Reisiapteeki pakkides on isiklike vajaduste kõrval oluline arvestada eesootavat kliimat ning sedagi, millist meditsiinilist abi kohalik riik häda korral pakub.

Oma kaasaskantavasse reisiapteeki varu järgmised apteegitooted:

  1. Valuvaigisti tabletina või vanusele sobiva ravimvormina
  2. Eri suuruses haavaplaastrid
  3. Naha desinfitseerimiseks antiseptikum
  4. Põletusgeel
  5. Kõhuviirustele ja teistele soole mikrofloora muutustest tingitud vaevustele mõeldud tabletid või piimhappebakterite preparaadid
  6. Allergiatabletid
  7. Nina loputamiseks ja niisutamiseks merevesi
  8. Puugieemalduspintsetid või -tangid
  9. Sääse- ja puugitõrjevahendid
  10. Päikesekaitse

Palavikualandaja ja valuvaigisti peaksid kindlasti kaasas olema, sest peavalu võib tekkida nii vähesest vee joomisest, liigsest kuumusest kui ka alkoholist. Erinevad temperatuuri kõikumised võivad kaasa tuua ka külmetuse. Tugevama valu korral on soovitatav kasutada paratsetamooli või ibuprofeeni. Kergesti külmetujatel peaksid reisil kaasas olema ka nohu- ja köharavimid.

Traumade korral tuleb meeles pidada, et paraneb ainult puhas haav. Reisile sobib spetsiaalne haavaloputuslahus, mida võib otse haavale pritsida. Suurt haava ei tohiks lahtiselt hoida ega lasta sellele koorikut tekkida. Sellisel juhul on haava paranemine vaevalisem ja suur tõenäolisus armkoe tekkeks. Haav tuleb katta parajas suuruses plaastriga ja seda iga päev vahetada. Veekindlad hüdrogeel- ja silikoonplaastrid võivad haaval püsida kuni nädal.

Nihestuse või venituse korral sobib külmakott ja valu leevendav geel. Viga saanud piirkond on soovitatav paariks päevaks elastiksidemega kinni siduda, et vigastus saaks kiiremini paraneda.

Põletused võivad tekkida lõket tehes või toitu grillides, samuti liigsest päikesest. Põletuse abivahendid peaksid kuuluma kindlasti igasse reisiapteeki, eriti juhul, kui reisite koos lastega. Paraku juhtub just nendega kõige enam õnnetusi, sest suures mängutuhinas kipuvad manitsused ettevaatlikkusele tihti ununema. Põletuse esmaabiks sobib hästi spetsiaalne veepõhine ja teepuuõli sisaldav geel. Külmasprei või külmageel ei sobi aga kohe kindlasti mitte, kuna need takistavad sügavamatest kihtidest kuumuse äraandmist.

Harjumatu toitumine võib põhjustada erinevaid kõhuhädasid – puhitust, kõhulahtisust või -kinnisust, kõrvetisi ja maovalusid. Kõhulahtisuse vastu sobivad söetabletid või loperamiidi sisaldavad tabletid ja kapslid. Võimalike kõhuhädade ennetamiseks võiks tegelikult juba nädal enne reisi probiootikume võtta, kusjuures tarvitamist tuleks jätkata veel reisilgi olles. Piimhappebakterid aitavad tasakaalustada meie seedekulgla normaalset mikrofloorat ja takistavad haigusttekitavate ehk nn „halbade“ bakterite vohamist.

Allergiatabletid reisile kaasa!

Allergiatabletid võiksid kaasa pakitud olla ka neil, kes pole varem allergiaga kimpus olnud. Allergiahoo võib saada tundmatutest toiduainetest, olmekeemiast, putukahammustusest, ühekordsetest linadest või kasvõi hotellide põrandakattematerjalist. Naha sügamine ja kratsimine põhjustab veel tugevamaid reaktsioone ja intensiivsemat sügelemist ning võib lõppeda ebameeldivalt kaua kestva nahapõletikuga. Kui olete soojamaareisil ja saate seal ägeda nohu näiteks kliimaseadmetest, kuluvad ninalimaskestal pisut turset leevendavad allergiatabletid samuti ära.

Meresoolalahus nina loputamiseks on väärt abivahendiks nii äkiliselt alanud viirusliku nohu kui ka taimede õitsemisest põhjustatud heinanohu korral. Erinevad ninaspreid on tõhusad abimehe puhastamaks ninakäikusid viirustest ja allergeenidest.

Samuti peaks reisikotti kuuluma puugi- ja sääsetõrjepihusti ning sääsehammustust leevendavad vahendid. Suureks abiks võivad osutuda ka puugieemalduspintsetid või -tangid, mille abil operatiivselt puuki eemaldada.

Kindlasti peaksid reisil kaasas olema ka päikesepõletust ennetavad ja leevendavad vahendid. Ükskõik kas sõita soojale maale või mägedesse suusatama, vähemalt 30 UV-faktoriga päikesekreem tuleks kindlasti kaasa võtta. Lastele mõeldes peaks eelistama kõrgeima kaitsefaktoriga päikesekreemi ja kasutama ka päevitusjärgset kreemi.

Kui on plaanis riskirohkematesse kohtadesse reisida, tasub 4–6 nädalat enne seda perearsti konsultatsioonil käia, kes oskab nõu anda sellegi kohta, milliseid vaktsiine tuleks kindlasti teha.

Jaga
Kommentaarid