Apteegist on võimalik saada nõu ja sobivate nikotiini asendusravi toodetega leevendust tubakasõltuvusest loobumiseks. Millised tooted on apteegis saadaval, mis aitavad kaasa tehtud otsusele lõpetada suitsetamine? Neid võimalusi tutvustab Benu apteeker Marje Limmer.

Apteeker kinnitab, et suitsetamisest loobuja saab apteegist valida mitmete toodete vahel, näiteks närimiskumm, imemistablett, plaaster ja suukaudne pihusti. „Närimiskummi tarvitatakse enamasti 12 nädalat ning kasutatakse kuni 15 närimiskummi päevas ehk üks näts tunni-paari tagant. Sama on imemistabletiga. Plaaster sisaldab rohkem toimeainet ja seda kasutatakse kuni kuus nädalat, suukaudse pihusti abil saab suitsetamisest lahti kolme kuni kuue kuu jooksul. Loomulikult võib tooteid omavahel kombineerida,“ lisab proviisor.

Kõiki tooteid on erineva nikotiinisisaldusega, mis tähendab, et inimene saab valida endale sobivaima. Närimiskumme ja imemistablette on müügil kahe- ja neljamilligrammise nikotiinisisaldusega. “Plaastrite eelisena on need diskreetsed, organism saab nikotiini ühtlaselt, mis kergendab dooside vähendamist,” kinnitab Limmer. Plaastreid on kolme erinevat tugevust ja kaht erinevat varianti – need jagunevad selle järgi, kas neid hoitakse nahal 16 või 24 tundi. 24-tunnine plaaster on variant neile, kes teevad päeva esimese suitsu 30 minutit pärast ärkamist. 16-tunnine plaaster aga neile, kes teevad päeva esimese suitsu üks-kaks tundi pärast ärkamist. 16-tunnine plaaster toimib ärkveloleku ajal, ei häiri uinumist ega und. 24-tunnine plaaster toimib aga nii ärkveloleku kui ka uneaja vältel ning hommikune suitsunälg on väiksem. Peamine aga, et plaastrit vahetataks alati õigel ajal, nõnda saab vältida võõrutusnähtude tekkimist. Pihustit tuleks kasutada vastavalt vajadusele, aga mitte rohkem kui kaks pihustust 30 minuti jooksul.

Valikus olevad tooted sobivad kõigile. “Kindlasti tuleks aga mõne kaasuva kroonilise haiguse ja lisaks manustatavate ravimite korral konsulteerida oma arstiga ning seejärel vajadusel ravimite annuseid korrigeerida,” rõhutab apteeker. Riskirühma kuuluvad näiteks diabeetikud, vererõhuprobleemide või meeleoluhäiretega inimesed, kuid ka teised.

Suitsetamisest priiks professionaalse abiga

Kui inimene tuleb apteeki abi saama ning on teinud otsuse suitsetamisest loobuda, pannakse üheskoos paika tähtaeg, millal inimene on valmis alustama. Seejärel aitavad apteegi tervisenõustajad ja apteekrid koostada loobumis- ja raviplaani. “Suitsetamisest loobumise võõrutus võtab keskmiselt aega kaheksa kuni kümme nädalat. Loobumine tervikuna on aga pikem protsess, mis kestab kuni aasta arvutades esimesest tubakavabast päevast ning eeldab pidevat loobuja ja nõustaja omavahelist koostööd,” selgitab Limmer.

Nõustamisprotsess koosneb neljast kuni kuuest visiidist. Esmakordne nõustamine kestab 45–60 minutit, järgnevad seansid 15 minutit. Kui esimene nõustamine toimub silmast silma, siis edaspidine konsulteerimine võib toimuda ka telefoni või e-maili teel.

Nõustamise hulka kuuluvad nõuanded, individuaalse loobumisplaani koostamine, juhiseid taasalustamise vältimiseks ja sõltuvuse ravi. “Esmase nõustamise käigus kinnistatakse loobuja motivatsiooni ja koos määratakse kindlaks loobumise tähtaeg ning pannakse paika nõustamis- ja raviplaan,” räägib apteeker. Kokku lepitakse ka ajad järgmisteks kohtumisteks, mille ajal vesteldakse edusammude üle ja vajadusel korrigeeritakse loobumis- või raviplaani.

Tubaka mittetarvitajaks saab loobuja 12 kuud pärast tubakatarvitamisest loobumise esimest päeva. Apteeker tõdeb lõpetuseks, et peamine on see, et inimene on kindlameelne ning soovib ise suitsetamisest loobuda. Teda saab küll toetada, kuid tahe loobuda peab tulema ikka inimese enda seest.

Jaga
Kommentaarid