Kas üha suureneva ülekaalu ning kõhuprobleemide põhjuseks maailmas ongi nisu? Ameerika südamearsti William Davise, kes hiljuti kirjutas raamatu „Leivasõltlane“, on see just nii. Raamatust on saanud New York timesi raamatuedetabelis bestseller number üks.

Davis, kes oma töös kohtub paljude ülekaaluliste patsientidega, on jõudnud järeldusele, et ülekaalu ja terviseprobleemide põhjuseks ei ole rasv, suhkur ega istuv eluviis, vaid nisu, mis on põhjustanud läänemaailma rasvumisepideemia. Ning paljud teised nagu LCHF (low carb high fat) eestkõnelejad on sellest aru saanud.

Põhjus, miks just nisu meid paksuks teeb on Davise arvates tema kõrges glükeemilises indeksis, mis tõstab kiiresti veresuhkru taset. Nisujahutooted tõstavad veresuhkru taset rohkem kui üks kõik millised süsivesikud. Süües näiteks kaks viilu nisust valmistatud täisterasaia, tõuseb meie veresuhkru tase kiiremini kui shokolaadikooki süües. Mida kõrgemaks söögikorra järel veresuhkru tase tõuseb, seda kõrgem on insuliinitase ning seda rohkem salvestab keha rasva.

Ehk kui oled diabeetik või sul on probleemi kehakaaluga, siis peaksid nisujahust täielikult hoiduma. Kiire veresuhkru taseme tõus toob sama kiire languse ning seepärast tunneme peagi pärast nisujahus sisaldava toidu tarbimist taas näljatunnet. Kõrgest insuliinitasemest põhjustatud rasv salvestatakse just siseorganite vahele, vöökohal.

Kui soovid lamedat kõhtu, proovi nisujahu sisaldavatest toodetest loobuda. Saiakesed ja saiad-leivad ei ladestu vaid kõhu ümber vaid võivad tekitada punnis kõhtu, kõhulahtisust, gaase ja ebamugavustunnet. Selle põhjuseks võib olla nisus leiduvad lahustumatud kiudained, mida keha ei omasta ning mis käärituvad jämesooles bakterite poolt gaasiks.

Gluteiinitalumatute arv on USAs viimase 50 aastaga kahekordistunud. Nisu võib põhjustada ka kõrvetisi, kõhulahtisust, kõhugaase, kõhuvalu ning toitainetepuudust. Probleemid kaovad nisujahu sisaldavatest toitudest loobumisel üsna kiiresti. Nisuga võivad olla seotud ka teised terviseprobleemid nagu halvenenud kopsude töö, nahaprobleemid, kiirem vananemine ning reumaatilised kaebused.

Kui sinu keha ei talu gluteiini, peaksid selle tarbimisest üldse loobuma. Kui soovid aga pehmest kõhust vabaneda ning mõned kilod kaalus kaotada, siis vähenda lihtsalt saiade-koogikeste-küpsetiste söömist.
Vähendades nisujahutoodete söömist ning tarbides selle asemel aeglaseid süsivesikuid, muutub veresuhkru tase ühtlasemaks ning vabaned ka pidevast näljatundest. Lisaks sööd märkamatult 350-400 kcal päevas vähem, mis paistab kindlasti ka sinu vöökohal.

Nisujahutooted asenda korraliku toiduga nagu aedviljad, pähklid, liha, muna, avokado, oliivid, juust. Nii et teki kehal toitainetepuudust vaid selle asemel on rohkem energiat, parem tervis, magusam uni ning kaovad ka ülekilod.

Allikas: expressen.se