Sellist asja nagu nooruse allikas pole olemas — aga on olemas viisid, kuidas end taastada rakutasandini välja, et säilitada oma paindlikkus, vastupidavus ja ilu isegi vananedes!

Oma elunärvi venitamiseks istu matil, hinga sügavalt sisse ja väljahingamise ajal painuta ette, haarates kinni sealt, kust ulatad: varvastest, pahkluude ümbert, põlvede juurest… Siin ei anta hinnanguid, olulisem on anda oma kehale see TUNNE, et sa venitad jalgade tagakülgi, selga ja käsi.

Joogas on oluline selle poosi ajal hoida jalad sirged. Ja hingates võid kõikuda hingamise rütmis üles-alla. Hinga aeglaselt ja sügavalt, tõmba varbaid enda poole, nii et tunned intensiivsemat venitust jalgades ja seljas. Hinga selles asendis kolm minutit.

Peaksime tegema elunärvi venitusi iga nelja tunni tagant. Neid ei pea tegema istudes — vabalt võib leida jalutades puu, kuhu oma jalga toetada, neid võib teha ka ettekummardustena. See annab kogu kehale nagu restardi: istmikunärv, selg, käte sirutamise läbi ka erinevate organite meridiaanid saavad aktiveeritud. See aitab hoida selga paindlikuna, säilitab emotsionaalset tasakaalu ja tugevdab seedesüsteemi ning seeläbi ka immuunsust. See on imeasend eelkõige naistele! Aitab külmade jalgade vastu, jalakrampide ja väsimuse vastu.

Oluline on ka tasakaalustatud taimne toit, liikumine, jooga närvisüsteemile ja meditatsioon meelele. See tagab nooruslikkuse, mis voogab seestpoolt väljapoole.

Praegu on suurepärane aeg teha hommikusöögiks banaani ja maasikatega smuutisid — kas veega, kookospiima või mandlipiimaga, lõunaks isetehtud pestoga täisterapasta suvikõrvitsaga ning õhtuks läätsesupp tomatite ja porganditega, vahepaladeks arbuusitükid! Mmm!

Neljas rahvusvaheline Joogafestival Haapsalus toimub 18.-19. juulil. Selle suve Joogafestivalil on esindatud 12 põnevat joogastiili, parimad õpetajad, väemuusika, ekstaatiline tants, taimne toit, tervisekaupade basaar ja lasteprogramm. Vaata ka www.joogafestival.ee