Inga ei näe üldse välja nii, nagu ta oleks eluaeg oma kaaluga kimpus olnud. Pigem võiks arvata, et tegemist on inimesega, kes on alati pisike olnud ega tea rasvumisest midagi. Kuid nii see siiski pole. „Olin teistest suurem ja hakkasin kaalus juurde võtma juba esimeses klassis,“ meenutab Inga ning lisab, et sellest ajast saadik on ta proovinud alla võtta.

Aegade jooksul on ta ära proovinud kõik popimad dieedid. Väga tihti võttis Inga ette just kapsasupidieedi. „Sööd nii kaua ainult seda, kuni ühel hetkel on kõrini,“ võtab ta dieedi olemuse kiirelt kokku. Aeg-ajalt õnnestus Ingal ka alla võtta, mõnikord vähem, kuid ühel korral lausa 25 kilogrammi. See oli siis, kui Inga sai kuskilt kaalujälgijate materjalid ning neid omaette kodus järgis. Ideaalkaalus sai ta olla vaid napp pool aastat, sest varsti jäi ta oma teist last ootama ja lõi kaaluteemadele käega.

Otsustav murdepunkt

Kaalutõusu lainel jätkus Inga elu kuni 2015. aasta aprillini. „Mul oli märtsi lõpus sünnipäev ja peale seda hakkasin mõtlema, et pean midagi ette võtma. Et ma olen juba lihtsalt nii suur!“ Kaalunumber näitas Inga 158-sentimeetrise pikkuse juures numbrit 84. Teema muutus aktuaalseks tegelikult juba mõned kuud varem, jaanuaris. „Andsin ju minagi igal aastal ühte ja sama uusaastalubadust — sellel aastal võtan alla. Kusagile ma oma lubadusega ei jõudnud.“

8. aprilli hommikul ärkas Inga teadmisega, et täna peab midagi muutuma. Ta otsis arvuti abil üles lähima figuurisõprade grupi ning pani sinna ennast kirja. „Mul oli kahju, et nad just sellel päeval kokku ei saanud, pidin veel kaks päeva ootama,“ sõnab ta. Esialgu hoidis ta figuurisõpradega liitumist oma pere — abikaasa ning 10- ja 14-aastaste poegade eest saladuses. „Ütlesin, et käin korra ära. Varsti helistas mees ja uuris, et kus ma olen. Ütlesin talle, et poes ja tulen varsti,“ meenutab Inga nüüd naerulsui. Kõige esimesena rääkis ta oma „saladusest“ nooremale pojale. „Ütlesin, et see on meie väike saladus nüüd.“ Kaua siiski asja varjata ei õnnestunud, sest esimesed 1,5 kilo kadusid juba programmiga alustamise nädalal. Samuti tuli Ingal ennast pidevalt kaaluma hakata ja see tekitas teistes uudishimu.

Kuigi grupis ei pea päris iganädalaselt käima, teeb seda Inga siiski. Ka suvel, kui teised pause tegid, käis tema ikka kohal. Kuue kuuga on Inga kaotanud 22 kg ning tahaks kaaluda veel paar kilo vähem. „Õnneks pole mul mingeid kaaluseisakuid olnud ning ma usun, et varsti on ka need viimased kilod läinud.“ Figuurisõprade-stiilis kaalulangetus on Inga sõnul väga hea variant. „Ma ei ole millestki pidanud loobuma, küsimus on lihtsalt toidu kogustes.“

Inga rõhutab, et kaalu langetamine ei võrdu kindlasti mitte nälgimisega. Selle eksiarvamuse lõksu on ta ka ise korduvalt jäänud. „Kõige suurem viga on see, et sa mõtled, et kui sa ei söö, siis võtad alla. Olen seda ka ise varasemalt korduvalt teinud. Söön vähem ja pean mõnda aega vastu. Võtan alla, aga siis mingil hetkel tahan ju ikka süüa ning siis tulevad kõik kilod jälle tagasi.“ Praeguse kaalukaotuse juures pole Ingal kordagi kõht tühi olnud.

Takistusest üle

Inga kaalukaotus on seda üllatavam, et ta viibib pidevalt keset kiusatusi. Nimelt töötab ta pagar-kondiitrina ja valmistab iga päev Tallinnas Tatari tänava söögitoas maitsvaid kooke ja saiakesi. „Muidugi pean ma ise ka neid iga päev maitsma. See on minu töö,“ ütleb Inga.

Oma menüüs on Inga päris mitu muudatust teinud. Traditsiooniline liha-kartul-kaste on kõrvale jäetud. Kuigi pere armastab neid väga, teeb ta neid toite endiselt, lihtsalt valmistab endale midagi kõrvale. „Ma ei tee endale täiesti uut toitu, vaid vahetan näiteks kastme ära ja söön vähem liha,“ selgitab ta.

Majoneesi- ja jahukastmed on Inga menüüst kindlalt väljas. Aga üht-teist ta endale siiski lubab. Mõnikord harva isegi pitsat või hamburgerit.

Tänu figuurisõpradele on tema ellu tulnud ka väga palju uusi maitseid. „Tean nüüd, et näiteks kikerherned mulle ei meeldi. Eriliseks lemmikuks on saanud üllatuslikult fetajuust. Panen seda ka lihtsalt leivale nagu võid. Nii maitsev on,“ kiidab Inga.

