neiu20, 28.11.2009 15:23
Tere! Olen 20-aastane tüdruk ja terve oma elu tegelenud intensiivselt spordiga. Ometi pole rahul oma kaalunumbriga. Olen 182 pikk ja kaalun 85 kilo. Üllatav sealjuures on see, et rasvaprotsent on 20, mis polegi nii jube selle kehakaalu juures. Mu probleemiks polegi rasv, vaid just see üleüldine suurus (nt pole mul üldse keskkohta, puus jällegi on üsna väikese ümbermõõduga — 93cm). Nüüd on mul võimalus käia spordiklubis ja kahe kuuga olen kaalu juba ka nii kolme kilo võrra langetanud. Mu probleemiks on just see, et mis suhtes peaksid omavahel olema sellised tantsulisemad aeroobikad ja lihastrennid, nt bodypump, et oma keha naiselikumaks vormida ja liigsetest kilodest vabaneda?

EVA: Kõigepealt väga tubli, et juba 3 kg alla olete saanud, ikka saavutus ja kui võimalus on spordiklubi kasutada, on eriti hea. Laske kohe kindlasti teha koormustest, siis on näha, mida, kuidas jne treenida, mis seisus on keha ja millistele treeningutele keskenduda. Aga alati soovitan teha ka neid trenne, mis meeldivad, sest siis on ka emotsioon suurem ja eesmärgini lihtsam jõuda, kui tehtavat saab nautida. Mitmekülgsus on tähtis!

Julie, annarosa@hot.ee, 28.11.2009 18:43
Tere! Olen 22-aastane neiu ning tegelenud juba viimased neli aastat pikamaajooksuga. Nüüd viimased neli kuud väga aktiivselt — nädalas jooksen umbes 70 km. Treenin erinevates pulsitsoonides: mõnikord 80-90%, teinekord rahulikum jooks 60% maksimaalsest pulsisagedusest. Kaalunud olen kogu aeg stabiilselt 50-52 kg. Nüüd on aga kaal tõusnud isegi 54 kilogrammini. Siit ka küsimus, kas need kilod, mis juures, võivad olla lihas? (Küsimus tekkis just sellest, et minu teada ei ole võimalik jooksuga väga palju lihast kasvatada).

EVA: Kuna kirjateel on raske sulle konkreetset vastust anda, pakun võimalikud variandid.
Võimalik ikka, et trenni tehes kasvab lihas, aga kirjast ei loe ma välja, et kas te ainult jooksete või teete jõutrenni ka, sest jah päris ilma jõutreeninguta lihas väga kasvada ei saa. Võimalik, et kuna te vajate pikamaajooksudeks palju energiat, siis ise arusaamatagi võite oma igapäevast kalorivajadust suurendada ja seega tegelikult söötegi rohkem. Kas kaal on nüüd pikaajaga tõusnud v järsku? Kaaluge ennast alati ühel ja samal ajal ja kindlasti mitte rohkem kui kord nädalas, sest on palju tegureid, mis võivad kord ühte ja siis teist kaalunr. näidata.

Lällu, rooshadpapud@hotmail.com, 28.11.2009 20:13
tere.
olen 12a neiu.
kaalun 49.5 kilo ja olen 162 cm pikk.
kõik ütlevad,et olen paks.
trenni teen aktiivselt : 2-3x nädalas jõusaalis, võrkpall ja ujumine, vahel ka jooksmine.
äkki oskaksite soovitada midagi millega ma saaksin kiirelt kaalust alla võtta!?

EVA: Lohutan sind kohe ja ütlen, et oled normaalkaalus. Mõtle nii, võib-olla need, kes seda ütlevad, ei tee trenni ja näevad tõesti hästi peenikesed välja, mis on sinu vanuserühma kohta ok, aga kui sa teed trenni, mis on ainult väga hea ja kindlasti jätka ka edaspidi, siis keha ikka on paremas toonuses ja ei pruugi piitspeenike paista, aga tulevikus on sinul parem võimalus olla tervem, kehakaalu lihtsam vähendada, näed parem välja, kuna sa oled juba varakult trenni hakanud tegema ja veel väga palju eeliseid! Jätka kindlasti trennitegemist ja naudi trenne, mida teed, söö ikka nii, nagu sööd, lihtsalt vähem magusaid asju ja joo vett lisaks (tean, et noored armastavad palju coca-colat jne). Usu endasse ja ära kuula teiste jutte!

