Klantsajakirjades, reklaamides ning sotsiaalvõrgustike lehekülgedel on näha aina rohkem vormikaid naisi. Nad ei häbene tselluliiti kintsudel, volte kõhul ega ümaraid tuharaid. Just nii demonstreerivad daamid fakti, et nad on rahul välimusega, mille loodus neile andnud on. Ent vahel tekitavad Rubensi kaunitarid šoki isegi lopsakate naiste imetlejate hulgas. Ega pole kerge tabada ilu 100-150 kilo juures. Kus läheb see piir oma välimusse tingimusteta suhtumise ja oma tervisesse hoolimatult suhtumise vahel?

Ühed arvavad, et tendents “armasta ennast igasugusena” on igati suurepärane. Jah, keeldumine hindamisest ja kriitikast on austust väärt. Ent sellise tingimusteta armastuse taga oma isiklikku kehasse varjab end sageli tahtmatus midagi muuta ning soov loobuda vastutusest ehk teisisõnu — leppimine väljakujunenud olukorraga ja banaalne laiskus.

Loosung: “Jah, ma olen paks ja mul on hea olla” on mõnede arvates tulus äri. Toodetakse kasumlikult mitte just liiga kasulikku toitu, täidlastele mõeldud kaupu — rõivaid, ravimeid, mööblit jms.

Seejuures annavad aga paljud body positive’i austavad daamid suurepärast eeskuju. Nad näitavad, kuidas suhtuda enda kehasse. Jah, nende figuurid pole just ideaalsed ega vasta kaasaegsetele standarditele, ent nad võtavad end just sellistena, nagu nad on.

Protest

Just protestiks võib body positive’i populaarset trendi pidada. See pole juhus, et taoline liikumine on ilmunud just nüüd, mitte 10-20 aastat tagasi. Ning selleks on omad põhjused.

Ilus keha kaasaegsete standardite eripärade järgi. Välimuse ideaalid on alati olemas olnud. Need on vaid muutunud aja jooksul. Ent füsioloogilisest vaatevinklist lähtudes on need olnud üpriski saavutatavad. Kaasaegse naise keha ideaal ühendab endas kolme kehaehituse tüüpi: asteeniku kõhnust, lopsakat rinnapartiid ja atleedi lihaseid. Selliseid kaunitare leidub looduses küll harva. Taolist kehaehitust ei peeta siiski normiks — see on anomaalia. Maisel lihast ja luust naisel on sellist ideaali praktiliselt võimatu saavutada.

Sotsiaalvõrgustike areng

Väljavaatele võõrasse ellu piiluda on peaaegu võimatu vastu seista. Paljud ju saavad aru, et vaatamiseks pannakse välja parim osa fotodest, milliseid on kenasti kaunimaks kohendatud. Kuigi me selliseid inimesi reaalses elus ei kohta, mõtleme ikkagi, et kusagil nad siiski on. Ning ainus võimalus sellisesse muinasjuttu sattuda on saada just samasuguseks. Püüd sellise eesmärgi poole lööb sisemise tasakaalu kõikuma, tekib konflikt looduse poolt antu ja saavutamatute soovide vahel.

Spekuleerimine hirmuga

Üks naiste põhivajadustest on olla ilus. Ning üks kõige suurematest hirmudest on mõte, et see ilu võib kaduda. Paljud naised suudavad taluda kriitikat oma professinoaalsete oskuste kohta, ent on täiesti haavatavad, kui kritiseeritakse nende välimust. Just seda kasutavad ära ilumaailma toodete tootjad. Nende ülesannete hulka ei kuulu naiseliku enesehinnangu tõstmine. Vastupidi, nad löövad valusa koha pihta: “Sa ei ole täiuslik, aga, kui ostad selle vahendi, muutud kaunitariks”. Sellisele agressiivsele reklaamile on keeruline vastu seista.

Tervis

Teadmisega, et ollakse just selline, nagu ollakse, võib mugavalt ära elada momendini, kuni liigne kehakaal hakkab mõjutama organismi tervikuna. Hingeldus koormuse tõusmisel, tavaliste argiasjade tegemise raskused, emotsionaalse seisundi halvenemine, väsimus, valud jalgades ja seljas. Selliseid tundemärke võib veel kaua loetleda. Sel juhul tuleb objektiivselt hinnata oma liigset kehakaalu ning võtta tarvitusele abinõud. Kuidas seda siis teha?

