Suurbritannia Londoni Imperial kolledži (Imperial College London) ja USA Harvardi ülikooli arstiteaduskonna (Harvard School of Public Health) teadlased analüüsisid kehamassi indeksi (KMI), kolesterooli- ja vererõhu taseme andmeid maailmas ajavahemikul 1980 kuni 2008. Analüüs näitas, et ülekaalulisuse levik maailmas selle perioodi vältel peaaegu kahekordistus. 2008. aastaks oli ligikaudu 205 miljonit meest ja 297 miljonit naist ülekaalulised — see on seisund, mis oluliselt suurendab südamehaigusesse ja teistesse kroonilistesse haigustesse haigestumise ohtu.

Kasvas ka kontrollimatult kõrge vererõhu ehk hüpertooniatõve all kannatavate inimeste arv — 600 miljonilt 1980. aastal peaaegu miljardini 2008. aastal. Asjatundjate hinnangul põhjustas seda suuresti rahvastiku kasvu ja vananemise koosmõju. Kuid keskmiselt kõrgema sissetulekuga riikides nagu Austraalias ja USAs on õnnestunud kontrollimatu hüpertooniatõve määrasid vähendada.

Ka Austraalias, Põhja-Ameerikas ja Euroopas on näha paremuse märke vere kolesterooli keskmise taseme osas. Ida- ja Kagu-Aasias ning Vaikse ookeani piirkonnas seevastu näitab kolesterooli tase tõusutendentsi.

Ühendkuningriigi kohta käivad andmed näitavad, et Euroopa kõrguselt keskmise KMI-ga võrreldes on sealsed naised kuuendal ning mehed üheksandal kohal, samal ajal kui kolesteroolitaseme poolest ollakse maailmas üheksandal kohal. Uurimuse juhtivteadlane, Londoni Imperial kolledži arstiteaduskonna professor Majid Ezzati ütles: „Meie uurimuse tulemused näitavad, et ülekaalulisus, kõrge vererõhk ja kõrge kolesteroolitase ei ole enam kaugeltki ainult läänemaailma või jõukal järjel olevate riikide probleemid. Nende olemasolu on nihkunud keskmisest madalama ja keskmise sissetulekuga riikide suunas, muutes need probleemid üleilmseteks.”

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) eksperdi dr Gretchen Stevensi sõnul on tarvis läbi viia uurimistöö, et välja selgitada, milline oleks tõenäoliselt kõige tõhusam poliitika ülekaalulisuse vastu võitlemiseks. Stevens selgitas: „Me peame tuvastama, rakendama ja rangelt hindama poliitilist sekkumist, mille eesmärk on suundumused ümber pöörata või nende kahjulikke mõjusid piirata.“

Vastuseks uurimusele ütles dr Mike Knapton organisatsioonist Ühendkuningriigi Südamefond (British Heart Foundation), et KMI, kolesterool ja vererõhk esindavad „üleilmset väljakutset“. Ta täheldas: „Maailmas leidub jätkuvalt ebavõrdsust, kuid kõik ei ole ainult halb. Me oleme näinud märkimisväärseid arenguid vererõhu ja kolesteroolitaseme alanemise osas arenenud maailmas, mis tõestab, et elustiilist ja meditsiinilisest sekkumisest on kasu.“

Allikas: www.netdoctor.co.uk