mari, 28.11.2009 21:28
Tere.te mainite kõigile,kui tähtis on süüa vähem ja liikuda rohkem,siis kaob ka kaal.Huvitav,minnes oma kaaluprobleemiga toitumisspetsialisti jutule ,oli soovitus lühike.“Söö rohkem.“oma 167 ja pea 90 kg juures,tundus see soovitus küll jabur,olgugi et minu päevane kaloraaž oli tavaliselt 5-600 kcal.Seda ka kaalu tõusmise ajal.liikumisega oli kõik samuti korras ning aparaat näitas samuti,et lihasmass on normis.Ei aidanud ei vähene söök ega liikumine kaalu alandada.nüüdseks on 15 kilo läinud,kuid seda igapäevase treeningu ja suurte vahemaade jalgsi käimisega ning lausnälgimisega,ikka paar puljongikuubikut päevas veega ja kõik.on teil äkki mõni arvamus,miks minu kaal hoolimata liikumisest ja 5-600kcal päevas tõusma hakkas?Aga tõusis see ruttu ja palju,3 kuuga 35 kg.

EVA: Minu üldine vastus oleks, kuna ma ei tea teid ja iga inimene on erinev, siis võib olla palju muid põhjusi. Mida aga toitumisspetsialist mõtles, oli see, et jah, peab hakkama sööma, mida ma ka siin toonitan — kindlasti 5 toidukorda. Usun, et enamik inimesi sööbki 2x päevas, arvates, et vähe, aga kuna kordade arv on väike, tundub ka, et kogus on väike. 5-600 kalorit on imeväike, selle saab kätte juba vaat et paari võilevaga. Trenni võib alati palju teha, aga kui toitumine seda ei toeta, siis kaalulangust ei ole, olenemata sellest, et tervis on ok ja keha võib ka toonuses välja näha. Kindlasti üks põhjus võis olla selles, et teie keha läks säästurežiimile üle, ehk hakkas kinni hoidma kõikidest varudest, sest ei tea, millal järgmine toidukord on tulemas. Seepärast ongi tähtis SÜÜA, mitu korda, väikesed kogused, täpsed kellaajad, et kiirendada ainevahetust ja anda kehale märku, et on aeg rasvavarusid „lahti lasta“, sest uus suutäis tulemas. Kuna  kaalutõus on ka väga suur, võib seal muid tegureid ka mängus olla.

neiu, kat999@hot.ee, 28.11.2009 22:33
tahaks tervislikult sööma hakkata aga ma ei tea milline paks olema õige toitumine.magusat ma söön harva söön rohkem puuvilju.ja iga päev olen kõndind 2km,kas see on vähe treningu suhtes kui tahaks vormi saada.

EVA: Loe palun ka eelmisi rubriike, seal on palju toitumisest juttu olnud. Liikuda pole kunagi paha, ükskõik kui palju, aga kui nüüd soov on vormi saada peaks see trenn küll natukene tugevam olema, arvestage ajaliselt — vähemalt 40 min kuni 1h korraga ja intensiivselt!

MV, 29.11.2009 00:35
Kuidas on õigem kas aeroobset enne lihastrenni või lihased ja siis aeroobne. käin regulaarselt 3-4 korda nädalas spordisaalis ja tahajs leida sellise hea tasakaalu et kaalu hoida ja pisut ka vähendada ning samas ka hoida lihast toonuses võib ka pisut kasvatada mõningates keha piirkondadES.Pekk võiks asenduda lihasega.muidu nagu kõige hullem ei 172 pikkus, kaal 68, vöö 71, puus 98 ja rind 99. Alla 68 kaal läheb suure punnimisega.
Millist treeningrutiini soovitaksite.

EVA: Üks variant on enne teha jõutreeningut, mis viib lihase toonusesse ja energia võetakse toidu arvelt. Ja seejärel teha minimaalselt pool tundi kardiotreeningut, siis tarbib keha energiat rasva arvelt, aga see on muidugi ka teie otsustada, kuidas endale meeldib ja jõudu on. Mina soovitaks hoopis lasta teha koorumustest ja selle põhjal panna kokku treeningprogramm ning konsulteerida jõusaalitreeneriga. Edu pingutustes!

LL, 29.11.2009 00:58
Tere! Olen 25aastane neiu, 165 cm pikk. Kaalun 50 kg ehk mitte eriti palju, kuid ma pole oma kehaga rahul, sest see pole proportsioonis. Ülakeha on hästi kõhetu — rinnad peaaegu puuduvad, ribid natuke paistavad, käed üsna lihaselised, aga ikkagi veidi liiga peenikesed. Jalad jälle on natuke liiga jämedad ja tundub, et harjutused kasvatavad vaid lihaseid, mitte ei vii neilt rasva. Mida peaksin tegema, et saada ülakeha toekamaks ja samas jalgasid peenemaks?

