magneesiumi, kaaliumi või boorita. Kas see vastab tõele?
D-vitamiin imendub ka nendeta. Seda muidugi juhul kui soolestiku funktsiooni osas pole probleeme.

Põen artriiti ja kaltsiumitase on madal. Kas peaks midagi juurde võtma, et D-vitamiin imenduks?
Artriidi osas annab täpsemad juhendid teie arst või reumatoloog. Kuid kaltsiumiga võetakse ka D-vitamiini — need toetavad teineteist nii imendumise kui ka kasulikulikkuse poolest, seda eelkõige luustikule.

Olen vanur. Kas teen midagi valesti, kui tarbin erinevaid lisandeid?
Kui toidusedel on piisavalt mitmekülgne (puu-, juur- ja köögiviljad, rasvad, valgud jne), siis pole vaja võtta lisaaineid, erandiks vaid D-vitamiini. Mõnikord arvatakse, et "tänapäeva toidust ei imendu vajalikud ained", kuid taolistel kahtlustel pole reeglina alust.

Mu perearst käsib süüa regulaarselt nii rauda kui D-vitamiini, sest hemoglobiininäit on alla saja. Mul on suur jõetus peale, igasugusest liha-kala, muna, peedi ja maasikate söömisest ei piisa. Tööl peab ju käima ja lapsi kasvatama.
Tõenäoliselt on teie perearst pärast erinevate uuringute teostamist (et välistada rauakadu verejooksu või vähenenud tootmise tõttu) hinnanud organismi seisundi selliseks, et pidas vajalikuks lisaraua tarbimist. Reeglina hinnatakse rauavarusid ja hemoglobiinitaset uuesti mõne kuu möödudes pärast ravi algust. Kui see pole piisav, tõstetakse annust, leitakse muud meetodid rauataseme tõstmiseks või analüüsitakse uuesti võimalikke põhjuseid, miks ei leidu seda organismis piisavalt. Seega soovitan järgida perearsti soovitusi ning vajadusel arutada edasisi plaane juhul kui hemoglobiinitase endiselt madalapoolne.

Mida teha, kui tööl olles pea pidevalt valutab? Eriti just oimukohtadelt.
Kas valu on ainult tööl olles ehk sõltub asukohast või on seotud pigem töötamisega? Võimalik, et esineb n-ö pingepeavalu või vererõhk tõuseb pingelises situatsioonis ning põhjustab peavalu. Viimasel juhul võib see olla tingitud peavalust endast ehk et põhjuse-tagajärje seos pole kindel.

Peavalu puhul olen soovitanud pidada kaebuste-märkmikku, kuhu saab üles märkida hetked, mil pea valutab, valude intensiivsus. Samuti seda, kus ollakse valu tekkimise ajal, millised olukorrad on kaebustele eelnenud jne. Taoliste märkmete kaudu on mõnikord võimalik leida seos valu ja selle põhjuse vahel.

Kuidas saada nohust kõige kiiremini lahti? Kas peab apteegist kõiksugu tilkasid hankima?
Nohul on erinevaid põhjuseid ja sellest tulenevalt ka mitmeid raviviise. Viirushaigustest tingitud nohu puhul võivad küll aidata käsimüügis saadaolevad ninatilgad või spreid, kuid nende toime on lühiajaline ning neid ei tohi kasutada kauem kui mõni päev, et vältida sõltuvuse teket. Aitab ka nina loputamine, mis eemaldab osaliselt viiruseid ning paksema lima.

Kasutatud on ka allergiaravimeid, mis peaksid pidurdama lima teket, kuid neil võib esineda ebameeldivaid kõrvaltoimeid, mistõttu ei soovitata neid igapäevaseks kasutamiseks. Üldiselt ei tasu suuremat imet oodata ning nohu kestab vastavalt teie organismi ja seda ründava viiruse vahelisele kokkuleppele — sõbralikumad viirused häirivad päeva-paar, kiuslikumad aga üle nädala ja võivad lisaks tekitada põskkoopa- ja/või kõrvapõletikke …

Kui tegemist on kroonilise nohuga, siis on sageli kasutusel kortikosteroide ehk hormoone kasutavad põletikuvastased ninaspreid, mis vähendavad põletikku ja turset, need on saadaval retseptiga.

Mida teha, kui tööl on silmad kogu aeg vesised ja kipitavad veidi? Kas eredad päevavalguslambid võivad seda tekitada? Millised silmatilgad aitaks?
Mainitud kaebused võivad olla põhjustatud kuivadest silmadest, mille üheks põhjuseks võib olla (arvuti)ekraan, mida päeva jooksul pidevalt silmitsetakse; samal ajal väheneb automaatselt silmade pilgutamine, mille üheks funktsiooniks on silmade niisutamine. Nagu iga tervisealase kaebuse puhul, aitab siingi põhjuse likvideerimine või vähemalt koormuse vähendamine (silmadele) — ekraani-aja piiramine või pikema ekraaniaja „hakkimine“ lühemateks perioodideks. Kaebuste leevendamiseks aitavad n-ö kunstpisarad — neid on saadaval apteegis ning sobiva leidmine võib mõnikord aega võtta erinevaid silmatilku proovides.

Mis aitaks leevendada menstruatsioonieelset kõhuvalu?
Kui välja on lülitatud günekoloogilised haigusseisundid, mis võivad valulikke menstruatsioone põhjustada, siis on reeglina abi põletikuvastastest ravimitest — kuulsamad ibuprofeen, naprometiin, diklofenaak. Leidub ka uuemaid ja kallimaid põletikuvastaseid preparaate, mille eeliseks on vähenenud mõju maole ja soolestikule, kuid kuna ravimeid on vaja kasutada lühikest aega, siis neil selget eelist pole. Erit, kui arvestada nende kõrgemat hinda. Lsaks esineb neil reeglina kõrvaltoimeid südamele- ja veresoonkonnale. Ka siin tuleb mõnikord erinevaid ravimeid proovida ning enda jaoks sobiv leida.

Kas põiepõletikku võib ravida looduslike ravimitega (jõhvikad, jõhvikatabletid, leesikatee) või peab kohe esimeste sümptomitega arsti juurde jooksma? Mul on neid sümptomeid tihti, looduslike vahenditega saan lahti, aga siis jälle mõne nädala pärast tunnen vaevusi.
Nagu ikka, on ka põiepõletiku ravi efektiivseim juhul kui põhjus, milleks on reeglina bakter, likvideerida. Selleks on kasutusel antibiootikumid, mille jaoks saate retsepti oma arstilt. Kui kaebused on patsiendi jaoks teada-tuntud, suguhaiguste tõenäosus väga väike, tõsisemaid kaebuseid ei esine, siis oleme oma kliinikus korraldanud oma patsientidele teatud juhtudel ravi selliselt, et kirjutame retsepti telefonikõne alusel. Sageli on vaja aga täpsemalt välja selgitada bakteri tüüp ning millise ravimiga teda likvideerida ehk et sel puhul on vajalik anda uriini-analüüs.

Soovid veel midagi meie arstiperelt küsida? Siis anna endast kommentaariumis märku!