Kerged kevadpühad

Pidude eesmärgiks on rõõmus koosviibimine ja iga peoperenaine soovib loomulikult pakkuda parimat. Seda nii seltskonna kui toidu mõttes.

Erinevate pirukate ja kookide keskel paneb kaal muretsema iga kolmandat ülekaalulist eestlast- seega iga kolmandat sinugi külalistest. Seega on suurim külalislahkus pakkuda kevadistel pidudel kergemaid, lahjemalt valmistatud hõrgutisi, et keegi ei tarvitseks koju minna masendunult ja murdunult.

Lihavõttepühade toidulaual on traditsiooniliselt muna ja kohupiimatoidud, samuti sink, mis kõik kuuluvad ka figuuriga sõbrutseja menüüsse.
Eraldi võttes on need tervislikud ja vajalikud toiduained, kuid millest pühadetoitu valmistades võib saada ülirammusa magusroa. Kõik ju teavad maitsvat kuid rammusat klassikalist pashat.

Selleks, et garanteerida kerged kuid maitsvad kevadpühad Sulle ja Sinu sõpradele, annavad figuurisõbrad mõned retseptid kergematest kookidest ja küpsetistest.

Lisaks toitudele peaks kevadpühade ajal pühadehõngu suurendama munade värvimise ja laua kaunistamisega.

Kerged retseptid kevadpühadeks

Kohupiima-marjapirukas

4 suurt muna
4 sl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
125 g jahu
2 tl küpsetuspulbrit
400 g 0,1% kohupiimapastat torus (ALMA)
50 g 50% margariini v 30 g võid
1 klaas punaseid ja/või musti sõstraid või muid marju (sügavkülmiku tagavaradest)
2 sl suhkrut

Sega omavahel jahu ja küpsetuspulber. Sulata margariin. Kata väiksem ahjuplaat küpsetuspaberiga ja pane ahi 200 kraadi peale soojenema. Külmunud marjad puista üle suhkruga.
Vahusta munad suhkru ja vaniljesuhkruga hästi tugevaks heledaks vahuks. Sõelu juurde jahu, tõstes-segades taigent vaikselt alt üles. Lisa kohupiimapasta ja jahtunud margariin ettevaatlikult segades. Kalla plaadile ja jaota peale suhkrustatud marjad. Küpseta ahjus umbes 30 minutit. Soovi korral võid ahjust välja võttes peale sõeluda pisut tuhksuhkrut. Maitseb süüa koos külma piimaga.

Pašatarretis
6 portsjonit

2 apelsini
Tarretis:

4 želatiinilehte
120 ml 12% Flora vanilla vahustatavat vaniljekastet
2 sl rosinaid
4-5 (60 g) kuivatatud aprikoosi
1 apelsin
1 sl apelsinimarmelaadi
2 sl suhkrut
300 g rasvata kohupiimapastat
50 g 14% maitsestamata toorjuustu
100 ml apelsinitäismahla

1. Koori apelsinid ja lõika õhukesteks viiludeks. Vooderda umbes 1,5 liitrine ümar kauss apelsiniiviiludega.
2. Aseta želatiinilehed rohkesse külma vette umbes 5 minutiks ligunema.
3. Vahusta jääkülm vaniljekaste. Leota rosinad ja tükelda aprikoosid. Koori apelsin ja lõika väikesteks kuubikuteks. Sega rosinad, aprikoosid ja apelsinitükid vaniljevahu sisse. Lisa ettevaatlikult segades apelsinimarmelaad, suhkur, kohupiim ja toasoe toorjuust.
4. Kuumuta apelsinimahl. Pigista pehmenenud želatiinilehtedest liigne vesi välja ja sega kuuma mahla sisse. Jahuta mahlasegu.
5. Lisa želatiini-mahlasegu puuvilja-kohupiimasegusse peene joana pidevalt segades. Vala mass kaussi apelsiniviilude peale. Lase külmas tarduda mõni tund või järgmise päevani. Kummuta serveerimisvaagnale.

Sibula-singi-muffinid
16 tükki

160 g taist sinki
1 mugulsibul
1 kimp rohelist sibulat
1 tl õli
260 g jahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 sl hakitud peterselli, 1 sl hakitud murulauku
soola, pipart
1 muna
80 ml õli
150 g kuni 14% ürdimaitselist toorjuustu
85 ml petti
3 sl mineraalvett
1 tl väherasvast margariini

Tükelda keedusink, mugulsibul ja roheline sibul. Prae kõik õlis kergelt läbi. Sega kokku jahu, küpsetuspulber, petersell ja murulauk, lisa veidi soola ja pipart ning sega jahtunud singi-sibula-seguga. Vahusta muna, lisa õli, toorjuust, pett ja mineraalvesi. Sega juurde jahu-singisegu.
Määri muffinivorm margariiniga, tõsta taigen vormi ja küpseta eelsoojendatud 180kraadises pahjus keskmisel siinil umbes 25 minutit.

Munasalat krevettidega
4 portsjonit

4 keedetud muna
1 klaas maitsestamata jogurtit
poolest sidrunist riivitud sirdunikoort
soola, pipart
1 punane, 1 kollane ja 1 roheline paprika
2 varsselleri vart
4 tomatit
100 g krevette
kimp rukola salatit

Lõika munad sektoriteks. Maitsesta jogurt poolest sidrunist riivitud sidrunikoore, soola ja pipraga.
Lõika väikesteks tükkideks paprikad, sellerivarred ja tomatid. Sega juurde krevetid.
Kalla üle jogurtikastmega ja lase salatil 15 minutit külmkapis
tõmmata. Rebi tükkideks väike kimp rucola salatit ja sega see enne serveerimist salatisse. Aseta igale portsjonile peale munasektorid.

Maitsvaid ja figuurisõbralikke kevadpühi!

Sinu figuurisõbrad!