Mõnda aega tagasi tegid uurijad kindlaks, et väga kõhnadel meestel on suurem oht haigestuda diabeeti. Ja see on ainult üks näide alakaaluliste inimeste terviseprobleemidest.

Briti Dieediassotsatsiooni konsultandi Sian Porteri sõnul on inimesed küll kursis ülekaaluga kaasnevate riskidega, kuid terviseprobleemidest, mis käivad kaasas alakaaluga, ei ole ei naistel ega meestel õrna aimugi.

Siin on seitse terviseprobleemi, mille all alakaalulised ehk tänapäeva mõistes moodsalt saledad inimesed sageli kannatavad:

Luumurrud

Naistel, kes on alati pisikesed olnud, on keskeas normaalkaalulistega võrreldes oluliselt suurem risk puusaluu murruks, selgub rohkem kui 3500 naise seas läbi viidud küsitlusest.

Mida kõhne on naine, seda hõredamad on tema luud. Rasv soodustab östrogeeni tootmist, mis on hädavajalik luude tugevdamiseks. Östrogeenipuuduses luud on seega haprad ja nõrgad.

Luumurdude vältimine keskeas on lihtne — võta lihtsalt paar kilo juurde. Archives Of Internal Medicine uuringust selgus, et nii on võimalik luumurdude ohtu oluliselt vähendada.  

Teised uuringud on näidanud, et alakaalulised naised, kes võtavad 25ndaks eluaastaks kaalus juurde nii palju, et nende kehakaalu saab nimetada normaalseks, vähendavad märkimisväärselt riski tulevikus luid murda.

Artriit ja südamehaigused

Alakaalulistel, kes põevad liigesepõletikku, on kolm korda suurem tõenäosus surra juba keskeas südamehaiguste tagajärjel kui normaalkaalulistel.

Mayo Kliiniku eksperdid jõudsid sellisele järeldusele, kui uurisid sadade inimeste terviseandmeid 42 aasta jooksul. Spetsialistid usuvad, et kõhnad on altimad teistele põletikele kehas, mis võivad ränga artriidi kõrvalnähuna tekkida ning need põletikud võivad südamele halvasti mõjuda.

Nurisünnitus

Naistel, kelle kehamassiindeks on enne rasestumist väga madal, on 72% suurem oht raseduse katkemiseks raseduse esimese kolme kuu jooksul.

Samuti vaevlevad alakaalulised naised raseduse jooksul tõenäolisemalt iivelduse käes, näitas rootslannade seas läbi viidud uuring.

Väikesel osal naistest areneb hommikune iiveldus edasi haiguseks, mille tõttu iiveldus mitte ei kao, vaid süveneb, naine oksendab terve raseduse aja ning tekib dehüdratsiooni ja alatoitumise oht. Halvimal juhul peab rase minema haiglasse tilgutite alla.

Uuring näitas, et naistel, kes enne rasedust olid alakaalulised, on 43% suurem oht oksendamise tõttu haiglasse sattuda kui normaalkaalus naistel.

Sian Porteri vastuvõtule jõuavad alakaalulised naised aga hoopis seetõttu, et neil on rasestumisega probleeme.  Tema meelest aga on see asjade loomulik käik ning keha kaitseb end rasestumist vältides lisakoormuse eest.

Depressioon

Kõhnemad mehed mõtlevad sagedamini enesetapule, avastati juba 1966.aastal ning mida aeg edasi, seda kindlamaid tõendeid selle teooria kohta leitakse.

Enesetapumõtted vähenevad, kui mehed kaalu koguvad, näitas rohkem kui miljoni rootsi mehe seas läbi viidud uurimus.

Alakaalulistel meestel on 12% suurem risk oma elu kallale kippuda kui normaalkaalulistel, ütleb American Journal  Of Epidemiology raport.

Kopsuhaigused

Bronhiit, kopsupõletik ja astma ohustavad tõenäolisemalt saledaid ja vanemaid naisi.

Kõhna naise madal östrogeenitase mõjub halvasti kogu immuunsüsteemile ning tõenäoliselt on piitspeenikestel prouade kehadel probleeme ka kasvuhormooni tootmisega, mis on aga normaalse kopsukoe säilitamiseks hädavajalik.

Meeste viljatus

Aberdeeni ülikooli teadlaste sõnul võib alakaalulisus mõjutada meeste viljakust ja seda mitte eriti positiivses suunas. Väikestel meestel pole piisavalt kvaliteetset spermat, kinnitab rohkem kui 5000 mehe seas läbi viidud uuring.

Autoavariid

Kõhnadel meestel on suurem tõenäosus autoavariides hukkuda kui normaalkaalulistel või ülekaalulistel.  Uurijate sõnul on autoõnnetusest suurim šanss pääseda ülekaalulistel naistel (sisseehitatud „õhkpadja” tõttu).

Normaalkaaluliste ja saledatel naiste puhul olulist vahet ei märgatud. Kuid väikestel meestel on suur oht kokkupõrkel surra — neil pole lihtsalt polstrit ümber, mis neid kaitseks.  

Allikas: DailyMail