Aeglane on parem

Kaalujälgijate esimeseks veaks on ebarealistlikud kaalueesmärgid. Uuringud on näidanud, et inimesed, kes kaotavad kilosid palju ja kiiresti, koguvad suure tõenäosusega kaotatu varsti tagasi. Kui sa oled kuuga ainult paar kilo kaotanud, siis tunne sellest rõõmu! Ära tunne ennast halvasti lihtsalt seepärast, et nägid telerist, kuidas kahe nädalaga kaotati kümme kilo.

Kõik on erinevad

Mõned inimesed võivad esimeste nädalate jooksul mitu kilo kaotada, teiste kaalunumber ei pruugi sel perioodil aga üldse langeda. Kuigi see võib olla frustreeriv, ei tasu seepärast siiski alla anda. Mõnikord kulub selleks lihtsalt rohkem aega, et kaalult vaataks vastu ihaldatud näit. Seevastu tasub jälgida teisi tervisliku toitumise ning sportimisega kaasnevaid indikaatoreid: sul on rohkem energiat, vähem stressi, parem uni ja püsid tervem. Positiivseid märke võid endas tuvastada isegi siis, kui kaalunäit püsib muutumatuna.

Kaalulangus pole stabiilne

Tavaliselt kaotatakse hulganisti kilosid esimestel nädalatel ja seejärel kaalulangus aeglustub märgatavalt. Täiesti tüüpiline on mõnel nädalal kaotada kaalus oodatust rohkem ja teistel nädalatel, kui tundub, et oled meeletult pingutanud, avastada oma pettumuseks paigalseisu. Meie organism on piisavalt keeruline, nii et ootused ja reaalsus ei pruugi alati üks-ühele vastata. Väga harvad on need juhtumid, kui igal nädalal langeb kaal stabiilselt samas suurusjärgus. Palju mõtekam on kaalulangust mõõta igakuiselt.

Kaalulangus ei toimu silmapilkselt

Vähendades kalorihulka täna, ei pruugi tulemused homme kaalul kajastuda. Sinu kaal võib kõikuda igapäevaselt põhjustel, mis pole kuidagi sinu dieedi või liikumisharjumustega seotud. Paljuski on see kõikumine tingitud tarbitud vee ja toidu hulgast, mis ei tähenda aga, et tegu oleks jäädava kaalutõusu või -langusega.

Koheselt pärast trenni, saunakülastust või suurt higistamist kaalumine ei vii kaaluseierit automaatselt alla. Dehüdratsiooniga kaasnenud vedelikukaotus korvatakse peagi vett juues. Sa soovid vabaneda siiski rasvast, mitte veest oma kehas. Seetõttu on mõistlik kaaluda ennast üksnes kord nädalas.

Tagasilöögid on normaalsed

Keegi meis pole täiuslik ja tee ideaalkaaluni võib olla künklik. Teel peituvad augud ei tohi sind aga lõppeesmärgist kõrvale juhtida - neist tuleb õppida ja vapralt edasi rühkida.

Kas vähem on parem?

Palju on neid, kes arvavad, et mida vähem süüa, seda kiiremini kaal langeb. Põhiliseks veaks on fakt, et süüakse liiga vähe. Soovituslik kalorikogus lähtub sinu praegusest kaalust, kaalueesmärgist, kui agressiivselt seda saavutada soovid (kas tahad ideelkaaluni jõuda kiirelt või aeglaselt) ja liikumisest. Seetõttu võib soovituslik kalorikogus tunduda ka väga suurena, eriti kui oled harjunud väga piiravate dieetidega.

Kui su keha ei saa piisavalt toitaineid ja kaloreid, aeglustub paratamatult ka ainevahetus. Sinu keha läheb üle „näljarežiimile", hoides jõuga kinni igast kalorist, mistõttu muutub kaalulangetamine aeglasemaks või sootuks võimatuks. Seetõttu on oluline soovitud kalorinormi järgida. Vastasel juhul teed endale rohkem kahju kui kasu.

Loodetavasti aitavad need nõuanded sul vältida tüüpilisi kaalulõkse ning tulla kaalukõikumistega paremini toime.

Allikas: sparkpeople.com