Harjumused ja tavad on need, mis mõjutavad meid meeletult. Eraldiseisvalt ehk pisikesed, ent kuhjudes võivad saada saatuslikuks. Seepärast hakka enda harjumusi sammhaaval muutma. Nii tagad edu.

5 eestlaste harjumust, mille tulemuseks on ülekaal

1. Supp, praad, magustoit

Komme süüa lõunaks korraga nii suppi, praadi kui ka magustoitu tundub olevat vanem kui inimkond. See lihtsalt on esimene asi, mis mulle Vene ajast meenub. Kui siis olid inimesed selle raske füüsilise tööga “välja teeninud”, siis täna pakib see meile selga kilosid.

Ilmselt tead, et meile kõigile on ette nähtud päevane sööginorm ning sellest normist pidevalt üle söömine teeb meid paksuks. Ja sellesse normi on seda “supp-praad-magustoit” kombot väga raske ära mahutada. Kui soovid saada vormi, siis võiks piirduda neist ühega. Kui sinu toit on teadlikult ja tervislikult valmistatud, siis täidab sinu kõhu igaüks neist ka eraldi.

2. Söögi kõrvale morsi/siirupivee joomine

Harjumus söök mõne värvilise joogiga alla loputada on ka meile nii omane. Kuigi joogid on läinud ajas “peenemaks”, mõjutavad need meie kehasid ikka ühtemoodi — ülekaalu tekitavalt. Suhkur on ja jääb suhkruks. Kusjuures see tundub olema üks neist harjumustest, mida on äärmiselt lihtne muuta.

Kui sulle tavaline vesi ei meeldi, maitsesta vett sidruniviilude, apelsini või arbuusitükkidega. Annad kehale vitamiine ja see vesi on ka väga mõnusa maitsega. Kindlasti vääriline asendaja vanakooli morssidele.

3. Poe kartulisalatid, rosoljed ja muud valmistoidud

Eestlaste peolaual on kartulisalatid ja rosoljed peaaegu et kohustuslikud. Pean aga kurbusega tunnistama, et enamus poelettidel olevatest kartulisalatitest, rosoljedest ja muudest valmistoitudest ei ole tervislikud. Need on väga energiarikkad ning süsivesikute ja rasvade poole tugevalt kaldu. Täna ei oskaks mina soovitada poest ühtegi tervislikku kartulisalatit või rosoljet. Need kõik on tehtud suhteliselt sarnaseid põhimõtteid kasutades.

Minevikust kangastuvad ka erinevad purgisupid. Kahjuks ei sobi ka need kokku oma tervise eest hoolitseva inimese mõtteviisiga. Toit, kuhu peale vaadates pole võimalik tuvastada selle koostist, ei sobi sinu toidulauale.

Kui soovid oma tervise eest hoolt kanda, pead suures plaanis loobuma poe valmistoitudest. Kui just need pole spetsialistide poolt heaks kiidetud.

4. Ebasobivad toiduained

Kes meist ei mäletaks lastevorste, viinereid ja muid poolfabrikaate. Kuigi vorstide ja viinerite jms koostis ja kvaliteet on ajas paranenud, pole need siiski jõudnud tasemele, et soovitada neid kaalu langetajaile ja oma tervise eest hoolitsejatele.

Pea meeles — iga amps, mille sa suhu paned, peab olema sinu kehale kasulik ja tervislik. Viineri ja vorsti asemel vali alati kvaliteetne liha-, kala- või kanatükk.

5. Kui on nädalavahetus, siis on pidu

Komme nädalavahetusel alkoholiga lõõgastuda tundub eestlastele olevat lausa kohustuslik. Me käime need 5 päeva tööl justnimelt selle nimel, et saaks reedel ja laupäeval pidu pidada. Kui sa ei piirdu just pokaali veiniga, mõjub alkohol sinu kehale halvasti. Punkt.

Olen teinud tähelepaneku, et esimene tugevam pidu rikub/nullib eelneva nädala kaalulangetuslikud pingutused. Teine tugevam pidu tekitab juba tuntavat kehakaalu tõusu. Sinu otsus, kas soovid oma nädala sees tehtud pingutused nende kahe õhtuga tuulde lasta.

Anna kommentaaridesse teada, kas tead mõnda eestlaste harjumust veel.