“Sellised isud on tavaliselt seotud emotsioonide ja harjumustega, või siis ei ole sa toidust saanud piisavalt vajalikke toitaineid,” selgitab toitumisspetsialist Keri Glassmann.

Kui oled oma tervisliku salati ära söönud, võib sul tekkida vastupandamatu vajadus šokolaaditüki või magusa saiakese järele, sest su ema andis sulle alati magustoiduks šokolaadi. Või oled sa ise tekitanud endale harjumuse pärast salatit endale midagi magusat lubada ja kui seda ei saa, annab su aju kohe märku, et midagi on valesti ja šokolaadi on vaja nüüd ja kohe!

Võib-olla ei söönud sa päeva jooksul piisavalt või ei saanud vajalikus koguses rasva või valku. Need ained tekitavad meil küllastustunde ja kui me neid piisavalt ei saa, hakkab keha nõudma kiiret lisaenergiat, näiteks suhkrut ja tärklist.

Kõigepealt tuleb sul välja selgitada, mis su isu põhjus on. Kui see on emotsioon, ära torma kohe šokolaadikarbi kallale, vaid mõtle, mida sa tunned, miks sa šoklaadi tegelikult tahad ja mis võiks olla see tervislikum alternatiiv, mis pakuks sulle rahuldust — äkki piisab telefonikõnest emale või küünla süütamisest.

Kui tegu on lihtsalt harjumusega soolane eine magusaga lõpetada, võiksid šokolaadi asendada millegi tervislikumaga, näiteks maapähklivõi või tassikese teega.

Mis aga puutub toitainetesse, siis kala, munad või oad ehk tervislikud valgud ning oliiviõli, avokaado ja pähklid ehk tervislikud rasvad peaksid kuuluma igasse einesse.

Sellise tööplaani abil peaksid suutma oma magusaisu kontrolli all hoida ja säilitada šokolaaditahvlit sahtlis selle hetkeni, kui tõesti enam midagi muud üle ei jää!