Pingelisele töögraafikule tuleb appi alljärgnev menüü:

Hommikusöök: Täiesti ükskõik, milliseid ühte liiki puuvilju, kuid mitte rohkem kui 500 grammi.

Lõuna: Mida iganes. Kuid tervislik mõtteviis on igati tervitatav.

Õhtusöök: Köögiviljad. Valmistamisviisi võib valida oma soovi järgi, kogus - nii palju kui sisse mahub.

Miks see siis nii tõhusalt mõjub? Aga uurime järele.

Hommik

Dietoloogid soovitavad ühel häälel: sööge puuvilju! Neis leidub nii vitamiine, antioksüdante kui kiudaineid…

Kuidas seda soovitust aga praktikas järgida, kui edasi järgneb tees: „Sööge 3-5 portsjonit puuvilju päevas, eelistatavalt eraldi toidukordadena”, see on kas 30 minutit enne sööki (just nii palju kulub aega nende seedimiseks) või 3-4 tundi pärast sööki. Arvatakse, et koos muu toiduga makku sattunud puuviljad hakkavad käärima, neis sisalduvad vitamiinid lagunevad ning kasu asemel tunnete vaid ebamugavust.

Probleemi ideaalne lahendus ongi hommikusöök puuviljadest. Järgitud on reegleid ning ka toiduvalmistamisele pole vaja aega kulutada. Ka ühekülgsus ei hirmuta — iga päev võib süüa erinevaid puuvilju.

Sobivad puuviljad

ÕUNAD: Nagu ütlevad inglased: „Üks õun päevas ja arste pole tarvis”. Keskmine õun annab kõigest 60 -100 kcal, sisaldab kasulikku tselluloosi, pektiine ja antioksüdante, mis alandavad „halva” kolesterooli taset veres. Lisaks leidub õuntes foolhapet ja boori, mis vastutab luukoe tiheduse eest.

HURMAA: Hiina targad õpetasid: „Need rasked oranžid marjad varustavad meid päikeseenergiaga. Nad ravivad südant ning parandavad mälu”. Hurmaa sisaldab hulgaliselt kaaliumit, magneesiumit, naatriumit ja rauda. Toidukiudusid (tselluloosi) on neis lausa 2 korda rohkem kui õuntes. Hurmaa on ka beetakarotiini ja antioksüdantide varaait.

TSITRUSELISED on C-vitamiini poolest äärmiselt rikkad, kusjuures nende paks koor hoiab seda alles kogu säilitusaja vältel. Apelsinid ja mandariinid sisaldavad üle 170 toitaine, mis tugevdavad vastupanuvõimet, takistavad kasvajate teket ning avaldavad soodsat mõju vaimsetele võimetele.Greip on peale selle kõige veel tuntud abiline kaalust alla võtmisel.

KIIVID: Üks kiivi katab inimese ööpäevase C-vitamiini vajaduse, sisaldab ka kaaliumit, kaltsiumit ning rauda. Kuulus prantsuse dietoloog Michel Montignac soovitab alustada päeva just kiiviga.

MANGO sisaldab praktiliselt terve kogu vitamiine ja toitaineid, askorbiinhappe hulga poolest on ta isegi sidrunist ees.

Ei soovitata

Kogu sügava austuse juures nende puuviljade toiteväärtuse vastu ei tasu neid siiski süüa hommikul.

AVOKAADO: Hinnatakse kõrge A-, D- ja eriti E-vitamiini sisalduse poolest. Avokaados leidub ka hulgaliselt kaaliumit, fosforit, naatriumit ja rauda. Kuid ega hispaanlased seda asjata “õliks koore sees” ei nimeta - 222 kcal 100 g kohta (seda on üle 3 korra vähem kui õlis, kuid 4,5 korda rohkem kui õuntes).

BANAANID on peale avokaadot kõige kaloririkkamad. Oma koostise eripära tõttu soodustavad nad rasva ladestumist.

VIINAMARJAD sisaldavad palju suhkrut.

Muide, avokaado viljaliha leivaviilul on ideaalne suupiste büroos.

Keskpäevane eine

Käesolev dieet ei nõua ranget toiduainete valikut, kuid lõunalauas on tervitatavad:
· kana- või kalkunifilee, kala, mereannid;
· salatid;
· aurutatud või keedetud köögiviljad ja kaunviljad;
· keedetud või küpsetatud kartul;
· riis, eelistatavalt pruun;
· jämeda jahvatusega jahust valmistatud makaronid;
· rukki- või täisteraleib.

Enne keskööd

Mõned soovitavad õhtusöögiga vaenlasi toita, kuid mis neid ikka hellitada. Sööge südamerahus köögivilju. Neis pole peaaegu grammigi rasva, selle eest leidub seal massiliselt polüsahhariide, mis tagavad täiskõhutunde, samuti vitamiine ja mikroelemente.

Kõige kasulikumad köögiviljad on brokkoli, brüsseli kapsas ja valge peakapsas, porgand, kõrvits, kabatšokid ja baklažaanid. Väherasvased hapupiimatooted (keefir, jogurtid, kohupiim) kuluvad samuti marjaks ära.

Minimaalse jõu- ja ajakuluga võite valmistada endale maitsva õhtusöögi ning kaunistada salatiga koduste toitu, kes ehk sugugi ei soovi kaalu kaotada.

Sellist dieeti järgides ei ole teie kõht tühi, te olete alati tulvil energiat ega tunne mingeid süümepiinu, et olete taas kord „tervislikud eluviisid” kaugemasse tulevikku edasi lükanud.