Kogu maailma rahvastik muutub üha raskemaks ning selle põhjus on liigne söömine ning liiga vähene liikumine, et suudaksime ületarbitud kalorid ära kulutada. Teadlased ei tea veel täpselt, miks mõnedel inimestel on suurem tõenäosus süüa rohkem kui teistel ning seeläbi kaalus juurde võtta. Selgitus asub arvatavasti ajus.

Näljasignaali käsitletakse kesknärvisüsteemis ning samast juhitakse ka isusid. Åbo ja Aalto-ülikooli teadlased leidsid oma uuringu käigus uusi tõendeid, mis näitasid, et aju on põhjuseks, miks meie toiduvajadus läheb liiga suureks. See, miks me sööme rohkem kui keha vajab, näib olevat põhjustatud ebakõlast nende ajuosade vahel, mis juhivad meie premeerimissüsteemi ning need osad, mis juhivad kainet mõistust.
Funktsionaalse magnetkaamera abil võrdlesid teadlased, mis toimusid ülekaaluliste inimeste ajus võrreldes saledamate inimestega.

Ülekaaluliste inimeste puhul oli näha, et suhkrutarbimine oli suurem nendes aju osaes, mis juhivad premeerimissüsteemi. Samuti oli näha, et ülekaaluliste inimeste aju premeerimissüsteem reageeris tugevamalt isu tekitavatele piltidele toidust ning isegi kui aju proovis piirata, siis võitis söögiisu.

Soome teadlaste arvates saadab ülekaaluliste inimeste aju pidevalt välja näljasignaale isegi kui kehal rohkem energiat ei ole vaja. Nad leiavad, et ülekaalu ja rasvumise suurim põhjus on ajus. Teadlased usuvad, et uuring aitab edaspidi mõista probleemi põhjust ning aidata ka leida uusi ravimeid ning psühholoogilisi ravimeetodeid ülekaalu vastu.

Expressen.se