Värskelt või kuumutatult?

Loomulikult on mustikas kõige kasulikum värskelt, aga et ka talvisel perioodil oleks võimalik neid siniseid marju tarbida, siis nüüd on hea aeg metsa minna. Värsketest marjadest teisel kohal oleks sügavkülmutamine ja kolmandal kuivatamine. Kuumutamisel lisatakse marjadele enamasti suuremas koguses valget suhkrut ja kui sinu eesmärgiks on suhkrusöömise vähendamine või kaalust alla võtmine, siis igapäevaselt mustikamoosi süüa ei soovita. Ja et kasulikud ensüümid mustikas säiliksid, ei tohi marju töödelda kõrgemal temperatuuril kui 175 kraadi.

Silmad ja kõht

Üldtuntud on mustikate nägemist parandavad ning kõhumuresid leevendvad omadused. Tõepoolest, enamik silmi toetavaid ja tugevndavaid preparaate sisaldavad just neid marju, sest mustikad kaitsevad nägemispigmente ja -närve ning silma võrkkesta rakke. Vanemad inimesed ütlevad tihti, et mustikate söömine hoiad kõhuhädad eemal. Värsketel mustikaltel on lahtistav toime ja kuivatatud marjad on abivahend kõhulahtisuse korral, sest mustikates on suur parkainete sisaldus.

Kaalulangetaja sõber

Mustikas on magus, kuid kalorivaene ja kui sinu eesmärgiks on kaalu kaotada, siis söö mustikaid suvel ja varu talveks. Üks mustikas annab ühe kuni paar kalorit ja kaalulangetaja magustoiduks või snäkiks sobib ideaalselt 100-150 grammi mustikaid. Mustikad sisaldavad ka rasva, aga see on ainult hea rasv, mis on organismile vajalik ja hoiab sind tervena.

Veel häid omadusi

Mustikates olevad antioksüdandid kaitsevad rakke kahjulike vabade radikaalide eest. Seega mustikad hoiavad sind noorena ja on parem kui Botox!
C-vitamiin ja karotiinid tugevdavad immuunsüsteemi. Sügisene ja kevadine viiruste periood on mustikaid tarbides vähem ohtlik sinu tervisele.
Mustikad aitavad taastada kesknärvisüsteemi ja ajurakke ning on leevenduseks stressi ja pinge korral.

Nagu näed, siis peitub nendes väikestes sinistes rohkem kasulikku ja head, kui oleks osanud arvata! Kui sa pole veel metsa mustikale jõudnud, siis nüüd on täpselt õige aeg see nädalavahetuse plaani lisada.

PS! Peale metsas käiku ja marjade puhastamist saad lillad näpud puhtaks sidruniga hõõrudes.

Allikas: Erikorgu.ee