„Meie kehad on varustatud unikaalse enesepuhastussüsteemiga” selgitab Kaja. „ Maks oskab kahjulikke ühendeid neutraliseerida ja neerud viivad need organismist välja. Samas eemalduvad meie kehast kahjulikud ained ka naha kaudu ja koos väljahingatava õhuga. Meie keha puhastub pidevalt ja selle protsessi toetamiseks tuleb järgida tasakaalustatud elustiili: õigesti toituda ja mitte jätta unarusse füüsilist aktiivsust. Kui nii teeme, pole lisavõimaluste otsimisega vaja vaeva näha. Sageli ei luba aga tänapäevane elutempo tervislikke eluviise harrastada. Siis tulevadki appi organismi isepuhastumist stimuleerivad võtted”.

1. Organismi isepuhastumise vajadus on individuaalne

Enamasti tekib inimestel soov oma organismi puhastada ja elustiili muuta siis kui nad tunnevad energiapuudust. See tunne tekib sageli just kevadel looduse tärkamise ajal. Siiski pole inimese elus perioode kus organismi puhastamine muutuks eriti tähtsaks. Nagu eespool mainitud, toimuvad teatud keemilised reaktsioonid meie kehas pidevalt. Inimkehal pole kombeks saadud ühendeid säilitada. Organismi isepuhastumisega kaasneb alati ainete kehast väljutamine.

2. Radikaalsed meetodid tekitavad organismile stressi

Inimesed kasutavad tihti organismi puhastamiseks radikaalseid meetmeid: nälgimine, ekstreemsed dieedid jne. Kuid tuleb meeles pidada, et toidu puudumine rikub rakkude varustamise glükoosiga ja kiireneb kahjulike ühendite teke, mis omakorda toob kaasa lihaste kahjustused ja ammoniaagi taseme tõusu. Ekspertide sõnul suudab organism järkjärgult nende laastavate tingimustega kohaneda, kuid sel ajal peavad maks ja neerud erakordselt suure koguse kahjulikke aineid ümber töötlema. Lõpuks on maks ja neerud nälja tõttu ebanormaalselt deformeerunud.

3. Toitumine peab olema mitmekülgne ja tasakaalustatud

Kõige tähtsam keha isepuhastumismehhanismi tõhusaks tööks on õige toitumine. Eksperdid on ühisel seisukohal, et toiduratsioon peab olema võimalikult mitmekülge. Sellesse peaks kuuluma köögiviljad, puuviljad, teraviljad, kaunviljad ning taimsed- ja loomsed valgud. Mehed peavad olema toidu suhtes eriti tähelepanelikud, kahjuks ei tunne nad tihti selle vastu huvi. Tähelepanelikud peaksid olema ka ebaregulaarselt toituvad inimesed. Kui keha peab hommikusöögist saadud energiaga töötama kuni õhtusöögini, tuleb tal selle olukorraga kohaneda ainevahetust reguleerides.

Pidage meeles, et suur osa meie toidust peab olema taimset päritolu. Organism vajab normaalseks toimimiseks palju rohkem köögi-, puu- ja teravilju ning kala kui rasvaseid lihasaadusi.

4. Looduslik bikarbonaate sisaldav mineraalvesi tugevdab organismi vastupanuvõimet

Toidupüramiid näitab, et tervisliku toitumise aluseks on vesi. Iga päev tuleks tarbida umbes 1,5 liitrit vedelikku, sest kõik keemilised protsessid ja toitainete omastamine toimub vees. Eksperdid soovitavad juua bikarbonaate sisaldavat mineraalvett, mis aitab maksal ja neerudel kahjulikest ainetest vabaneda ning taastab organismi loomuliku mineraalide tasakaalu. Bikarbonaatioonid parandavad happe-aluse tasakaalu, mis mõjub hästi tervisele ja aitab ära hoida kroonilisi haigusi. Maailma kuulsamad bikarbonaate sisaldavad mineraalveed on Borjomi (Gruusia, 3880 mg bikarbonaati liitri kohta), Apollinaris (Saksamaa, 1800 mg bikarbonaati liitri kohta) ja Campilho (Portugal, 1479 mg bikarbonaati liitri kohta).

5. Keha vajab igapäevast füüsilist aktiivsust

Korrapärane füüsiline koormus — see on üks tervisliku eluviisi alus. Tervisesport aitab ennetada mitmeid haigusi, sealhulgas vähki ja südame-veresoonkonna haigusi. Liikumine annab energiat ja parandab meeleolu. Ekspertide sõnul loobub enamik inimesi treeningust kuna neil ei jätku pealehakkamist ja aega. Kuid juba 15 minutit treeningut päevas on suurepärane algus ja 30 minutiline treening toob reaalse kasu. Pidage meeles, et ka kõige lihtsamad harjutused on tervisele kasulikud.

6. Ärge jätke und ja režiimi tähelepanuta

Vähene uni häirib keha loomulikku tasakaalu ja põhjustab kurnatust. See toob omakorda kaasa kahjulike vabade radikaalide tekke. Ekspertide sõnul peab tervise tugevdamiseks ööpäevas magama vähemalt 7-8 tundi.

7. Leidke lahendusi stressivabaks eluks

Kaasaegne elutempo sunnib meid järjest rohkem aega tööl veetma ja me oleme pidevalt psühholoogilise surve all. Kõige enam kannatavad need, kes ei oska oma aega planeerida. Stress ja suutmatus oma aega planeerida rikuvad organismi isepuhastumisprotsesse. Tervise tagamiseks tuleb töö ja vaba aja vahel säilitada tasakaal. Liigne koormus ja pidev stress aitavad kaasa kahjulike ainete tekkele ja kurnavad organismi.

8. Ravimitega organismi puhastamine on tervisele suur risk

Traditsioonilise meditsiini pooldajad on veendunud, et igasugune sekkumine organismi funktsioonidesse rikub looduslikke protsesse ja soodustab erinevate tüsistuste teket — näiteks immuunsüsteemi nõrgenemist ja suurenenud vastuvõtlikkust nakkushaigustele. Oluline on oma seisundit realistlikult hinnata ja otsustada, mis on parem — kas kiire puhastamine koos terviseriskidega või enda eluviiside radikaalne muutmine, sealhulgas üleminek tasakaalustatud toitumisele. Viimane variant ei taga kiiret muutust, kuid juba esimese kuu lõpuks on näha organismi loomuliku isepuhastumise tulemusi.