Liikumine on väga tähtis

Inga käib väga palju jala. Pärast tööpäeva lõppu kõnnib ta kesklinnast koju Mustamäele. Varem võttis see jalutuskäik aega 50 minutit, kuid nüüd astub Inga kiirel sammu sama vahemaa ära 40 minutiga. Kui ilm lubab, käib ta ka nädalavahetustel rattaga sõitmas ning mõistagi jalutab veel rohkem kui nädala sees.

Inga ütleb, et kaalukaotusest on ainult võita. Hea ja kerge on olla. Muutunud on ka Inga riietumisstiil ning muidugi rõivanumber. Viimane on kahanenud koguni 5 numbri võrra. „Varem kandsin peamiselt pikki kleite ja seelikuid või pikka pluusi ja retuuse. Nüüd ma vaatan, et seelikud lähevad järjest lühemaks,“ räägib Inga. „Uskumatult hea on minna poodi, proovida riideid ja saada aru, et kõik sobib. Varem seda luksust küll polnud. Ikka pidi otsima selliseid riideid, mis selga läheks ja mis seljas enam-vähem normaalsed välja näeks.“

Mõistagi on Inga palju mõelnud ka sellele, kuidas ideaalkaalu hoida. „Sel korral olen ma enda jaoks peas asjad paremini selgeks mõelnud ja endaga kokkuleppe teinud. Kaalukaotus on ainult mulle ja minu enda jaoks. Selline polstrikiht, nagu mul ümber keha oli, pole ju millekski oluline, vajalik või, veel vähem, tervislik. Annan endast kõik, et kaalulangus oleks püsiv,“ sõnab ta. Mida Inga soovitab nendele inimestele, kes kaalu langetamisest alles unistavad? „Alustage oma mõtlemise muutmisest. Enda jaoks tuleb selgeks teha, mida sa soovid ja milleks. Kõik algab peast pihta, isegi kehakaalu langetamine!“

Viis nõuannet, kuidas muuta kaalulangus püsivaks
Teele Teder, toitumisnõustaja

  • Ära näljuta ennast. Tavaliselt järgneb näljutamisele suur ülesöömine ning lisaks võid saada tervisekahjustuse.
  • Kaalu ennast regulaarselt. Piisab, kui kaalud ennast korra nädalas. Nii saad kõikumistele kiiremini jälile ja jõuad midagi kiirelt ette võtta.
  • Mõtle enne, kui ampsad ehk väldi emotsionaalset söömist. Selle asemel, et kõike süüa, mõtle enne, kas sul on kõht tühi või sööd igavusest, kurbusest või hoopis õnnest.
  • Söö hommikul koguseliselt kõige rohkem. See aitab ära hoida erinevaid näksimisi ja hoiab ära isud.
  • Joo piisavalt vett ja toitu tervislikult. Söö nii, et saaksid toidust vajalikku energiat ja toitaineid, mitte tühje kaloreid.

Kaalulangetaja leiab abi ka apteegist
Sille Krüger, BENU Viru Platsi Apteegi proviisor

Kaalulangetamispreparaatide valik apteegis on lai: leidub erineva koostisega ja mehhanismidega tooteid, millel igaühel oma eesmärgid — näiteks magusaisu vähendamine, seedimise kiirendamine, täiskõhutunde tekitamine, rasvapõletus või organismi puhastamine jääkainetest.

Kaalu langetamist võiks alustada organismi puhastamisest ja mürkide väljutamisest. Puhastav mikstuur (Detox) on selline toidulisand, mis sisaldab taimede ekstrakte ja rohelist teed. Kuur kestab 3–4 nädalat ja sellise kuuri võiks soovitatavalt teha läbi vähemalt 2 korda aastas, soovitatavalt pööripäevadel.

Liigse magusaisuga kimpus olevatele inimestele sobib hästi kroom.

Õunaäädikas kiirendab ainevahetust ja soodustab vee ja jääkainete väljutamist. Tundliku maoga inimesed peaks selle tarvitamisel olema ettevaatlikud.

Soolte tööd soodustavad kiudained, samuti aitab nende tarbimine väljutada ainevahetuse jääke ning alandada vere kolesterooli- ja suhkrutaset. Sellised preparaadid on näiteks Bio-Fiber ja Kilo Trim.

Heaks vitamiinide ja mineraalainete allikaks on vetikapreparaadid, näiteks spirulinavetikas. Selles sisalduv fenüül­alaniin mõjutab otseselt aju küllastuskeskust ning vähendab söögiisu.

Sagedase näljatunde, magusaisu või ülesöömise taga võivad olla emotsioonid ning siin saab abi safranit sisaldavatest preparaatidest, mis suurendavad ajus serotoniini vabanemist ja üldist heaolutunnet.

Ananassi teatakse kui head ainevahetuse kiirendajat ning ananassi südamikust valmistatud pulbrist preparaat seda teebki, samuti sisaldab ta rohkesti ensüüme, mis aitavad kaasa seedimisele.

Rohkem teemasid leiad BENU ajakirjast!