1. Kasuta peopesameetodit — portsjoni suuruse hindamisel on kõige lihtsam kasutada seda, mida alati endaga kaasas kannad ehk oma kätt. Söö päevas neli peotäit valku ehk kala, linnuliha, liha, muna, ube. Peotäis tähendab peopesa koos pöidlaga, kuid ilma teiste näppudeta. Söögikorra juurde piisab peotäiest valgust. Päeva jooksul söö 8-12 peotäit köögivilja ja puuvilja. Portsjon on kokku pigistatud käe suurus. Sobiv kogus söögikorra kohta on 3-4 portsjonit köögivilja, juurvilja, puuvilja ja marju. Söö päevas 2-3 peotäit süsivesikuid. Eelista täisteraleiba, täisterapastat ning pruuni riisi, et veresuhkru tase oleks ühtlane ning täidaks paremini kõhtu.

2. Söö Vahemere toitumist järgides — üldiselt tähendab Vahemere toitumine oliivõli eelistamist võile, rikkalikult köögivilja ja kaunvilju, salati söömine enne pearooga, palju kala ja kanaliha ning vähem liha. Rohkem kiudaineid ning vähem küllastunud rasvhappeid. Värske ja värviline.

3. Söö regulaarselt — söö hommikusööki, lõunasööki, vahepalasid ja õhtusööki. Regulaarselt süües väldid näljaseks muutumist ning ei söö siis rohkem kui vaja laua taha istudes. Kui kuulud inimeste hulka, kes unustavad regulaarselt süüa, võid panna kella helisema või mobiilile meeldetuletuse, mis tuletab meelde, et sööma peaks iga nelja tunni järel.

4. Ela elavalt — liikumine on oluline nii kehale kui hingele. Hea viis liikuma saamiseks on sammulugeja ja treeningpäeviku kasutamine. Ning ära unusta, et kõige parem treening on see, millest ise osa võtad.

5. Naudi toitu — näri toit korralikult läbi ning aseta söögiriistad närimise ajaks taldrikule. Täiskõhutunne tekib 15-20 minuti jooksul pärast söömise alustamist. Naudi toidu lõhna, maitset ning konsistentsi. Kata laud ja pane söömise ajaks küünlad põlema ka argipäeval.

6. Kõik on lubatud — aga mitte kogu aeg ning mitte piiramatus koguses. Kui sinu suurimaks naudinguks on trühvelkommide söömine, on loomulik, et neid naudid, kuid võib-olla mitte sama sageli ning mitte sama suures koguses. Muuda mõõdukus oma uueks lemmiksõnaks. Kvaliteet kvantiteedi asemel. Vali välja endale üks päev nädalas, kus lubad endale veidi rohkem.

7. Vahepala on oluline — vahepala süües vähendad näljatunnet enne õhtusööki ning suudad loobuda ahvatlustest ja olla kogu päeva energiline. Vahepala peaks sisaldama ka valku, näiteks kodujuust, jogurt või kohupiim. Hoia enda läheduses midagi tervislikku näksimiseks nagu näiteks pähklid, porgandid, kapsas, puuvili või keedetud muna. Hea võtta kui nälg hakkab otsuseid juhtima.

8. Vali täisteratooted — vaheta sai täisteratoodete vastu, eelistades täistera ning palju kiudaineid. Jämedateraline näkileib on ka hea valik. Riisi puhul eelista pruuni ning pastas täistera varianti.

9. Joo targalt — mõtle sellele, et alkohol sisaldab palju kaloreid ning raske on järge pidada, palju seda tarbides neid saame. Lisaks oleme alkoholi tarbinuna valmis järgmisel päeval palju rohkem sööma. Alkoholi juues joo vahele puhast vett või gaseeritud vett ehk hea viis ongi „üle ühe“ ehk igale klaasile alkoholile peaks järgnema klaas vett.

10. Väikesed muudatused annavad suure tulemuse — käitumisharjumuste ja elustiili muutmine on paljude jaoks raske ülesanne. Muutes aga väikeseid harjumusi aegamisi, saame kokku suure muutuse. Traditsiooniline trepid lifti asemel, mõned hommikused jalutuskäigud nädalas, võta kahe kommi asemel üks jne.

Allikas: sund.nu