Austraalias läbi viidud uurimuses osales enam kui 63 000 meest vanuses 45-65 eluaastat. Arvesse võeti meeste haiguseid ning nende istumise aega päevas. Selle alusel jaotati osalejad nelja gruppi: need, kes istusid päevas vähem kui neli tundi, 4-6 tundi, 6-8 tundi või need, kes istusid rohkem kui kaheksa tundi päevas.

Teadlased märkasid tugevat seost kõige rohkem istuvate meeste ning krooniliste haiguste nagu diabeet, südame- ja veresoonkonna haigused, kõrge vererõhk ja vähi vahel. Selge seos oli ka päevas rohkem kui kuus tundi istumise ning diabeedi esinemise vahel.

Uuring on oluline nende jaoks, kel on istuv töö nagu autojuhid, kontoritöölised, bussijuhid. Paljud neist ametitest on tervisele kahjulikud just aktiivsuse puudumise ning madala energiakulutuse tõttu.
Selge seos istuva eluviisi ning haiguste vahel oli märgata, eriti võttes arvesse sama vanust, sissetulekut, haridustaset, kehakaalu ja pikkust. Need, kes istusid päeva jooksul rohkem andsid teada enamatest kroonilistest haigustest isegi kui nende KMI oli sama kui neil, kes istusid vähem.

Allikas: Sund.nu