1. Seadke endale realistlik kaalulangetamise eesmärk. Enamik eksperte soovitab alla võtta 230 — 900 grammi nädalas.
  2. Pidage arvet. Uurimused näitavad, et need dieedipidajad, kes peavad arvet kõige kohta, mida nad söövad, kaotavad kaks korda rohkem kaalu kui need, kes seda ei tee.
  3. Motiveerige end. Hankige endale paar teksaseid või muid pükse, mis on liiga kitsad ning riputage need enese tiivustamiseks riidekapi asemel köögis nähtavale kohale.
  4. Paluge abi perelt ja sõpradelt. Uurimused näitavad, et dieedipidajad, kellel on koduseinte toetus, kaotavad kaalus rohkem kui need, kellel toetus puudub.
  5. Liigutage, et kaal langeks. Uurimused näitavad, et inimesed, kes on kaalulangetamise ajal füüsiliselt aktiivsed — näiteks kõnnivad või sõidavad jalgrattaga kaks kuni neli tundi nädalas — kaotavad aasta lõikes lisaks 1400 — 2300 grammi.
  6. Jälgige portsjonite suuruseid. Üks 85-grammine liha-, kana- või kalaportsjon on umbes sama suur kui peopesa või kaardipakk. Teelusikatäis võid või margariini on võrreldav tavalise postmargiga. 240 ml hommikuhelbeid, marju või plaksumaisi saab võrrelda pesapalli suurusega. 10 cm läbimõõduga pannkook või vahvel sarnaneb suuruselt CD-plaadiga.
  7. Tehke oma sahver ja külmik lagedaks. Vabanege toitudest, mis Teie kaalulangetust saboteerivad.
  8. Pange kokku õhtusöögi-kaardipakk. See võiks sisaldada kümne Teie lemmiku, kiiresti valmiva ja tervisliku õhtusöögi retsepti. Iga kaardi ühel küljel võiks olla nimekiri retsepti koostisosadest ja teisel õpetus selle valmistamise kohta.
  9. Vältige näljatunnet. Sööge ja näksige regulaarselt. Veenduge, et enamik Teie toidukordadest sisaldaks valgusisaldusega toiduaineid nagu jogurt, tuunikala, oad või kana. Mõnede uurimuste väitel aitavad just valgud täiskõhutunnet pikendada.
  10. Hoidke aedviljad käeulatuses. Pange külmikusse kauss aedviljadega — spargelkapsa, herneste, kurgi- või porgandiviiludega. Neid võib näksida vahepaladena või suurema nälja kustutamiseks toiduvalmistamise ajal.
  11. Varuge „impulsi-puuvilju“. Hoidke kodus greipi, mandariine, õunu, banaane ja pirne. Sellist toitu on lihtne ilma liigse lõikamise ja viilutamiseta süüa.
  12. Viige sisse mõned hiilivad muudatused. See samm paneb kogu pere tervislikumalt toituma. Ostke väherasvast (1%) või rasvatut piima, tavalise rasvase asemel väherasvast toorjuustu ja juustu. Kasutage neid rasva- ja kalorisisalduse vähendamiseks toiduvalmistamisel.
  13. Lõpetage nn vedelate kalorite tarbimine. Jätke oma menüüst välja karastus- ja magustatud joogid nagu jäätee, spordijoogid ja alkohoolsed joogid. Lisage veele maitse värskendamiseks sidrunit, laimi, kurki või münti. Piimatoodetest eelistage rasvatut või väherasvast (1%) piima.
  14. Pidage kinni „ühe ampsu reeglist“. Mis puudutab kõrge kalorisisaldusega toitu, siis ei pea kartma eksiteele sattumist, kui lubate endale ühe väikese naudingu päevas. See võib olla kas üks küpsis või mini šokolaadibatoon.
  15. Rahu, ainult rahu. Sundige end aeglasemalt sööma ning iga suutäit nautima.
  16. Jooge enne sööki.. Kaks klaasitäit (500 ml) vett enne iga toidukorda võib Teie söögiisu vähendada.
  17. Võtke kasutusele väiksemad taldrikud, kausid, klaasid, söögiriistad. Väiksemad lauanõud muudavad Teie portsjonid endastmõistetavalt väiksemaks.
  18. Õhtusöögijärgse näksimise osas võtke omaks moto: „pärast kella 20 on liiga hilja“.
  19. Ostke sammulugeja. Terviseeksperdid soovitavad kõndida vähemalt 10 000 sammu päevas, mis teeb, sõltuvalt sammupikkusest, laias laastus kokku 6,5 — 8 km.
  20. Hellitage end vahetevahel. Kui šokolaadihimu tahab võimust võtta, püüdke seda jahutada dieetkakaoga. Kui vajate väikest naudingut, lubage endale üks väike jäätis. Kui armastate šokolaadi, kaaluge võimalust hoida külmikus suutäie-suuruseid tükke.
  21. Sööge laua taga. Sööge taldrikult ja laua taga. Ärge sööge sõidu ajal, diivanil lamaskledes või külmiku ees seistes.
  22. Väljas süües püüdke mitte vitsutada. Püüdke eelnevalt valmis mõelda, mida Te sööte. Paluge salatikaste eraldi serveerida. Tavaliselt pannakse restoranides salatile umbes neli supilusikatäit kastet, mida on kalorite hulga poolest tihtipeale liiga palju. Mõistlik oleks piirduda ühe või kahe supilusikatäiega. Kastke kahvel esmalt kastmesse ning seejärel salatisse.
  23. Magage piisavalt. Teadlaste väitel suurendab vähene uni näljahormooni taset ning vähendab täiskõhutunnet signaliseeriva hormooni taset. Tulemuseks võib olla ülesöömine ning kaalutõus.
  24. Kaaluge end regulaarselt. Edukad dieedipidajad ja kaalu säilitajad teevad just nii. Kord nädalas kaalule! Teised teevad seda iga päev.
  25. Premeerige end. Kui saaavutate endale seatud kaalueesmärgi, ütleme, võtate maha 2300 grammi, lubage endale midagi, mis ei ole toit. Ostke ammuigatsetud CD või DVD või minge sõbraga kinno.

Allikas: http://yourlife.usatoday.com