Nimelt kirjutas Ameerika teadusajakiri PNAS, et Itaaliast, Venemaalt ja Tshehhist leiti ligi 30 000 aastat vana jahvatatud jahu ning jahvatuskivide leidu.

Leid näitab, et ka kiviajal jahvatasid paljud inimesed erinevates kohtades jahu. Seda küll arvatavasti kartulisarnastest juurtest, seda veega segades ja praadides.

Teadlaste arvates on varasemad uurimused liialdanud liha osaga kiviaja inimeste toidulaual, sest lihatarbimine jätab arheloogiliselt paremini tuvastava jälje. Samal ajal kui teravilja või taimede jäägid on koos leidude pesemise-puhastamisega lihtsalt kadunud.

Koopainimese elu on aga köitnud ka linnas elavaid noori mehi, kes proovivad seda ammust elu moodsalt järgida. Näiteks söövad nad suures koguses liha ning jooksevad paljajalu ning palja ülakehaga üle Brooklyn Bridge New Yorgis, isegi kui termomeeter näitab miinuskraade.
Noored subkultuuri järgijad soovivad elada nagu kunagised esivanemad, nii toitumise kui ka füüsilise treeningu mõttes. Näiteks on nad loobunud spordisaalidest ning hüppavad selle asemel kaljudel, ujuvad kiirevoolulises vees, ronivad puudel või jooksevad paljajalu. Kuna Manhattanil on dzungli ja järskude kaljudega kitsas käes, asendavad kõrgeid vihmametsade puid ehitustellingud ning pikad liivarannad tähendavad paljasjalgseid jooksuringe Brooklyn Bridgel.

Lisaks jooksuringidele järgivad need ca 150 meest ka ranget paleo ehk kiviaja dieeti. Nad söövad suures koguses liha, aedvilju, puuvilju ja pähkleid. Väldivad aga pastat ja leiba, mida nende arvates kiviajal ei leidunud. Lisaks paastuvad nad teatud aja järel, et kopeerida esivanemate elustiili. Kiviaja kütid ei saanud alati saaki ning seepärast pidi keha suurte saakide saamise vahel nälgima.

Kuid meie esivanemate elu oli lühike, keskmise elueaga 30 aastat. Kas tõesti peaks seda järgima? Need väited lükatakse ümber. Palju inimesi elas ka sel ajal kõrge vanuseni ning neil ei olnud ka ühtegi auku hammastes ning nad ei surnud oma dieedi tõttu.

Kiviajamehe päevamenüü näidis

Hommikusöök: Liiter mustikaid ja mandleid
Lõuna: Salat salaami, seente ja oliividega
Õhtusöök: Lambalihasteik, spinatisalat punase sibulaga, apelsin.

Soovitused

  • Söö suures koguses liha, köögivilja, puuvilja ja pähkleid
  • Paastu aeg-ajalt, seda tegid kiviajainimesed, sest neil ei õnnestunud jahil käies alati saaki saada.
  • Mine verd andma. Kiviajainimeses elasid rasket elu ning kaotasid loomulikul teel aeg-ajalt verd.
  • Loobu spordiklubi liikmemaksust ning alusta loomulikke treeninguid. Roni puudel, jooksel neljakäpukil, hüppa üle kivide ning mätaste.
  • Jookse paljajalu. Meie jalad on jalanõudes liiga ära hellitatud. Paljajalu joostes treenime oma jalavõlvi ning muutume palju tugevamaks.
  • Treeni palja ülakehaga ning proovi talisuplust. Jääajainimesed talusid külma paremini kui meie.


Allikas: dn.se