EVA: Tõesti nii on väga raske treenida, et ülekeha saab toekamaks, aga samas rasva vähendada jalgadelt. Soovitan ikka kogu keha korraga treenida, aga keskundada ülakehale natukene rohkem. Usun, et kõige parema vastuse saate jõusaalitreenerilt, kes peaks teid nägema ka, et adekvaatne vastus anda.

Flubber, 29.11.2009 12:37
Tere,
Mida teha, et nn. ujumisrõngast puusadel ja kõhu peal lahti saada, kõik muu on okei, aga nende kohtade pealt ei kao no mitte mingi valemiga liigne rasv ära.
Ainus reaalne variant tundub olevat juba rasvaimu.. aga enne ei tahaks lasta enda keha kallal surkida,kui kõike proovinud pole.
Ja milliste harjutustega kannikaid tõsta saab?
tänan :)

EVA: Eelmised kaks küsimuste rubriiki just keskenduvad tuharatele ja kõhule, lugege neid ka. Aga usun, et seda kõige raskemat varianti te veel proovinud pole, mis on ideaalis väga lihtne, aga raske teostada — korralik toitumine ja trenn. Inglise keeles on hea väljend clean eating — ei mingit rämpsu, ise valmistatud toit, tervislik, kõik vajalikud toiduained jne. Usun, ka et rasvaimu oleks viimane võimalus, sest see võib põhjustada teisigi probleeme, keha läheb proportsioonist välja ja kuhugi peab see rasv siis järgmisel korral ladestuma. Proovige ja pidage vastu — õige toit ja trenn!

PR, 30.11.2009 11:22
Tere olen 19 aastane neiu, olen 170cm pikk ja kaal on 65 kg.Mure on siis järgmine, et kehakaalu tahaks saada 55kg ja sinna see võiks ka jäädagi.Jõusaalis käin regulaarselt 4-5korda nädalas.Mul on olemas treeningkava ja toitumisega on ka kõik paika pandud, jaanuarist saati käin trennis siis oli mu kehakaal 72kg, kaal langes ilusti, aga nüüd nagu mingi blokeering nagu tekkinud, teed trenni ja sööd ikka nii nagu peab, aga kaal ei lange.Teen aeroobset trenni(crosstrainer,sõudmine,ra tas)+jõutrenni ja venitusharjutused, jooksmisega ma tegeleda ei saa sest mul mõlemad põlved läbi kuna 7a mängisin võrkpalli käisin isegi operatsioonil, aga see ei aidanud ja samuti on hingamisteedega probleeme, et kui väga pingutad tekib selline kohati lämbumise tunne ja silme eest pilt mustaks, see pole valesti hingamisest mul on krooniline hingetorupõletik.Küsimus siis ongi, mida ma veel tegema pekasin, et kehakaal langeks??

EVA: Eks see 55 kg tundub selline ideaalkaal. Kuna te teete ilusti trenni, siis kontrollige selle kaudu kaalu, kas lemmikriided lähevad selga ja kas peegelpilt on ilusam, ei tasu seda kaalunumbrit nii väga jälgida. Aga kui nüüd vahepeal treeningava muutnud ei ole, ehk on probleem selles, et keha vajab ka väikest vaheldust ja nö šokki, ju on keha koormusega harjunud. Pole hullu, kui joosta ei saa, võib alati kõndida  jooksulindil.

Jane, 30.11.2009 16:14
Tere!
Olen 20-aastane neiu. ma kaalun 57kg ja pikkust on mul 163cm. vaadates numbreid ei paista see justkui probleem, kuid mure selles et tavaliselt kaalusin ma 54kg ja 55kg. septembris võtsin ma umbes 3kg juurde.Üldiselt ma ei ole suure söömaga ja päeva jooksul ei söö palju, küll aga olen magusa sõber. Viimane kuu olen aga hoolikalt trenni teinud, vähemalt viiel päeval nädalas. kord päevas aeroobikat-kas Fatburning-ut või Body-t ja peale seda kohe tund aega jõusaaali kus põletan vähemalt 250-300 kalorit. samuti olen piiranud ka oma magusa söömist kuid väga suureks pettumuseks osutus see et ma pole selle kuu aja jooksul isegi mitte 1 kilo alla võtnud. Mis te arvate, mida ma valesti teen? Sooviksin taastada on endist kaalu mis oli 54kg ning et see püsiks ka edaspidi sellisena aga ei tea kuidas sest olin väga kohkunud kui selle kuu jooksul ei ole kaal mitte yldse muutunud. Olen üritanud rohkem süüa kala, putrusid ja puu-,köögivilju praetud toitude asemel kuid kas see on õige? Mida teie soovitate? Mis ma peaks tegema?

