Seistes, istudes, lamades ja jalutades ei kasuta me suurt tuharalihast, mis on tagumiku suurim lihas. Selle aktiveerimiseks pead käima aktiivselt pikemate sammudega. Kahjuks istuvad, seisavad ja käivad paljud meist igapäevaselt väikeste sammudega ning seepärast näeb nende tagumik välja ka nii, nagu seda kunagi ei kasutataks. See on lõtv ja lame.

Teine väikeste sammude ja suure tuharalihase mittekasutamise tulemus on, et tavapärasest suurema panuse peavad andma selja- ja jalalihased, mis põhjustab näiteks ka seljavalusid.

Treenitud tagumiku eelisteks on:

  • Parem kehahoid, sest tuharalihased hoiavad keha õiges asendis nii liikudes, istudes kui ka paigal seistes. 
  • Seljale kasulikum: paljude tõstete puhul saab õigesti tõsta vaid jalgade ning tuharalihaste abil. Kui lihased ei ole vormis, saavad seljalihased liiga suure koormuse, mis võib põhjustada seljavalusid. 
  • Kaitseb selgroogu — löögid läbi keha näiteks käies, joostes, hüpates, kanduvad edasi läbi kogu keha liigeste. Kui jala- ja tuharalihased on piisavalt tugevad, püüavad nad löögi kinni ja kaitsevad niimoodi keha. 
  • Rohkem enerigat — paljud igapäevased liigutused panevad jala- ja tuharalihased tööle. Mida vastupidavamad need on, seda vähem nad väsivad ning sama kehtib ka sinu kohta.

Allikas: iform.nu