Sama moodi on olemas toit, mis mõjub vastupidiselt ning stimuleerib loomulikku heaoluhormooni, seratoniini ning dopamiini taset. Seepärast enne järgmise peotäie kartulikrõpsude suhu panemist otsi pigem toiduaineid, mis panevad keha ennast stressivastaseid aineid tootma. Siit sulle nimekiri tervislikest toiduainetest:

1. Lõhe
Omega 3 rasvhappeid kutsutakse vahel aju imetoiduks. Piisav kogus seda tervislikku rasva on hädavajalik aju normaalseks toimimiseks, mälu- ja keskendumissuutlikuseks. Uuringud on näidanud, et depressioonis inimestel ei ole tavaliselt piisavalt omega-3 rasvhapet DHA. Tarbides päevas vähemalt 2 grammi kalamaksaõli, vähenes uuringus osalejate stress ja uneprobleemid 50 protsenti ning suurenes ka nende seksiisu. Lõhe sisaldab külluslikult omega-3 rasvhapet, mis mõjub positiivselt ka meeleolule.

2. Kana ja kalkun

Valk ei ole vajalik mitte ainult lihaste ehitamiseks ning taastamiseks, vaid lihas leiduv aminohape türosiin, mõjub meeleolu tõstval ja stressi maandavalt. Kana suur B12 vitamiini sisaldus mõjub kehale ka rahustavalt ning stressi vähendavalt.

3. Kaerahelbed
Oled märganud, et vähendades süsivesikute hulka toidus, muutud kergesti ärrituvaks ning meeleolu muutub kehvemaks? Või stressis olles tunned suurt isu just süsivesikute järele? See ei ole juhus, vaid sõltub sellest, et süsivesikud vabastavad insuliini, mis omakorda aitab ajul toota piisavalt serotoniini. Aga isegi kui saiake tekitab kohe rahuldatuse tunde, ei ole mõju pikk. Nii kui veresuhkru tase peagi taas normaalsest tasemest alla langeb, muutud taas väsinuks, ärritunuks ning meeleolu langeb. Nipp on veresuhkru ühtlasel tasemel hoidmises, siis on ka meeleolu stabiilne. Ideaalseks toiduks selle saavutamisel on kaerahelbed, sest sisaldavad külluslikult kiudaineid, mille tõttu nende keha töötleb neid kaua ning seepärast on ka serotoniini tootmine pikka aega stabiilne. Muuda harjumuseks pärastlõunaseks vahepalaks kausi jogurti söömine koos müsliga.

4. Tomatid
Peotäis tomateid salatile lisaks ning oledki rõõmsam. Nii näitab hiinlaste uurimus, kus need osalejad, kes sõid tomateid 2-6 korda nädalas, kannatasid 46 protsenti väiksema tõenäosusega depressiooni käes kui need, kes sõid tomateid vaid kord nädalas. Saladus on tomatite punases värvuses, mis sisaldab lükopeeni.

5. Kõrvitsaseemned
Puista neid salatisse ja putru. Need väikesed seemned sisaldavad nimelt palju magneesiumi, mille puuduse all kannatab enamik eurooplasi. Magneesiumipuudus on tuntud lihaskrampide kaudu, kuid see mõjub looduslikult stressi vähendavalt ka meie meeleolule, sest suurendab lõdvestava dopamiini tootmist kehas.

6. Kohv
Sa ei kujuta seda ette. Must kuld muudabki meeleolu paremaks. Teadlaste järgi 2-3 tassi kohvi nädalas on kõik, mida vaja, et vähendada depressiooni riski 15 protsenti. Selle põhjuseks peetakse kohvi võimet muuta aju keemiat, sest kofeiinivaba kohv sama mõju ei avalda.

7. Täisteraleib
Ärrituvus, mentaalne väsimus, meeleolukõikumised ning langenud keskendumisvõime võivad kõik olla tsingipuuduse kõrvalnähud. Tsinki saab keha täisteratoodetest ning magustamata müslist.

8. Puu- ja juurvili
See, et need on tervislikud, ei ole mingi uudis. Fakt on aga see, et nende tarbimine võib vähendada meie depressiooni riski tervelt 26 protsenti. Selgitus on antioksüdantides ja foolhappes, mis paneb meid tundma, et suudame oma tundeid juhtida. Foolhapet soovitatakse just rasedatele, kuid ka kõikidel teistel on selle tarbimisest vaid kasu, sest selle madal tase kehas on seotud depressiooniga. Foolhapet on palju spinatis.

9. Piim ja jogurt
Piimas on palju valku ning on ka hea D-vitamiini alliks, mis paneb seratoniini tootmise tööle. D-vitamiini puudus, mille all kannatavad paljud eestlased, on seotud depresiooniga.

10. Marjad

Meenutavad kõige rohkem antioksüdantide granaate, mis kaitsevad keha vabade radikaalide eest, mis muidu tekitavad kehas stressi ja põletikke. Marja molekulid sarnanevad meeleolu stabiliseerivate ainete struktuuriga, mida kasutatakse tänapäeval mitmetes meeleolu stabiliseerivates ravimites.

11. Šokolaad — nagu sa seda juba ei teaks. Paljud meie hulgast teavad seda niigi. Kakao tõstab serotoniini ning fenüületülemiini taset kehas, mis tekitavad sama tunnet, mis armununa. Kahjuks ei kehti see iga šokolaadi puhul. Piimašokolaad sisaldab tavaliselt liigselt suhkrut ning lisatud piim takistab kehal omastada kasulikke antioksüdante. Kõige kasulikuma kakao leiad tumedast šokolaadist, mille magustamisel on kasutatud agavesiirupit või kookospähkkli õli.

Kui soovid meeleolu kõrgel hoida, väldi:

Poolfabrikaate ning valmis toitu, sest sisaldavad palju lisaaineid, suhkrut, värvaineid, transrasvasid, kuid väga vähe toitaineid. Lisaks võtab see kõhus ruumi ära tervislikult toidult
Kõvaks praetud ja friteeritud toit — suurendavad põletiku riski kehas, mis muudab su väsinuks, jõuetuks ning veelgi depressiivsemana. Pika aja jooksul väheneb ka aju serotoniini tase.
Suhkur — muudab su hetkeks rahulikuks, kuid pärast veresuhkru tippu tormamist, langeb selle tase sügavikku ning taseme tõstmiseks vajad veelgi suhkrut. Tekib suletud ring.

Allikas: Aftonbladet.se