Emotsionaalne ja füüsiline mõju

Naisena tead ja oled kogenud, kuidas menstruatsioon meeleolu ja emotsionaalsust mõjutada võib. Iga pealtnäha pisike asi ajab närvi või isegi nutma ja mitte miski ei näi sujuvat. Aga kas oled märganud ja mõelnud, kuidas tsükkel sind füüsiliselt mõjutab? Kui tunnetad oma keha paremini, siis saad ka raskemate nädalatega oma kuust hakkama.

Hormoonid, mis juhivad su elu

Me kõik oleme ainulaadsed ja kordumatud ning sama kehtib ka meie hormoonide tasakaalu kohta. Iga naine kogeb tsüklit erinevalt ja on ka neid, kes tunnevad end isegi menstruatsiooni ajal suurepäraselt. Sellel on seos östrogeeni taseme tõusuga, mis mõnel juhul võib olla väiksem. Samas on naisi, kellel esineb hormonaalseid probleeme, näiteks polütsüstilised munasarjad või premenstruaalne sündroom (PMS), mis mõjutavad tervist, enesetunnet ja mõningatel juhtudel kehakaalu. Päevadele eelneval nädalal tekkinud lisakilod tulevad enamasti veepeetusest ja tegu pole võluväel ilmunud rasvaga. Tihti vajavad hormonaalsed häired meditsiinilist ravi ja arsti sekkumist, aga suur tähtsus on ka sinu elustiilil ja toitumisel, mida võiks raviarstiga arutada.

Kaal tõuseb ja tuju langeb

Juba umbes nädal enne menstruatsiooni võid kogeda kõhu- ja alaseljavalusid, seletamatud väsimust, tuima peavalu ning kaalutõusu. Kaal võib tõusta isegi üle paari kilo ja see sõltub sinu kehakaalust, omapäradest ja ka toitumisest. Nagu sellest kõigest veel vähe oleks, siis arvatavasti on sul vajadus kogu toidupoe magusariiul ühe toidukorrana ära süüa ja midagi veel peale näksida. Õnneks kõik need probleemid hakkavad menstruatsiooni teisel või kolmandal päeval kaduma, aga kogu see tsirkus kord kuus läbi elada on tõeline vägitegu!

Lahendused, mis toovad leevendust

Kuigi kõige lihtsam variant tundub ennast heast ja paremast ümmarguseks süüa ja teki alla peitu pugeda, siis on ka teisi võimalusi, kuidas naiseks olemisega toime tulla. Isegi PMS-i vaevusi ja suuremat kaalutõusu on võimalik elustiililiste valikutega leevendada ja vähendada. Puudub üks ja kindel rutiin, mis kõikidele naistele leevendust tooks. Parim variant on enda peal katsetada ja vaadata, millisel moel end paremini tunned.

  • Tee mõõduka koormusega trenni. See pole õige aeg rekordite purustamiseks, aga kerge higistamine tuleb kasuks. Kuigi alakõhuvalu ja loid olek ahvatlevad sind pigem diivani peal kerra tõmbama, siis tegelikult aitab kerge liigutamine kõhuvalu leevendada. Lisaks tunned ennast ka vaimselt paremini, sest said siiski trenni tehtud.
  • Vähenda soola ja vürtside tarbimist. Kõht on kergelt paistes ja kogu keha hoiab hormoonide kõikumise tõttu vett kinni, mis on täiesti normaalne. Et end paremini tunda ja vedelikupeetust vähendada, siis väldi soolaste toitude söömist ja jäta vürtsid mõneks ajaks kõrvale.
  • Piira kohvi joomist ühele tassile päevas ja hoia veepudel lähedal. Kofeiin võib kurnata neerupealised ning sellega väsimust ja vedelikupeetust isegi suurendada. Vesi on sinu parim sõber, sest aitab organismi puhastada ja jääkainetest vabastada.
  • Söö regulaarselt. Tujude kõikumist teeb veel hullemaks järsk veresuhkrulangus, mis suure näljaga tekib. Püüa süüa neli korda päevas, et ainevahetus oleks töös ja enesetunne parem. Jälgi, et menüüs oleks esindatud rasvane kala, pähklid ja seemned, rohkelt köögivilju ja värsket. See aitab hormoonide kõikumist loomulikult viisil tasakaalustada.
  • Maiusta mõistlikult. Suurenenud vajadus magusa ja eriti šokolaadi järgi võib kaalust alla võtmisel kujuneda komistuskiviks. Toiduga liialdamine või ülesöömine võib nullida eelnevatel nädalatel tehtud edusammud. Magusa söömises pole midagi halba, kui valida õiget asja sobivas koguses. Näiteks tume šokolaad või isetehtud küpsetis on head variandid, kuidas magusaisu kontrolli alla saada ja end seejuures hästi tunda.
  • Puhka ennast välja. Võimalik, et vajad paar tundi rohkem uneaega, et ennast puhanuna tunda. Lülita teler ja arvuti välja, et varem magama minna. Puhanud olekus on keha kortisooli tase madalam, mis omakorda aitab kaasa rasvapõletusele ja vöökoha trimmimisele.

Allikas: Fitcat