  • Määra oma kehamassiindeks. Selleks tuleb oma kaal kilogrammides jagada pikkuse ruuduga meetrites. Normaalseks loetakse 17,5 — 24,5.
  • Määra oma bioimpedants. Lihtneuuring laseb määratarasva- ja lihasmassi suhet kehas.
  • Mõõda oma taljeümbermõõt. See on lihtsaim viis, et saada aru, kas on tarvis kaalu langetada või ei. Meeste norm on kuni 94 cm, naistel — kuni 80 cm. Vastasel korral peab rääkima liigsest kaalust.

Psühholoogia

Oma keha vajaduste eiramine võib sageli muuta täidlase daami arusaamatute vormidega naiseks. Põhjusi on mitmeid.

  • Ei väärtustata oma tervist. Lapsepõlves seda eriti ei õpetata. Polegi just palju peresid, kus peetakse lugu tervislikest eluviisidest, õpetatakse tervislikku toitumist, väärtustatakse und ning enese eest hoolitsemist. Oma tervise väärtustamist võib ka täiskasvanueas õppida. Sageli juhtub see alles siis, kui organismis tekivad tõrked. Sel juhul võib inimene tõesti näha probleemi oma liigses kehakaalus ning asub sellega tegelema.
  • Soovimatus enda eest vastutada. Naised, kes eitavad oma keha vajadusi, üritavad sageli süüdistada teisi inimesi või väliseid tegureid oma välimuse pärast. Kuni liigsed kilod ei tekita terviseprobleeme, siis on see igaühe isiklik asi, kuidas ta välja näeb. Ent kui rasvumise tõttu kannatab tervis, siis peab inimene viima oma keha arsti juurde, et vajalikku ravi saada.

Kuidas endasse suhtuda?

Paljud naised on arvamusel, et armastus oma keha vastu väljendub enesesisendusel: “Mina olen kõige kaunim!” Vale vastus.

Looduse poolt antud eeldustega leppimine sisaldab adekvaatset hinnangut oma keha võimaluste ja piirangute suhtes. Mida siis teha, et õigesti oma kehasse suhtuda?

  • Suhtu endasse positiivselt ja austusega. Oluline on seada oma elu nii, et seal oleks rohkem positiivseid emotsioone ja meeldivaid elamusi. Selleks tee endale selgeks, mis sulle meeldib, mis mitte; mis segab, mis innustab; mida meeldib teha, mida mitte ja miks? Oluline on ka sinu suhtumine inimestesse. Kellega on meeldiv suhelda, kellega tahaksid lähedasemaks saada?
  • Õpi tundma oma keha ja enda vajadusi. Selleks esita endale päeva jooksul sagedamini küsimus: “Kuidas ma end emotsionaalselt, füüsiliselt ja psühholoogiliselt tunnen?” Ning mida sa tahaksid? Äkki on sul kõht tühi, oled väsinud, pinges, erutatud jne.
  • Tee endale selgeks, et kõik, mis su kehaga toimub, sõltub üksnes sinust. Mitte kellelgi pole õigust seda peale sinu teha. Sina vastutad selle eest, kuidas su keha välja näeb ja kuidas end tunneb. Kui sul on terviseprobleeme, lahenda need arstiga. Kui su keha vajab näiteks liikumist, pinge langetamist või taktiilset kontakti, pole vaja seda ignoreerida. Tuleb vaid otsustada, mil moel neid vajadusi saab rahuldada.
  • Mida teha kriitikaga sinu aadressil? Meil on kombeks hinnata inimest tema väliste näitajate põhjal. Isegi mitte just lähedased inimesed võivad sulle öelda, et oled juurde võtnud või näed halb välja. Sel juhul on sul täielik õigus vastata, et see pole nende asi. On vaid sinu otsus ja valik, kuidas sa riides oled, kuidas välja näed. Ning kui sinu välimus rikub teatavaid üldiseid sootsiumi seadusi (korratu riietus, ebameeldiv lõhn jms.), pead olema valmis selleks, et teised hakkavad sind vältima. Aga ka see on sinu isiklik valik.

Allikas: Domašni Otšag, juuli, 2018