Naiste intiimhügieeni eripära on sel perioodil seotud enamasti vaevuste ennetamise ja nende tekkimisel leevendamisega. Samas peab toonitama, et kindlasti ei pea üleminekuea vaevustega leppima — alati leiab murele lahenduse. Ida-Tallinna Keskhaigla ämmaemanda Leili Pärnpuu räägib BENU Apteegi ilu- ja terviseajakirjas, et üleminekuea vaevused hakkavad naisi kimbutama tavaliselt 48.–52. eluaasta paiku, mil organismis hakkab vähenema östrogeeni tootmine.

„Sel ajal muutuvad menstruatsioonid ajapikku ebaregulaarseks ning kaovad. Naise nahk muutub tundlikumaks, kuivemaks ning õhemaks ja kaotab elastsuse. Intiimpiirkonnas võivad naist kimbutada östrogeenipuuduse tõttu mitmed vaevused, nagu näiteks sügelus, kipitus, kuivus ja valulikkus suguelu elamisel. Seetõttu suureneb ka oht põletike tekkeks tupes ja limaskestadel. Lisaks ollakse vastuvõtlikumad urotraktihaigustele,“ kinnitab ämmaemand.

Kuidas leevendada üleminekueavaevusi?

Kindlasti on naisel endal võimalik omalt poolt midagi teha, et leevendada üleminekueas tekkivaid vaevusi. Ämmaemanda sõnul on oluline valida igapäevaselt kehasõbralik aluspesu — vältida tasuks sünteetilisi materjale ning stringe. Lisaks ärritab intiimpiirkonda igapäevane pesukaitsmete kandmine. Tähelepanelik tasub olla ka ühiskasutatavates ujulates — kloorine vesi võib ärritada üleminekueas naiste intiimpiirkonda enam, seega on oluline pärast ujumist võimalikult kiiresti ujumisriided vahetada, end puhtaks pesta ja kreemitada.

Lisaks selgitab ämmaemand, et oma osa on kindlasti naise toitumisel. Oluline on tõsta organismi immuunsust ning mitmekesistada toidulauda kaltsiumisisaldusega toiduvalikuga. „Liigne magusasöömine võib samuti tekitada sügelustunnet,“ toob ämmaemand näite.

Kindlasti tuleks jälgida, millise pesupulbri ja loputusvahendiga aluspesu pesete — eelistada tasub allergiavabu tooteid. Igapäevasel kasutamisel tasub eelistada pehmet ja lõhnastamata tualettpaberit.

Murele leiad lahenduse õigete toodete abil

Leili Pärnpuu sõnul on võimalik tekkivaid vaevusi leevendada, leides probleemi tarbeks õiged apteegitooted. Need, keda kimbutab tupekuivuse tõttu intiimvahekorra ajal tundlikkus või valulikkus, saavad abi ja leevendust apteegis pakutavatest tupe limaskesta kaitsvatest libestitest ja kreemidest.

Kindlasti on ämmaemanda sõnul oluline valida igapäevaseks pesemiseks sobivad, 5,5 pH-ga ja loomulikku kaitsekihti säilitavad tooted. BENU Apteegist leiab ilma retseptita ka mitmeid nahka rahustavaid ja heade bakterite kaitsevõimet soodustavaid intiimpesugeele. Lisaks õige toote leidmisele tasub meeles pidada, et liigne pesemine ei ole samuti kasulik.

Pärnpuu sõnul on tupekuivuse probleemi tarbeks müügil spetsiaalsed niisutavad kreemid, mis on hormoonivabad ning leevendavad kuivusest tingitud ärritusnähte hõlpsasti. Tõsisematel juhtudel on võimalik apteegist osta retsepti alusel ka hormoone sisaldavaid kreeme.
Ämmaemand paneb naistele südamele, et vaevuste korral tasub kindlasti apteekri või arstiga nõu pidada. Üleminekuea vaevused ei ole kindlasti kohe miski, millega peaks leppima või vaikselt kannatama. Kindlasti tuleks Pärnpuu sõnul pöörduda arsti poole, kui mureks on kipitav, sügelev või põletikuline intiimpiirkond.

Jaga
Kommentaarid