Väga tüüpiline on otsida vabandusi, miks loobuda trennist või tervislikust toidust. Need vabandused kaitsevad meid nurjumise eest — kes ei alusta, see ei koge ka ebaõnnestumisi. Muutus tekib hetkel, kui hirmule astutakse julgelt vastu. See nõuab aega ja pingutust, kuid järjekindlus viib sihile.

Taasta kontroll

Soov saada endale kõhnem ja vormis keha on palju võimsam kui ükskõik milline hirm. Hirmud pole sugugi unikaalsed või erilised. Küsi inimestelt, kes külastavad esimest korda spordisaali või asuvad tööle uuel ametipostil, kas nad tunnevad hirmu. Selle peale võib kihla vedada. Muutus tundub alati õudne!

Enesekontrolli taastamiseks soovitame mõelda positiivseid mõtteid. Võta vastu teadlik otsus, et sa ei lase hirmul ennast kontrollida. See otsus lõhub seose kaalu langetamise ja hirmu vahel, mis sinu peas on tekkinud. Esiteks tuleb ära tunda, millal hirm tekib. Järgnevalt tutvustan kolme tüüpi hirme, mis tekitavad stressi ja ärevust. Kas mõni neist tuleb tuttav ette?

1. Hirm, mis takistab sul alustamast

Mõnikord võib hirm meid tarduma panna. Sa kardad korrata ebaõnnestumiste ahelat, keskendudes varasematele eksimustele, nii et igasugused positiivsed mõtted on maha surutud. Sa isegi ei proovi loiult midagi muuta. Näiteks võid endale sellistel puhkudel sisendada:
„Ma olen varem ebaõnnestunud. Ma kardan, et ma ebaõnnestun uuesti.“
„Ma olen täiesti lootusetu juhtum.“
„Miski pole varem töötanud — miks see peaks nüüd töötama?“

2. Hirmud, mis panevad arengu seisma

Muutudes kõhnemaks, võib enese väärtustamine hoopis keerulisem tunduda. Mida lähemale jõuad oma ideaalkaalule, seda haavatumana sa ennast tunned, sest kaal pakub meile mõnikord emotsionaalset tuge. Mida see tähendab? Sisemonoloog võib välja näha selline:
„Ma kardan, et kõhnemana pole ma ikkagi piisavalt atraktiivne.“
„Ma kardan, et ma ei leia ka saledana endale noormeest.“
„Ma kardan, et mulle ei meeldi ka kõhnem mina.“

3. Hirmud, mis õõnestavad edusamme

Sa oled lähedal ideaalkaalule või oled selle juba saavutanud, kuid edu varjutavad muremõtted — kas kaal jääb ikka püsima?
„Ma kardan, et kaotatud kaal koguneb varsti tagasi ja pean pettuma.“
„Ma kardan, et ma ei vääri seda.“
„Miks peaksin mina olema sale ja atraktiivne?“
Hirmudest vabanemine

Olenemata sellest, kas hirm takistab sind kaalulangusperioodi alguses, keskel või lõpus, järgnevad nõuanded aitavad sul ise ohjad haarata.

1. Kui tajud hirmu, siis keskendu sellele. Hinga mitu korda sügavalt sisse, kuni sa tunned kasvõi pisut kergendust.

2. Tekita iseenda ja hirmu vahele emotsionaalne distants — selleks tuleb hirmuga rääkida. Näiteks võid enesekindlalt öelda: „Oh, seal sa oledki!“ Nii tunnistad küll tunnet, kuid ei lase sellel ennast juhtida. Kuna hirm vähendab energiavarusid, tasub võtta sisse enesekindel poos — lükka õlad taha ja tõsta pea kõrgele.

3. Kinnita oma soovi öeldes: „Ei, ma ei ole nõus tundma hirmu. Ma olen suuteline sellega toime tulema.“ Korda seda korduvalt, et veendumust suurendada. Kasuta hirmutavat situatsiooni selleks, et vaimu tugevdada, lastes sel vastata positiivsete emotsioonidega.

4. Kui hirmutavad tunded naasevad, korda esimest kolme punkti, et oma enesekindlust tugevdada.

Kasuta neid juhtnööre, kui tunned vajadust. Mõned hirmud vajavad lisastrateegiaid, et probleemi juureni jõuda. Ole kannatlik ning julgusta ennast sisekõne abil. Asendades hirmu enesekindlust ning jõudu süstivate mõtetega, panustad tervisliku ning armastusväärse figuuri tekkimisse.