Aeglane sügav hingamine on üks pranajaama tehnikatest, mitte igapäevane nö tavahingamine. Aeglase sügava hingamise korral kasutatakse ära kopsude täismaht nii sisse- kui väljahingamisel, kusjuures hingatakse aeglaselt ja ühtlaselt. Iga hingetõmbe pikkuseks on keskmiselt 8 sekundit, mis teeb minutis kokku 3-4 täielikku sisse- ja väljahingamist.

Aeglane hingamine rahustab, maandab stressi, muudab keha aluselisemaks ehk on põletikke ja muidki haigusi ennetav ning suurem kopsumaht annab (soovi korral, näiteks esinedes) kandvama hääle, kuna suurem õhuvool toetab häälepaelu.

Sügavhingamise praktiseerimiseks võta sisse mugav asend. Võid istuda maas lihtsas asendis (easy pose), toolil või hoopis lamada. Istudes jälgi, et selg oleks sirge.

Silmad võiksid olla suletud, nii saad paremini keskenduda ja märgata oma hingamist, muidu aju registreerib kogu aeg nähtavat pilti, isegi kui vaateväljas miski ei liigu. Alusta täielikust väljahingamisest. Ja siis hinga aeglaselt ja rahulikult sisse ja välja arvestades, et hinga esmaltt kopsude alaossa, nii et kõht hakkab kerkima, seejärel kerkib rinnakorv. Kui kopsud on õhku täis, võid hetkeks pehmelt ja pingutuseta hingamise peatada. Välja hingates langeb esmalt rinnakorv ning seejärel vajub sisse kõht ning väljahingamise lõpus tõmmatakse naba nii sisse kui saab, et garanteerida, et kogu vana õhk on kopsudest välja pressitud. Proovi hingetõmbed hoida enam-vähem ühepikkused. Lõpetuseks hinga välja. Alustada võiksid näiteks kolmest minutist.

Aeglase sügava hingamise harjutamiseks sobib iga kellaaeg päeva jooksul: nii pärast ärkamist, enne uinumist, tööst pausi võtmiseks, enne ärevusttekitavat koosolekut, vestlust või esinemist kui ka pärast seda.

Sügavhingamist saad vaadata siit:

Vaata lisaks www.joogafestival.ee