1. Võimalusel mine oma stardimaterjalile varakult järele!

Siis ei pea Sa võistluspäeva hommikul nende kättesaamiseks kiirustama. Stardimaterjalide hulgast leiad stardinumbri koos kiibiga (kui võistlusel neid kasutatakse), haaknõelad, infovoldiku jms.

2. Võistluseelne toit

Söö viimane toit vähemalt tund aega enne võistluse starti — Sul on küll vaja energiat, ent liiga hilja söömine põhjustab ebamugavustunnet. Vali süsivesikuterikas ja madala rasva- ning valgusisaldusega toit. Väldi rammusaid ja rasvaseid toiduaineid, mis võivad tekitada seedeprobleeme.

3. Mine võistlusele ajavaruga!

Uuri eelnevalt järele, kus on start ja finiš. Kui kasutad võistlusele jõudmiseks autot, siis mõtle läbi, kuhu auto parkida ja kui kaua aega võtab Sul starti liikumine. Olgu tegemist suure või väikese võistlusega — jäta endale ajavaru tund enne võistlust, et jõuaksid käia vajadusel tualetis (järjekorrad võivad olla pikad) ja teha soojendust.


4. Stardinumber!

Stardinumber tuleb kinnitada rinnale ja peab olema nähtav kogu võistluse vältel. Võistlusnumber kinnita võimalusel nelja haaknõelaga. Tihti kasutatakse uudset ajavõtutehnoloogiat, kus kiip on kinnitatud rinnanumbri tagumisele küljele. Seetõttu ei tohi numbrit voltida ega kiipi numbri tagant eemaldada — vastasel juhul ei pruugi Sinu tulemus saada finišis fikseeritud.

5. Riietu nutikalt!

Uuri võistluspäeva ilmateadet ja riietu vastavalt. Võistluspäev ei ole hea eksperimenteerimiseks, nii, et parim on riietuda järeleproovitud riietusese. Hea riietumise nõuanne: vali riided justkui ilm oleks 15 kraadi soojem. Just nii palju soojened, kui alustad jooksmist. Kui ilm on külm, siis riietu soojalt viimase hetkeni enne starti, ent uuri asjade hoiustamise võimalust.

6. Võistluse läbimine

On võimatu teada ette, kuidas iga võistlus kulgeb, kuid see ei tähenda, et Sa ei peaks üldse planeerima. Kas jooksed pigem alguses kiiremini ja siis võtad ühtlase tempo? Või vastupidi. Ära lase end segada teistest jooksjatest ja oma plaani muuta. Algajatel soovitan vältida stardikiirendust — kui pingutad kohe alguses üle, on kogu võistluse vältel raske ja ebamugav. Pigem kasuta kiirenduse jõudu lõpus.

7. Kasuta joogipunkte!

Joostes pikemat maad kui 10 km peaksid otsustama, kas eelistad joosta joogipudeliga või kasutad rajal asuvaid joogipunkte? Otsusta, kumba varianti eelistad ja treeni vastavalt sellele.

8. Jookse koos sõbraga või kutsu perekonnaliimeid kaasa elama.

Sul on palju suurem motivatsioon ja lihtsam pingutada kui tead, et keegi on Sind finišis ergutamas.

9. Lõdvestu!

Kuigi Sa vajad võistlemiseks adrenaliini, vähendab pinges olek Sinu võimekust. Proovi aeg-ajalt endalt küsida: kuidas mul läheb? Kuidas ma end tunnen? Proovi lõdvestada käsi ja õlgu ning hingamist. Kõik see aitab Sul lihtsamalt võistlust läbida.

10. Olgu see Sinu esimene või mitmes võistlus — naudi seda!

Kui Sa pettud oma soorituses, siis tee analüüs, püstita uued eesmärgid ja pea meeles, et kõigil on halvemaid päevi ning Sa unustad selle kogemuse peagi, kui teed jälle hea jooksu.