EVA: Toitumise suund on õige ja magusa piiramine samuti. Kirjutate, et viimased kuu aega olete intensiivselt trenni teinud ja jõusaali samuti, sealt võibki tulla, et kuigi keha on kindlasti rohkem toonuses kui enne, siis kaalult see välja ei paista, mis on tavaline, et trenni tehes kaal tõuseb. Kuu aega on ka liiga väike aeg, varuge 3 kuud vähemalt. Kaalulangus võtab AEGA! Kui kaal pole muutunud, kas keha on? Jällegi, ärge palun vaadake kaalunumbrit nii väga! Usun, et kindlasti saavutate edu!

Kissa, 01.12.2009 12:25
Tere! Tahtsin küsida, et kui käin iga päev hommikul jooksmas umbes 1,5km ja siis peale selle teen lihase trenni(kõhulihas, seljalihas, kätekõverdused, jalalihased) ja lõpetan korraliku venitusega, siis millal ma sööma peaks? Praegu olen nii teinud et ärkan, teen trenni ja siis pesema ja alles siis söön. Või peaks enne sööma? Aitäh!

EVA: Eks siin ole mitu seisukohta. Muidugi tühja kõhuga ei ole väga hea joosta, aga hommikuti on ikka raske ka varem ärgata, et süüa, seega võib haarata midagi kerget, näiteks banaani enne jooksu. Jooksu alustades ei tohiks kõht olla väga tühi, aga täiskõhutunnet samuti mitte. Aga kui tunnete, et teile sobib nii, et jõuate teha kõik trenni hommikul ära ja siis alles süüa, see sobib ka, ikka enesetunde järgi. Aga pärast trenni soovitangi teil jätkata tavapärast hommikusöögiga.

Viks:), 01.12.2009 13:34
Tere, olen 19 aastane tütarlaps ja ma kaalun 90 kilo pikkust on 176 cm ma ei ütleks,et ma oleksin paks, sest ma arvan,et enamus mu kaalust on tingitud rindadest, rinnakorv on mul DD . mu trenniks on toa jalgrattasõit seda kuskil pooltundi ja hüppenöör mingi 20 minutit,aga enam need nagu kaalu ei langeta,varem läks ikka kilosid maha aga nüüd on kogaeg ühtlane kaal. Mida ma veel koduselt võiks lisaks teha, nii,et ma enda rinnasuurust väga palju ei kaotaks?

EVA: Muudke treenimist, arvatavasti on keha juba režiimiga harjunud. Sõidke jalgrattaga kauem, vähemalt 40 min ja isegi 1 h, lisage kepikõnd või kiirkõnd õues, treeningvideote järgi või ajakirjadest. Kahjuks kehakaalu ei saa lokaalselt langetada.

anne, 01.12.2009 16:10
Tere!
Kas soovitad nn SSS (saun, sport, seks) meetodit kaalujälgimiseks?

EVA: Kui see teile kõige parem variant, siis laske käia!

Annika, 02.12.2009 14:21
Tere Eva!
Mind väga motiveerib Sinu suhtumine “Kaalust alla” saates.
Kas Sind oleks võimalik saada ka lihtinimesel personaaltreeneriks? Ja kui on, siis millise klubi poole peaksin pöörduma? Kui ei ole võimalik, siis palun soovita sama head personaaltreenerit, kui Sa ise oled.

EVA: Ma tänan komplimendi eest! Ise olen kättesaadav Tallinnas MyFitness spordiklubides — Virus või Rocca al Mares.

Janika, 02.12.2009 21:22
Tere,
Olen jälginud saadet “dieedidoktorid” ja olen täheldanud, et ülekaalulised peaksid alustama kaalualandamist ettevaatlikult. Kas Te ei karda, et sellise tempo juures vigastate ülekaalulise treenija selga ja põlvi ja südant. Et nende olukorda mõista, peaksite sülle võtma 100kg jahukoti ja siis treppidest üles alla jooksma. Saadet pidevalt vaadata ei suutnud, sest mulle tundus teie treenimismeetod väga amatöörlik.

