Liikumine

Soodustage kehalist aktiivsust: innustage oma last olema aktiivne ning soovitage tal osa võtta spordiringidest või liituda mõne võistkonnaga. Laps võiks harrastada näiteks jalgpalli, tantsimist, ujumist, käimist jne. Liikumine aitab vähendada rasvumise riski ja rasvumisega seotud haigusi ning hoiab lapse terve ja energilise.

Toitumine

Sööge tervislikult: õpetage ja julgustage lapsi kontrollima oma energiatarbimist ning sööma tervislikku ja tasakaalustatud toitu. Kontrollige soolatarbimist ning vältige suhkrut sisaldavaid karastusjooke, maiustusi ja tööstuslikke suupisteid.

Kehakaal

Jälgige oma lapse kehakaalu: rasvunud noortest saavad haiged täiskasvanud. Kui olete mures, et teie laps on ülekaaluline või rasvunud, konsulteerige arstiga.

Rinnaga toitmine

Emapiim on parim: rinnaga toitmine kuue esimese elukuu jooksul aitab vältida mittenakkuslikke haigusi lapse hilisemas elus ning rahuldab kõik lapse vajadused toidu järele.

Suitsetamine

Rääkige oma lastele suitsetamise mõjust tervisele enne seda ja sel ajal, kui neil tuleb teha otsus suitsetamise osas. Hoiatage neid, et nad ei laseks end mõjutada tubakatööstuse turundusmeetmetest. Kui olete suitsetav lapsevanem, selgitage sõltuvusprobleemi ning püüdke ise suitsetamisest võimalikult kiiresti loobuda.

Looge lapsele toetav ümbrus:

- Tagage suitsuvaba elukeskkond
- Juurutage peres tervislikud toiduvalmistamise tavad
- Valmistage toitu, mis on tasakaalus ja toitaineterikas. Lülitage toidusedelisse puuviljad ja köögiviljad, täistera, küllastamata rasvad ja rasvavabad ained, tailiha, kala ja kaunviljad. Kasutage toiduvalmistamisel mõõdukalt pehmeid margariine või päevalille-, rapsi-, oliivi- ja maisiõli
- Vältige maiustuste ja rämpstoidu ostmist
- Vähendage teleri vaatamist
- Soovitage oma lapse koolil pakkuda tervislikke lõunaid ja suurendada kehalise kasvatuse tundide arvu tunniplaanis.
- Tehke omalt poolt kõik, et tagada lapsele turvaline koolitee jalgsi või jalgrattaga.

Mis töötab vastu tervislikele eluviisidele?

Rasvumine

Laste rasvumine on mõnes maailma piirkonnas võtnud epideemia mõõtmed ning levib üha enam. Maailmas on umbes 22 milj alla viie aastast rasvunud last ning veelgi rohkem neid, kes on ülekaalulised.

Vähene liikuvus

Kuigi lastele on omane olla energiline ja aktiivne, pole kaks kolmandikku lastest nende tervise seisukohast piisavalt aktiivsed. Need lapsed kahekordistavad oma riski rasvuda ning suurendavad tõenäosust südame- või veresoonkonnahaiguste ja paljude muude krooniliste haiguste kujunemiseks. Ülekaalulistel lastel on normaalse kehakaaluga lastega võrreldes kolm kuni viis korda suurem tõenäosus kannatada enne 65 aastaseks saamist südameinfarkti või ajuinsuldi all.

Suitsetamine

Mida nooremalt hakatakse suitsetama, seda suurem on risk haigestuda suitsetamisega kaasnevasse haigusse. Pooled noortest, kes jätkavad suitsetamist täiskasvanuna, surevad tõenäoliselt suitsetamise tõttu. Peaaegu pooled kõikidest lastest maailmas elavad koos suitsetajaga. Laps, kes kasvab lapsevanema sigaretisuitsu keskel, hingab viiendaks eluaastaks sisse annuse, mis vastab 102 pakile sigarettidele.