Tervislik toit tableti asemel

Me kõik reageerime toitudele erinevalt ning tihti ei vaevuta oma keha signaale kuulama, sest iga häda jaoks on võimalik arsti juurest saada erinev tablett, mis probleemi lahendama peaks. Selle asemel, et rohtusid tarvitada, võiks esimese asjana proovida muuta oma toiduvalikut ning loobuda suhkrust, töödeldud ja rafineeritud toitude söömisest. Hoolimata sellest annavad haiglad oma patsientidele valget suhkrut, kaks aastat säilivaid jogurteid, konserve ja valget nisujahu, mis toidavad haigust ega lase patsiendil terveneda.

Inimesed söövad ennast haigeks

Iga terviseprobleemi puhul on oluline kiiremas korras kontrolli alla saada toitumisharjumused ja suhkrutarbimine, sest need mõjutavad tervist mitmete mehhanismide kaudu. Sõltuvus toidust ja suhkrust nõrgestab inimest psüühiliselt ja võib tekitada motivatsioonipuudust haigusest üle saada. Sarnaselt heroiinile ja kokaiinile, stimuleerib valge suhkur hormoone dopamiin ja endorfiin, tekitades lõpuks tolerantsi. Rahulduse saamiseks suhkrust vajab inimene peagi aina suuremaid ja tihedamaid doose, mis viib toitainetepuudusele organismis ja haiguse tekkimiseni.

Lastele maiustuste lubamine õigustatud?

Levib arusaam, et inimene vajab suhkrut normaalseks ajutegevuseks ja veel eriti tähtis on see laste puhul, kuna nemad alles kasvavad. Jah, aga siinkohal tuleks täpsustada, millistest allikates vajalik suhkur saadakse ja kohe kindlasti pole õigustatud valget suhkru tarbimine ega lastele andmine. Piisav puu- ja köögiviljade ning teraviljade tarbimine tagab piisava suhkru olemasolu kasvavale organismile ja täiskasvanule. Kuivatatud puuviljad ja marjad on heaks alternatiiviks igapäevasele kommide söömisele.

Käitumishäired ja õpiraskused

Enesetunne ja sellest tulenev käitumine on otseselt seotud veresuhkru taseme kõikumisega. Süües suhkrurikast toitu, järgneb kiirele veresuhkru tõusule kiire langus, mille tulemuseks on väsimus, ärritavus ja isegi agressiivsus. Halb enesetunne vähendab lapse võimet oma reageeringuid kontrollida. Isegi muidu täiesti tervetel lastel võivad suhkru tarbimise järel tekkida käitumuslikud probleemid nagu impulsiivne käitumine, enesekontrolli ja kontsentratsioonivõime langus. Eriti tundlikel lastel võib suhkru tarbimise tagajärjel kujuneda välja tähelepanu häire ja sellest tulenevad õpiraskused. Kui laps käitub või õpib suhkru tarbimise tõttu halvasti, siis ei peaks vanem temaga riidlema, vaid hoopis iseendaga. Lapsevanem on esimene eeskuju ning peaks olema teadlik toidu mõjust inimese tervisele ja käitumisele.

Vähenda ja asenda

Vähenda suhkru kasutamist ja vali väiksema suhkrusisaldusega tooted. Proovi leida asendusi, mis ei sisalda valget suhkrut. Nii teed head enda ja lähedaste tervisele, vähendades riski haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse. Me sööme ja joome igapäevaselt liiga palju suhkrut sisaldavaid toite, ilma ise sellest aru saamata. Harjumuste muutmine ja sõltuvusest vabanemine on pikem protsess, aga kui hoolid oma tervisest, siis ole ükski pingutus liiga suur. Sõltuvuse tunnistamine on sõltuvusest vabanemise esimene samm.

Alternatiivid valgele suhkrule

Pruuni suhkru nime all müüdav toode pole midagi rohkemat kui rafineeritud suhkur koos mõningase roosiirupiga, et anda sellele tumedam värv ja iseloomulik lõhn. Pruun suhkur pole tervislikum valik. Selle asemel vali kookospalmi suhkur, stevia taimest tehtud magustaja või kodumaine mesi. Mesi tugevdab organismi, parandab ainevahetust ja on põletikuvastase toimega. Kõiki kolme alternatiivset magustajat saab kasutada ka küpsetiste valmistamisel.

Vastuta oma heaolu eest

Hea tervis ja soovitud kaalunumber saabub vaid siis, kui me võtame vastutuse oma keha, meele ja emotsioonide eest. Harjumuste muutmine on pikaajaline protsess ja ei tasu loota, et suuri muudatusi teha on lihtne. Alusta väikestest muudatustest ja pikema perioodi vältel annavad need märgatavaid tulemusi.

Jaga oma kogemusi lähedaste ja tuttavatega, et ka nemad oskaksid teadlikumalt käituda ja püsiksid hea tervise juures.

Allikas: Erikorgu.ee