Enamik sellistest kommertstoodetest on kavala turundusega üles haibitud ja annavad kiire tulemuse, mis ei jää kahjuks püsima. Samuti on levinud ekstreemdieedid, mis ei luba kindla ajaperioodi jooksul või üldse mitte kunagi mõningaid toiduaineid tarbida. Nende dieetidega tekitatakse kehas suur defitsiit, mille tulemuseks on kiire kaalust all võtmine, eriti kui dieedile lisatakse veel rasked treeningud. Aga ka need saavutatud numbrilised tulemused ei taha kuidagi püsima jääda ja kaal kipub tagasi tulema.

Selleks, et kehakaalu muutus oleks püsiv, tuleb kaalu langetamisele läheneda eelkõige oma käitumise ja elustiili muutmise kaudu. Käitumist aitab muuta enese motiveerimine eesmärkide püstitamisega. Kui me seame endale numbrilise eesmärgi, mida nimetatakse ka tulemuseesmärgiks, siis on teelt kõrvale kaldumine või teekonna poolelijätmine üsna tõenäoline. Kujutage endale ette, et olete võtnud eesmärgiks 12 kilo maha võtta järgmise kolme kuu jooksul. See tähendab keskmiselt kilogrammi nädalas. Mis aga saab siis, kui paar-kolm nädalat kaal üldse ei lange? Tihti juhtub see, et minnakse oma lähenemises ekstreemsemaks või lüüakse käega ja jäetakse ettevõetu pooleli.

Seades endale tegevuspõhiseid eesmärke, mis ei ole kinnistatud kaalunumbriga, saavutatakse oma lõppeesmärk märksa tõenäolisemalt. Tegevuspõhiste eesmärkidega saab katta kogu teekonna ja soovitud välimus saabub märkamatult. Endale aega andes ja uute tegevustega harjudes tekivad uued kasulikud harjumused, mis aitavad pikas perspektiivis oma saavutatut säilitada. Järjepidevus on tulemuste aluseks!

Väga oluline osa kaalulangetuse teekonnast on aja planeerimine. Peab leidma aega eelmainitud uute harjumustega tegelemiseks ja nende kinnistamiseks. Koosta endale hea plaan ja loo vastuvõetav rutiin. Rutiinis peitub edu! Samuti ei saa kaalu langetamisest rääkides mööda vaadata stressi juhtimisest. Tihti on stress see, mis inimesi teatud viisil käituma paneb. Mõni sööb stressi leevendamiseks magusat, mõni ei taha üldse midagi hamba alla pista. Kumbki neist variantidest ei ole mõistlik tegevus.

Kõige olulisem tegur kaalulangetamisel on toitumine. Me võime ükskõik kui palju või targalt treenida, õigeid eesmärke seada, aega planeerida ja stressi juhtida, aga me ei saa kaalunumbrit mõjutada ilma õige toitumiseta. Selles raamatus ei räägita dieetidest ja dieedipidamisest, vaid antakse juhiseid, kuidas oma toitumisharjumusi muuta nii, et sellest oleks pikaajaliselt kasu.

Madala intensiivsusega ehk n-ö rasvapõletuse tsoonis tehtavaid aeroobseid treeninguid on seni peetud parimateks kaalulangetuse treeningviisideks, mis teatud kontekstis on tõsi. Viimasel ajal on hakatud neile eelistama kõrgema intensiivsusega intervalltreeninguid, mille eelis seisneb pikemas järelpõletusefektis ja väiksemas lihasmassi kaos. Olenemata sellest, millises koguses või millise intensiivsusega kardiotreeninguid teha, on need kaalulangetuse aspektist tõhusamad kui jõutreeningud. Siiski ei tasu raskustega treeninguid oma plaanist välja jätta. Langetades kehakaalu toitumise ja ainult aeroobse treeninguga, võib kaotada koos rasvaga ka lihasmassi. Lihasmassi kadu muudab keha lodevamaks ja füüsiliselt nõrgemaks, võib väheneda sooritusvõime ning saada pärsitud immuunsüsteem. Tekib küsimus, kas soovitakse iga hinna eest kaalu langetada või tahetakse välja näha saledamad ja sportlikumad ning olla tervemad.

Lihastel on pikemas perspektiivis suur roll rasvamassi vähendamisel. Lihastes toimub energia kulutamine: mida suurem on lihaste osakaal kehas, seda rohkem kulutab iga füüsiline tegevus energiat. Lihased kulutavad energiat ka puhkeasendis. Seega, kaalu langetamine selliselt, et lihasmass säilib või isegi kasvab, aitab paremini toime tulla igapäevaste toimingutega ning pikaajaliselt suurendada energiakulu. Paljud naised kardavad muutuda liiga muskliliseks ja mehiseks, aga see juhtub vaid spetsiaalset jõutreeningut tehes. Soovituslik on kombineerida erineva intensiivsusega kardiotreeninguid ja jõutreeninguid, et saavutada kaalulan- gus pigem rasvamassi arvelt.

Arengut mõõtes tuleb keskenduda pigem välimuse ja keha koostise muutumisele ning sellele, kuidas riided selga istuvad.

Kas sa tahad olla „peenike paks“, kelle kaalunumber on küll väike, aga rasva ja lihasmassi omavaheline suhe on rasva kasuks, või tahad välja näha sale, sportlik ja terve?

Allikas: Teadlik Treening