Me kõik hingame ja peame seda ühtlasi nii loomulikuks, et tavaliselt sellele suuremat tähelepanu ei pööra. Enamasti kasutame hingamiseks vaid kopsude ülemist osa ja kipume vahel isegi õhku suu kaudu sisse ahmima. Hingata tuleb tegelikult läbi nina, sest ninas on mustusepüüdjad ning kaitsefiltrid. Ninas toimub ka sissehingatava õhu soojenemine ja niisutamine. Suu kaudu hingates on aga kõiksugu haigusekandjatele, pisikutele ning tolmule teed valla, külm õhk liigub otse kopsu, kahjustades õrnu hingamisorganeid.

Hingamine toimub kahel tasandil: teadlikul ja alateadlikul. Paljudes vanades kultuurides usutakse, et inimese eluea määrab elu jooksul tehtud hingetõmmete arv. Mida aeglasemad ja rahulikumad on meie hingetõmbed, seda kvaliteetsem ja pikaajalisem on meie elu. Mõtted ja emotsioonid saavad toitu hapnikust ja iga uus sissehingatav õhusõõm toob meile kuhjaga uusi mõtteid ning emotsioone. Seepärast ei suudagi me end ärritudes kontrollida, hingamine muutub automaatselt kiiremaks ning rahunemiseks soovitatakse hakata kõigepealt palju aeglasemalt ja sügavamalt hingama. Vanarahval oli õigus, soovitades ärritudes kümme korda sügavalt sisse-välja hingata või mõttes sajani lugeda.

Hingamise kontrollimise (Pranajaama) praktikat võib iseloomustada kui sissehingamise, väljahingamise ja hinge kinnipidamise tahtlikku kontrolli. Pranajaama leiutasid vanad joogid, et tuua teadvelolek igasse ajahetke, et suunata ja juhtida eluenergia voogu ning muuta meie teadvuseseisundit ja füüsilist olekut (tervist).

Pranajaama eesmärkideks võib lugeda paremat tervist, nooruslikkust, keskendumisvõimet ja emotsioonide valitsemist. Pranajaama üldine eesmärk on lihtsustatult tervislike hingamisharjumuste loomine, mida tuleb alguses teadlikult harjutada, kuid mis muutuvad ajapikku kehale omaseks ja automaatseks. Pranajaama arendab teatud praktilisi hingamisvõtteid, mida saame vajaduse korral teadlikult või alateadlikult kasutada. Hingamise valitsemise oskus on väga oluline igapäevaelus, kuid näiteks ka mediteerides, sest see aitab luua sobiva meeleseisundi, sarnanedes mõnevõrra hingamisega magamise ajal. Eelkõige aga aitab hingamise valitsemine parandada igapäevaelu kvaliteeti, tervist ning enesetunnet. Kuid oluline on alustada ettevaatlikult ning juhendajate käe all, praktiseerides igapäevaselt.