Järgi näljakihvatustest võitusaamiseks järgmisi reegleid ning püsi kaalueesmärkide saavutamise nimel õigel teel.

Taga kindel edu
Kui pikalt arvad, et suudad uuest plaanist kinni hoida? Isegi kui see peaks olema vaid paar päeva, püüa leida kestus, millega suudad täie kindlusega toime tulla. „Kui Te juba kord eesmärgi püstitamise tähtaja kindlaks olete määranud, alustage algusest,“ ütleb Ameerika bariaatria (meditsiiniharu, kus rasvumist ravitakse kirurgiliste meetoditega) arstide ühenduse (ASBP) president dr. Mary Vernon. „Lisaks teadmisele “ma saan hakkama!” hakkate ka märkama, et tervislikum toitumine annab parema enesetunde ning see süvendab soovi alustatuga jätkata.“

Leia rohkem motivatsiooni
Kui dieedipidamise ainus eesmärk on endale lõppude lõpuks esmaklassiline kõhu sirglihas vormida, siis võib iseenda veenmine pikas perspektiivis keeruliseks osutuda. Mis oleks lahendus? „Leidke endale lisamotivaatorid,“ soovitab tunnustatud Ameerika dietoloog dr Jeff Volek. Ta soovitab jälgida migreenihoogude sagedust, kõrvetisi, aknet, gangrenoosseid haavandeid, une kvaliteeti ja südame-veresoonkonna tervise tavapäraseid näitajaid. „Kui avastate, et uus dieet parandab nii Teie elu kui ka tervise kvaliteeti, võib see olla võimas motivaator,“ ütleb Volek.

Ära takerdu vigadesse
Läksid toiduga liiale, mis siis? Kuidas edasi? „Unustage see,“ soovitab USA Oklahoma osariigi Tahlequah’ linnahaigla toitumisspetsialist James Newman, kes iseenda nõuannet järgides vabanes 113 kilost. „Üks toidukord ei määra Teie dieedi saatust, nii et ärge pidage end läbikukkunuks või rongilt maha pudenenuks,“ ütleb ta. Sea sisse lihtne reegel: igale „valele“ toidukorrale järgneb vähemalt viis tervislikku toidukorda ja näksimist. Nii võid kindel olla, et sööd õigesti enam kui 80 protsenti ajast.

Söö hommikust
Seda oled kindlasti ka varem kuulnud. Kuid mõtle ise, kui magad kuus kuni kaheksa tundi ja jätad seejärel hommikusöögi vahele, siis selleks ajaks, kui tööle jõuad, töötab keha ainult toiduaurude peal. See omakorda tekitab meeleheitliku isu suhkru järele, mida on väga lihtne leida. „Tavaliselt on kõige mugavamad toidud need samad, mida oleks targem vältida,“ ütleb New Yorgi tasakaalustatud tervise keskuse (Center for Balanced Health) toitumisosakonna juht, tunnustatud dietoloog Valerie Berkowitz. Seda põhjusel, et need toidud on tavaliselt suhkrust (šokolaadid, karastusjoogid) või teistest kiiresti seeduvatest süsivesikutest (küpsised, kartulikrõpsud) tulvil. Mis viibki meid järgmise strateegiani.

Paigalda toidureguleerijad
Nüüd on aeg olukorda muuta. Tühjenda oma kapp ja külmik ning täida need uuesti mandlite ja muude pähklitega, juustu, puu- ja aedviljadega, tuunikalakonservi, kana ja lõhega. Korda sama tegevust ka töö juures. „Kui kõrvaldate toidud, mis Teie dieediga kokku ei sobi, ning asendate need sobivatega, on üsna vähetõenäoline, et leiate end mõne sõõrikuleti või müügiautomaadi juurest,“ räägib Kentucky osariigis Louisville’is asuva omanimelise ettevõtte Mohr Results president, tunnustatud dietoloog Christopher Mohr.

Mõtle nagu biokeemik
See on tõesti tõsi: need küpsised on täiesti naturaalsed. Isegi kui küpsis on magustatud toore roomahlaga (mis on suhkru „hipi-nimi“), on see ikkagi rämpstoit. Sama kehtib ka müslis sisalduvate tohutu hulga „tervislike“ koostisainete kohta. „Hipi“-magusained tõstavad veresuhkru taset täpselt samamoodi kui tavaline valge suhkur. „Kui sööte küpsist, arvestage, et kaldute teelt kõrvale, kuid pöörduge pärast jälle tagasi ning jätkake oma dieediga,“ kõneleb Berkowitz. „Iseenda veenmine millegi seesuguse tervislikkuses süvendab ainult halba harjumust.“

Õpi nälga ära tundma
Kas ikka on magusaisu, kuigi sõid alles tunni aja eest? Püüa ette kujutada, et sööksid selle asemel hoopis säriseva praelõigu. „Kui olete tõepoolest näljane, peaks mõte praest Teile ahvatlev tunduma, ning sel juhul tuleks süüa,“ ütleb New Yorgi ülikooli meditsiinikeskuse (SUNY Downstate Medical Center) biokeemia professor Dr. Richard Feinman. „Juhul, kui mõte ahvatlev ei tundu, mängib aju Teile vingerpussi.“ Feinmani soovitus: muutke keskkonda — tehke 15 kätekõverdust või leidke endale keskendumiseks teine ülesanne. Niisama lihtne see ongi.

Allikas: www.menshealth.com