Mida on vaja teha

Neid harjutusi tuleb teha üks kord päevas ning ükskõik mis ajal — esimeste jõu- ja energialanguse tunnuste ilmnemisel.

Tähelepanu! Joogaga ei tohi tegeleda need, kellel on epilepsia, song, krooniline kõrvapõletik, probleemid selgroo lülide vaheliste diskide või kilpnäärmega, glaukoom, neuroloogilised haigused, hüpertoonia või südamehaigused. Samuti tuleb harjutusi vältida raseduse ajal ning operatsioonide ning traumade järel.

Keda aitab

Poose “Tule hingus”, “Tvist” ja “Kaamel” soovitatakse neile, kes tunnevad keset tööpäeva väsimust, loidust ja apaatiat. Eriti kannatavad pärastlõunase unisuse all need, kes öösel halvasti magavad, hilja magama heidavad ning vara tõusevad.

Jooga aitab toime tulla nõrkusega, taastab hommikuse reipuse ning aktiveerib organismi energiavarusid. Harjutuste ajaks tuleb end aga varustada positiivse meeleoluga. Püüdke eemalduda ümbritsevast maailmast, mitte mõelda probleemidele ning lõpetamata töödele. Keskenduge täielikult hingamisele ja oma aistingutele — ning peagi tunnete, et unisusest ja väsimusest pole enam jälgegi.

Järgnevad lihtsad harjutused aitavad toime tulla loiduse ning pealelõunase unisusega.

Tule hingus

Harjutus koosneb väga sügavate väljahingamiste ning peaaegu märkamatute sissehingamiste seeriast. Kui aga on tunda kasvõi kerget peapööritust, tuleb treening kohe lõpetada.

1. Istuge põrandale, jalad risti, selg sirge. Sulgege silmad ja suu.

2. Asetage vasak peopesa kõhule, parem tooge suu juurde. Sõrmed sulgevad peaaegu täiesti õhu sissepääsu ninna.

3. Hingake kergelt sisse ning väga energiliselt välja läbi nina. Tunnete, kuidas kõhulihased pingestuvad ning kõht tõmbub sisse. Kujutlege ette, et teie keha on akumulaator, mida te laete. Hoidke mõni sekund hingamist kinni — ning veidi nihutanud sõrmi nina juurest, hingake vabalt sisse ja välja.

4. Korrata punkti 3 alguses aeglaselt, pärast kiirendatud tempos 20 korda. Kogu tähelepanu pöörake väljahingamisele ning püüdke mitte rütmist välja minna.

Tvist

1. Laskuge neljakäpuli. Käed õlgade laiusel, reied põrandaga täisnurga all, selg sirge.

2. Võtke “madalstardi” asend: parem jalg käte vahel, vasak põlv võib jääda põrandale; kui olete aga küllaldaselt ettevalmistatud, siis võib vasaku jala välja sirutada, põlv tõstetud.

3. Asetage vasak peopesa paremale põlvele, parem käsi aga suruge, peopesa ülespoole, ristluudele. Pea ja ülakeha pöörata paremale.

4. Sissehingamisel sirutada selga ning väljahingamisel pöörata keha veelgi rohkem paremale. Kujutlege, et sissehingamisel tõuseb energiavool maast üles läbi teie keha, välja hingates läheb põrandasse tagasi. Teha 5-15 sellist sisse- ja väljahingamist.

5. Korrata kõik tegevused vastupidises järjekorras ning võtta taas lähteasend.

Kaamel

1. Lähteasend — põlvili, selg sirge. Et oleks mugavam, võib jalgade alla panna võimlemismati. Põlved võivad olla kergelt laiali, kuid pöiad peavad teineteist puudutama. Kui teie selg pole eriti painduv, pange pöidade alla väikesed padjad.

2. Toetudes peopesadega nimmetele, pingutage jalalihaseid ning painutage end taha. Jälgige, et reied oleksid põrandaga täisnurga all. Algajatele on sellisest venitusest küll. Kui olete aga rohkemaks võimeline, siis kallutage end taha nii, et ulatuksite kätega kandadeni. Tähelepanu! Liikuda tuleb väga aeglaselt.

3. Kui teil õnnestub ka pea taha kallutada, siis saavutate lihaste maksimaalse venituse.

4. Kujutlege, et teie sisemuses avanevad kõik teed, laskmaks läbi energiavoogu. Selles asendis tehke 2-8 aeglast ja sügavat sisse- ja väljahingamist.

5. Istuge kandadele, sirutage selga, kaela ja õlgu ning lõdvestuge.