EVA: Suur vahe on vaadata dokumentaalfilmi või USA märulifilmi. Sama siin, dieedidoktorite eesmärk on vähemalt 3 kuu jooksul anda NÕU ka vaatajale, meie saade ei ole otseselt nõuandesaade, vaid reality-show, võib-olla saate ikka erinevatest formaatidest aru. Sama on osta TV-Shopist aparaat ja loota sellega tugevaid kõhulihaseid? Ei maksa uskuda, et me tegime ainult karmi trenni, kõike ei saa ju saates näidata. Minu tubli meeskond treenis nii vees kui ka jõusaalis, metsarajal jne. Joosti, jalutati, sõideti rattaga. Toonitan siin ka, et kes pole varem trenni teinud, siis iseseisvalt sellist koormust rakendada on raske ja VAEVALT keegi ka seda teeb, sest inimesed on ju laisad oma loomuselt ja kui teen 3 kätekõverdust ja ei jaksa rohkem, siis vaevalt seda saab nimetada ülepingutuseks. Usun, et pärast saadet ja praegu on neil inimestel poole kergem, sest nad on elanud enne oma 100 kiloga kogu aeg ja iga päev trepist ülesse-alla pidanud kõndima jne, aga nüüd on neil juba kergem ja enesetunne parem. Muidugi peab tegema selliseid asju arsti ja treeneri valve all ja ma ei usu ka, et kodustes tingimustes käib võistlus ja seega ei saanud me kuidagi alustada päevas 20 min kõnniga, sest sellega kahjuks kiiresti kaalu ei langeta, aga kuna te pole saadet väga vaadanudki, siis võib-olla ei tea, et saate nimi on kaalust alla, kes kiiremini see võidab.

Anny, 02.12.2009 22:14
TERE.
Olen 20aastane naine.
Olen 168cm pikk, ja kaalun 66 kilo.
Ma pole rahul sellega, et mul on õlad laiad, ja käsivarred paksud. Mujalt on enamvähem korras.
Ja tegeltikult on käed küllalti musklis.
Aga tahtsin küsida, kas ma võin üldse kätele trenni teha, või lähevad nad niiviisi veel suuremaks?
Või pean ma dieediga kondiseks muutuma, et lihas ja kõik ülejäänud kätest ära kaoks?

EVA: Usun, et seda viimast varianti te kindlasti ei tahaks. Mida suurem on lihasmass kehas, seda kiirem on ainevahetus ja põletate ka muidu rohkem kaloreid, nii et lihast pole üldse vaja karta! Kahjuks on ikka nii, et proportsioone üksikult muuta ei saa. Kas käed on paksud või musklis. Usun, et lihtsalt toonuses on alati ilusam. Õlapaelteta kleit on ikka ilusam, kui käed on treenitud, päris ilma lihaseta käevarred ka ilusad ju pole. Tehke julgelt kätele ka trenni, valige väiksemad raskused, aga sel juhul tehke rohkem kordusi ja jätkake ikka treenimist kogu kehale korraga, ainult nii on tulemused kõige ilusamad. Palju edu!

jee, 03.12.2009 09:20
Tere! Mis harjutusi teha, et spagaati maha saada. Käin 3-4X nädalas spordiklubis ja alati pärast trenni venitan korralikult, aga mingit arengut ei ole paari kuu jooksul täheldanud. Oskate mõne hea venitusharjutuse soovitada?
Aitäh:)

Tere! Spagaadiks peab jah palju venitama, reie sisekülgi, tagaosa. On igasuguseid variante ja kindlasti peab jälgima asendeid. Näiteks alusta niimoodi — istud maas, pane täistallad kokku ja suru põlved vastu maad (või vähemalt nii palju, kui saad) ja hoia. Siruta jalad harki, nii lai harkseis kui võimalik ja painuta ette, mõtle, et tahad kõhu vastu maad panna ja siruta käed ette ning kummardu nii sügavale, kui saad ja püsi nii vähemalt mõned minutid. Astu üks jalg ette, täistald maas, põlv täisnurga all ja teine jalg toeta põlvele, pane küünarnukid maha, suru puus alla ja jällegi hoia nii kaua kui saad.

Iga nädala kokkuvõtted on loetavad rubriigis “Küsi treenerilt”.
include "/www/htdocs/woman/includes/projects/kaalust_alla/kaulik.inc";  ?>
Rubriigi eelmised küsimused-vastused leiad siit, muuhulgas saad teada, kuidas tagumikku trimmi saada, millist trenni valida, kuidas püsivat kaalu saavutada ja palju muud.