Mida tuleb talvel treenides meeles pidada?

Tee toas soojendus

Igale treeningule eelneb soojendus ja seda olenemata aastaajast või temperatuurist. Võib öelda, et talvel on soojendus isegi tähtsam, sest kehatemperatuur ei tõuse trenni alustades nii kiiresti kui soojemal ajal. Ja kui peale soojendusharjutusi välja minna, siis ei tundugi pakane enam NII jube! Kõige parem oleks soojendus teha koridoris või trepikojas, kui oled juba riides, aga ilma mütsi ja kinnasteta. Soojendusharjutusteks sobivad kõige paremini dünaamilised venitused, mis valmistavad oma funktsionaalsusega keha füüsiliseks koormuseks ette. Kui tunned, et hakkad peaaegu higistama, siis on õige aeg venitustega lõpetada ja treenima asuda.

Õige riietus

“Ei ole olemas halba ilma, on vaid valesti valitud riietus!” Olenevalt treeningu iseloomust vajad ka vastavat riietust. Kiir- või kepikõnniks sobivad riided on sörkjooksuks või suusatamiseks liiga paksud, sest aktiivsemalt liigutades tõuseb kehatemperatuur kiiremini ja higistad rohkem. Jooksuks ja suusatamiseks soovitan järgmist riietust: soe aluspesu või selle asenduseks õhemad trenniriided, tuulekindlast materjalist püksid, fliisist pluus, tuulekindel jakk, rõngassall või näomask, müts ja kindad. Materjalide valikul eelista spetsiaalseid trenniriideid, sest tavaline T-särk või villane müts muutuvad higiseks või märjaks saades külmaks ja raskeks, mis teeb sportimise ebameeldivaks. Aja jooksul kujuneb sul kindlasti välja enda nö lemmikriietus — mina ise eelistan fliisi ja õhukese jaki peale panna veel vesti. Nii püsib rindkere soe, aga käed saavad vabamalt liikuda. Samuti on oluline kanda helkureid ja/või vilkuvat käepaela, et autojuhtidele ning kaasliiklejatele nähtav olla.

Jalanõud

Kui riietus on olemas, siis tekib küsimus, et mida praeguse ilmaga jalga panna. Kepi- ja kiirkõnni puhul vali kõndimiseks mugavad talvesaapad, mis katavad ka pahkluu, et lumi ja vesi jalgu märjaks ei teeks. Talviseks jooksuks on parim alustada kahe paari sokkidega, mis oleksid ideaalis spordisokid, sest need hoiavad jalga kauem kuivana. Jalanõude osas on olemas ka spetsiaalsed lume ja jää jaoks mõeldud jooksutossud, aga kui sul neid pole, siis saad kasutada oma tavalisi jooksutosse, eeldusega, et tald pole liialt sile ega muutu külmaga libedaks. Paratamatus on see, et jooksu lõpuks on jalad niisked, sest lumi või lörts tuleb tossu küljelt ja tagant veidi sisse. Kiire dušš ja riietevahetus soojendavad keha uuesti ülesse ja pole vaja karta haigeks jäämist. Puhasta tossud ja pane kohe kuivama, sest nii kestavad need kauem.

Taastu maksimaalselt

Kuigi külma ilmaga ei teki janu nii kergesti, siis on oluline enne ja peale trenni tarbida piisavalt vedelikku. Kui trenn kestab kauem kui üks tund, siis võta ka rajale juua kaasa. Tervisesportlase jaoks on parimaks joogiks puhas vesi või mineraalvesi. Sobivad ka isetehtud maitseveed ehk veele sidruni, laimi, kurgi või marjade, puuviljade lisamine. Et ka lihaste taastumine oleks kiire, tee vajadusel peale trenni kergeid venitusharjutusi või kasuta vahtkummist rulli ehk foamrolli.

HEA TEADA!

Lumes kõndimine või jooksmine nõuab rohkem pingutust, sest lihased peavad rohkem vaeva nägema ja keha töötab efektiivsemalt. See tähendab, et kulutad rohkem kaloreid ja ainevahetus on kiirem — tuleb kindlasti kasuks, kui sinu uusaastalubaduseks oli mõned kilod kaalu kaotada.

Mõnusaid trenne ja nautigem ilusat Eestimaa talve!

Allikas: FitCat