Alusta kergemast ja võta pigem vähem

Tervele täiskasvanule mõnevõrra rohkem söömine — kui just mitte ülemäära liialdada — väga suur probleem ei ole ja ennekõike peaksid ülesöömise osas ettevaatlikud olema kroonilisi haigusi põdevad eakamad inimesed ja ka väikeste laste vanemad, et nende järeltulijad peaksid piiri rasvaste toitude söömisel ja ka liigsel magusaga maiustamisel.

Kui on soov süüa kõiki jõululaual leiduvaid erinevaid toite, siis võiks alustada kergemini seeditavatest puuviljadest. Ja näiteks mandariine võiks pigem raskemini seeditavate toitude vahele mitte süüa, sest nii võib kõhus tekkida käärimisprotsess ja see omakorda põhjustab halba enesetunnet.
Ja kuldne reegel on, et alati peaks mõtlema enne suure koguse toidu tõstmist. Kas see teeb ilmtingimata õnnelikuks või pigem hoopis jätta mõni asi tarbimata või siis süüa seda väiksemas koguses?

Kui aga juba on toiduga üle pingutatud, siis tekivad seedehäired — kergemal kujul kõrvetiste, kõhuvalu, gaaside, kõhukinnisuse või -lahtisuse näol. Aga võivad ägeneda ka maohaavad, sapivaevused. Et neid vältida, võiks kasutada seedeensüüme ja sapieritust soodustavaid preparaate (nt artišokki või võilille sisaldavaid) või erinevaid taimeteesid.

Ära unusta ravimeid ja liikumist

Pühadel liigutakse päris palju ka linnast välja, siis peaks kindlasti kaasa võtma vajalikud ravimid. Kindlasti peaks kroonilistel ja vererõhuhaigetel olema oma ravimid, muidu aga ka valuvaigistid, probiootikumid, söetabletid ja gaasivalude leevendamise ravimid.

Jõulude ajal kulub päris palju tunde pereringis istudes, olgu siis söögilauas või ka lihtsalt jõulukuuse ümber muljetades. Seetõttu ei tohi unustada ka liikumist — minge jalutama, pereliikmetega välja, laste ja lastelastega mängima, et anda kehale vajalikku füüsilist koormust.

Jaga
Kommentaarid