Joogid uskusid, et kindlad sõrmede ja käte asendid kannavad endas teatud energiat ja kujutavad omamoodi sümbolit. Nende asendite ja liigutuste kaudu saab luua vajalikke meeleseisundeid ning mõjutada ennast nii füüsilisel (näiteks tervendamine), emotsionaalsel kui ka vaimsel tasandil (energiavarude suurendamine).

Tänapäevased uuringud on näidanud, et lihtsad harjutused sõrmedega mõjutavad olulisel määral aju ning eelkõige ajukoore (mis kontrollib füüsilisi liigutusi) elastsust ning võimet ennast uuendada. Miks see nii on? Üsna suur aju osast on seotud just käte ja sõrmede liigutuste kontrollimisega. Samuti on päris suur ala „kasutada” keelel. Keele liigutamine on ajule päris raske ülesanne ja seepärast arenebki beebidel kõige viimasena välja kõne.

Nii mõjutavadki teatud liigutused aju teatud punkte ja selle tulemusena tekivad vastavad reaktsioonid ja seosed.

Idamaistes traditsioonides on igale sõrmele antud oma tähendus:

Pöial sümboliseerib jumalikku energiat, mis on tõusnud egost ja materiaalsest maailmast kõrgemale.

Nimetissõrm ehk Jupiteri sõrm kannab endas ego ja alateadvuse energiat.

Keskmine sõrm ehk Saturni sõrm sümboliseerib tugevust ja stabiilsust.

Sõrmuse sõrme seostatakse päikesepõimiku energiaga ja ta kehastab isiklikku jõudu

Väike sõrm ehk Merkuuri sõrm on seotud intellektuaalsete ja maiste tegevustega.

Samuti on tähendused erinevatel käte asenditel.

Igapäevaselt kasutame mitmeid käte asendeid, mille tähenduse üle me isegi ei juurdle. Kõige enam on tuntud nn palveasend, kus peopesad ja sõrmed asetatakse omavahel rinna kõrgusel kokku. See poos sümboliseerib austust ja alandlikkust ning mõjub tasakaalustavalt ja heaolutunnet tekitavalt. Avatud peopesade välja sirutamine tähendab avatust, sõbralikkust ning ohu puudumist. See on samuti tervituse ja meeldimise sümboliks.

Käte ja sõrmede erinevad asendid aitavad luua vastavaid meeleseisundeid. Järgnevalt soovime tutvustada kõige levinumaid mudrasid, mida kasutatakse tavaliselt mediteerides ja erinevates harjutustes ning asendites ehk asana’tes.

Kõige tuntum on GYAN MUDRA. Selles mudras puudutab nimetissõrme ots pöidla otsa. Gyan mudra on tarkuse mudra, sest ühenduses on jumalikkust ja iseennast sümboliseerivad sõrmed. Selles mudras on justkui tarkusetera sõrmede vahel.

SHUNI MUDRA

Keskmise sõrme ots puudutab pöidla otsa. Selline sõrmede asend aitab olla kannatlik.

SURYA MUDRA

Sõrmuse sõrme ots puudutab pöidla otsa. Surya mudra annab energiat, tervist ja intuitsiooni.

BUDDHI MUDRA

Väikese sõrme ots puudutab pöidla otsa. Buddhi mudra aitab luua mõtteselgust ja intuitiivset suhtlust.

Mudrasid on kõige parem praktiseerida mediteerides, siis on nende mõju kõige suurem.