Jätkuva trenniedu retsept koosneb aga lihtsatest asjadest, millele keskendudes on sihile jõudmine garanteeritud. Selliselt treeningutele lähenedes saavutatakse eesmärgid võib-olla veidi aeglasemalt, aga on kindlasti kestvamad.

Antud postitus toob välja peamised soovitused, kuidas läbi lihtsate tegevuste saavutada maksimaalne kauakestev tulemus.

Seo ennast pikaks ajaks — järjepidevus viib sihile

Paljud inimesed käivad trennis, et saavutada konkreetseid, aga samas lühiajalisi eesmärke. Lühiajaliste eesmärkidega on tihti kaasas varjupooled, mis võivad trenniedu pikas perspektiivis hoopis negatiivselt mõjutada.

Näiteks: soovitakse lühikese ajaga kiiret kaalulangust, siis tavaliselt hakatakse tegema raskeid ja intensiivseid treeninguid ning soetatakse toitumiskava, mis on tavapäraselt suhteliselt suures kaloridefitsiidis. See toob kahtlematult oodatava tulemuse, aga suure tõenäosusega ei ole kestev, kuna kehale pannakse lühikese perioodi jooksul selline koormus, mida ei ole võimalik pikka aega hoida. Selline käitumine võib tekitada Yo-Yo efekti, kus kehakaal sõidab üles alla, kui ameerika mägedel.

Targem on võtta pikaajalisi tegevuspõhiseid eesmärke: olla see, kes käib regulaarselt trennis. Seda eesmärki täites tulevad tulemused igal juhul.

Samuti on oluline mitte üle tähtsustada tervislikku eluviisi. Trennis käimine ja toitumise jälgimine ei saa olla ohverdus, vaid peab olema normaalsus. Nautima peab!

Planeeritud tegevus hoiab rööbastel

Oma aja planeerimine on igasuguste eesmärkide saavutamisel üks väga oluline aspekt. Samuti trenniedu saavutamiseks. Leia endale kindlad ajad, millal saad trenni teha ja pane need kalendrisse kirja — see on kui ärikohtumine iseenda tervisega.

Kui oled enda jaoks leidnud optimaalse treeningute arvu nädalas, tee ise või lase endale koostada treeningkava. Kava järgi treenimine tõstab motivatsiooni ja toob paremad tulemused!

Treeningpäeviku pidamine on samuti heaks abiliseks motivatsiooni säilitamiseks ning tulemuste jälgimiseks. Sealt saad vaadata, kui tubli sa oled olnud.

Kui sa oled endale treeningud kalendrisse kirja pannud ja juhtub see, mida ikka elus ette tuleb, et sa ei saa mingil põhjusel täna trenni minna, siis tea, et sul on endaga järgmine treening juba kokku lepitud järgmiseks treeningpäevaks. Ühest trennist puudumine ei ole suur probleem. Sa ei saa treeninguid ei ette, ega tagant järgi teha. Jäi vahele, siis jäi, aga mine oma rutiiniga järgmisest trennist edasi.

Baasharjutused puust ja punaseks

Väga paljud inimesed käivad jõusaalides ja treenivad ennast ühelt masinalt teisele seigeldes. Seda ei saa pidada valeks lähenemiseks, aga on ka parem lahendus. Konkreetne eesmärgipärane treeningplaan, mis koosneb parimatest harjutustest ja nende indiviidile kohandatud versioonidest.

Ükskõik, milline on treenigu eesmärk, parimateks harjutusteks on need, mis liigutavad su keha kõige rohkem ja hõlmavad võimalikult palju suuri lihasgruppe. Vaata harjutusi SIIT!

Take it easy Pöial-Liisi

Mingil põhjusel on levinud arusaamaks saanud see, et hea trenn on raske. Kui ikka trenni lõpus täitsa läbi ei ole ja homme lihased ei valuta, siis sai vähe tehtud. Andke andeks, aga see on puhas jama. Hea trenn on selline, mis toob tulemusi ja ei pea ilmtingimata nõudma maksimaalset pingutust.

Tark on alustada treeningharjumuse tekitamisest ja siis alles hakata enda piire katsetama. Alustuseks tuleb treenida võimet trenni teha. Selleks tuleb kasutada jõutreeningus kergemaid raskuseid, keskenduda harjutuse tehnikale ja jätta iga seeria lõpus kerge varu. Jooksmist või muud südamele suunatud treeningut ei ole ju mõistlik alustada maratonist — sellest saavad kõik aru.

Kes tasa sõuab, see kaugele jõuab

Väikeste sammudega treeningute progresseerimine, ehk iganädalaselt treeningute raskemaks muutmine on trenniedu oluline alus. Paljud inimesed käivad iganädalaselt trennis ja teevad samu asju ning imestavad, et miks mitte midagi ei muutu.

Mis sind siia tõi, ei vii sind edasi — miski uus viib.

Alustades treeningutega tekitatakse keha jaoks uus keskkond, millega peab kohanduma, muutudes siis tugevamaks või vastupidavamaks jne. Kui see keskkond püsib muutumatuna, siis keha harjub sellega ning areng jääb seisma.

Treeninguid saab raskemaks muuta kasutades erinevaid võimalusi. Kõige lihtsam on raskusi, kordusi, seeriate arvu või puhkepauside pikkust muuta.