1. Osta õiged jooksujalanõud. Ma tean, et need on väga kallid, aga ilma ei saa! Mine sellisesse spordipoodi, kus on olemas jooksulint, ja lase oma jalgu testida. Teenindaja oskab sulle kindlasti nõu anda, millised jooksujalanõud on just sinu jaoks sobivad. Nõuane naistele – ära vali jooksutosse välimuse järgi!

2. Leia endale sobiv treeningplaan. Alusta aeglaselt! Kõik algajatele mõeldud treeningplaanid on koostatud nii, et joostakse ja kõnnitakse vaheldumisi. Nii tõuseb koormus samm-sammult iga nädal, st jooksmise osakaal suureneb. Paari kuu pärast suudad juba 30 minutit ühes tükis ära joosta ja see on sinu jaoks sama lihtne kui kiirkõnd.

3. Muretse endale pulsikell. See ei ole küll hädavajalik abimees, aga pulsikellaga on kindlasti lihtsam jälgida ja reguleerida treeningu intensiivsust. Kui ületad õige pulsitsooni, annab kell sellest koheselt piiksudes teada. Lisaks sellele saad analüüsida oma treeninguid ning hoida silm peal oma arengul – väga motiveeriv!

4. Planeeri. Pühapäeval pane kõik järgmise nädala trennid märkmikusse kirja, sest nii väldid seda, et mõni muu oluline sündmus satub trenniga sama nädalapäeva peale. Kuna alguses kestab üks trenn vaid 20-30 minutit, leidad kindlasti selle jaoks aega.

5. Motiveeri ennast. Ühine lähima jooksugrupiga, pane kirja ennast oma esimesele jooksuvõistlusele või leia endale lõbus jooksupartner. Nii on sul trenni vahelejätmiseks raskem põhjusi leida. Lisaks sellele sea endale kindlad eesmärgid, mida tahad aasta lõpuks saavutada, ning tee nende nimel tööd. Usu mind, kui oled oma eesmärgid saavutanud, oled enda üle väga uhke.

6. Kuula oma keha ja puhka.
Kui tunned, et oled trennist väsinud või kui lihased valutavad, siis ära pinguta trenniga üle. Areng toimubki ju tegelikult puhkuse, mitte trenni ajal. Kui vaim on jälle värske, siis jätka oma treeningplaaniga.

7. Toitu tasakaalustatult ja joo palju vett.
Kui sa pole varem nii palju trenni teinud, siis muuda Kaaluabis ära oma füüsilise aktiivsuse aste. Nii võid rohkem süüa, kuid loomulikult ei maksa söögiga üle pingutada, kui sooviks on samal ajal kaalust alla võtta. Vett joo samuti tavapärasest rohkem.

8. Ära anna alla! Muutused võtavad aega ja esimesel nädalal ei pruugi sa mingeid edusamme märgata, aga ma luban, et hiljemalt kahe-kolme nädala pärast on su vastupidavus tublisti paranenud.

Heidi kirjutab Kaaluabis tervislikust toitumisest ja sportlikust eluviisist. Kui soovid tema kohta rohkem teada, külasta tema blogi aadressil http://heidi.tarkpea.ee