Neli võimalust edukaks nädalavahetuseks

1. Ära jäta toidukordasid vahele

Hormonaalsüsteem juhib sinu isusid ja organismi tasakaal sõltub paljuski sellest, kui hästi sa oma keha eest hoolt kannad. Sa ei saa sellest üle ega ümber… Regulaarne söömine on tervisliku toitumise ja kaalulangetuse üks alustalasid, seega on oluline süüa kogu päeva vältel. Kui sööd päevas ainult ühe või kaks korda soovitusliku kolme kuni viie asemel, siis olen üsna kindel, et pingutad kogustega üle ning ei suuda teha tervislikke valikuid. Ideaalis mahuks põhitoidukordade vahele üks kuni kaks vahepala ehk snäkki, aga kui nädalavahetusel ei jõua neid süüa, siis jälgi, et sööksid vähemasti kolm toidukorda. Eelista oma toidulaual puu- ja köögivilju, kvaliteetseid valguallikaid ja heade rasvhapete rikkaid toite, mis tasakaalustavad sinu hormonaalsüsteemi ning aitavad püsida tervislikus kehakaalus olenemata nädalapäevast või aastaajast.

NIPP: Pane telefoni meelespea või alarm, et sul oleks meeles õigel ajal süüa — nii saad olla kindel, et toidukordade vahed ei veni pikemaks kui neli tundi.

2. Maga piisavalt

Mulle endalegi on tuttav stsenaarium, kus laupäeval ja pühapäeval tahaks nii palju asju korda saata, sõpru näha ja veel mustmiljon toimetust ära teha, et magamine ununeb sootuks. Paratamatult pole nädalavahetused enam puhkamiseks, sest töönädalad on tihedad ja vabu päevi kasutakse võimalikult kasulikult. Kui sa pole piisavalt maganud ja energiatase on madal, siis mõjutab see ka meeleolu ja söögiisu. Organism tahab kompenseerida energiapuudujääki sellega, et tekivad isud magusate ja rasvaste toitude järele, mis annaks veidigi jõudu juurde. Kui pead valima näiteks laupäevase treeningu ja une vahel, siis pigem maga ennast välja, sest nädala sees kipub unetunde enamasti puudu olevat.

NIPP: Võimalusel ära planeeri nädalavahetuse hommikutesse kohustusi või treeninguid, mille tõttu peaksid vara ärkama. Hea energiatase jaoks peaks sul olema nädalas vähemalt üks päev, kus saad magada nii pikalt kui soovid. Kui kauem magamine pole võimalik, siis tee pärastlõunal pool tundi kuni tund lõunaund.

3. Pidutse mõistlikult

Tähtpäevad ja pidustused on osa elust ja nädalavahetustest, aga tihti kaasnevad nendega magamatus ja liigne alkoholi tarbimine, mis eriti just naiste enesetunnet ja kaalu mõjutavad. Peale suurt pidu ja magamata ööd on organism kurnatud ning rakendab n-ö sõjaolukorraks mõeldud taktikat ehk kogub varudesse nii palju rasva kui võimalik ja stressihormooni kortisooli tõttu ladestub see rasv just kõhu ümber. Kui sinu vööümbermõõt on viimasel ajal suurenenud, siis mõtle oma pidutsemisharjumuste peale. Me kõik tahame ennast vahel välja elada ja näiteks tüdrukutega klubisse tantsima minna, aga pidustused peavad olema tasakaalus sinu ülejäänud elustiili ja valikutega.

NIPP: Söö enne välja minemist kodus korralikult kõht täis ning alkoholi tarbides väldi kokteile ja gaseeritud jooke, võttes iga alkohoolse joogi juurde ühe klaasi puhast vett.

4. Planeeri külaskäike

Toitumiskava kasutajatega suheldes on selgunud, et üheks kõige suuremaks libastumise kohaks on nädalavahetused just külaliste pärast — kord tulevad sulle endale külalised või on kellegi teise juurde minek. Minu esmane soovitus oleks jällegi eelnevalt kõht täis süüa ja siis saad pidulauas teha paremaid toiduvalikuid, sest nälg ei näpista. Pakutud toidust või joogist keeldumine ei ole ebaviisakas, sest sinu hea enesetunne on iga pakutud pala söömisest olulisem. Kui sulle tulevad külalised, siis saad pakkude toite, mis sobivad sinu eelistustega ja on veidi tervislikumas võtmes tehtud.

NIPP: Külla minnes küsi sõpradelt, kas saad ise midagi kaasa teha või poest võtta. Kindlasti on see ka neile abiks ja söögivalik on mitmekesisem.

Vanaema juubel ja kaalulangus

Aeg-ajalt on täiesti mõistlik endale head-paremat lubada, ilma et see kaalunumbrit või enesetunnet mõjutaks — kõike head ja vanu lemmikuid ei pea endale ära keelama. Vanaema juubelil söödud kartulisalat ja torditükk on normaalne osa elust ja see ei takista kaalulangust. Probleem tekib siis, kui nädalavahetused nullivad nädala esimeses pooles saavutatud tulemused.

Jää mõistlikuks

Kui sa võtad kahe päevaga kaks kuni kolm kilo juurde, siis ei ole see kõik rasv, sest suurema osa kaalutõusust moodustab kudedes olev üleliigne vesi. Selleks, et võtta rasva arvelt juurde kaks kilo, peaksid sööma 15400 kalorit rohkem oma tavalisest toidust ja see oleks 30 tahvlit šokolaadi. Kui kaalud esmaspäeva hommikul tavalisest veidi rohkem, siis ära satu paanikasse ega hakka toidukoguseid sellepärast piirama, sest nälgimine toob kaasa ülesöömise. Naastes oma tavapärase toitumise ja treeningute juurde, kaovad need paar lisakilo üsna kiiresti ja tunned ennast üsna pea hästi.

Allikas: FitCat