Evelyn, 11.12.2009 12:43

Ma treenin ennast 3 korda nädalas ja seda juba aasta aega, kaal on normis, kaalun 57 kg ja olen 168 cm pikk, aga kui mõõdan oma keha rasvaprotsenti, on see liiga kõrge umbes 29%, kas ma peaks selle pärast muretsema?
Väga hea, et liigutate ja teete trenni! Alati ei pruugi välimus ja kaalunumber anda ettekujutust keha rasvasisaldusest. Ka inimestel, kes on saledad ja kerged, võib rasvaprotsent olla normist suurem. Kahjuks ei tea kui vana te olete. Normaalseks rasvaprotsendiks peetakse naistel 20-29%, ehk mahute just sinna viimasele piirile. Kehakaalust allavõtmine ja rasvaprotsendi vähendamine pole üks ja seesama. Paljud dieedid vähendavad kehakaalu vedelikusisalduse vähendamise või lihaskiududes sisalduvate energiavarude põletamise kaudu. Nii on võimalik, et kehakaalu vähenedes rasvaprotsent hoopis suureneb. Siis tuleb ülevaadata treening ja toitumine, võib-olla ka treeninguid muuta, kui juba aasta aega on samamoodi treenitud!

Eyly, 11.12.2009 15:10
Minul selline küsimus, et kuna olen vormis 170 pikk ja kaal 57-58kg, siis nagu alla pole vaja võtta. Kuid kui vaatan, et peeglist, vajaks keha treenimist. Olen lapsega kodune ja trennis pole aega käia. Kodus on mul olemas crosstrainer, kas sellega on võimalik keha natuke ilusamaks saada. Palju peaks sellega nädalas tegema ja mitu minutit järjest?
Ikka! Igasugune liigutamine tuleb kasuks! Usun, et ehk saab lapsega ka jalutuskäike ette võtta. Aga crosstraineriga võiks teha kodus 3x nädalas ikka! Kaks lühemat treeningut 30-45 min ja üks kord pikem, 45-75 min!

kristi, 11.12.2009 17:20
tere Eva.olen otsinud tõhusat rasvapõletustreeningut ning saanud vastuseks küsimusele ,kas spinning on hea rasvapõletuseks kahesuguseid eri vastuseid. Et Ei,kuna pulss tõuseb liiga kõrgele ning treening on südamelihasele.Siit kirjadest aga leidsin ikkagi vastuse, et on hea spinning rasvapõletuseks. Kuidas siis ikkagi on??
Tänades ette.

Mina vastaks nii, et kas teha kõrgema pulsiga lühikest treeningut või madala pulsiga pikka treeningut, tulemus on ikka sama! Rasva põletab ikka iga treening! Kõrgema pulsiga on kalorikulu ka suurem peale treeningu lõppemist!

Sandra, 11.12.2009 22:21
Kuidas saada sääremarjad ja käed peenemaks ja rasvast lahti? Mul piht on juba imepeenike ja pepu täiesti ära kadunud, kuid sääremarjad ja käed ikka lödevad. Väga imelik on vaadata.
Vastan lihtsalt — kogu keha treenides. Kardiotreening ja jõusaal, toonuse tõstmiseks!

Oled, 12.12.2009 00:21
sa vaba chik?
ja kus sa treeneri paberid said?
aitäh

Olen hõivatud! Oman EFTE, BodyPump ja BodyBalance tunnistusi. Ja õnneks on mul olnud võimalus käia väga palju Usas ennast koolitamas.

Kurr, 12.12.2009 15:19
Tere!
Miks peab kaalualandamisel loobuma nt. hapukoorest? Kas pigem ei peaks lihtsalt vähendama toidukoguseid (kombineerituna treeningutega, muidugi)? Kas mitte Loobumine lemmiktoiduainetest ei vii keha ja meelt veel rohkem stressi, mille tulemusena kaalualandamine ei ole nii efektiivne? Palun kommentaari.

Eks see ole väga individuaalne. Saates hapukoore näide oli see, Ingele väga meeldib hapukoor, aga kuna tema soov oli kaalu langetada, siis peab selle kahjuks ära jätma. Arvestada tuleb, et väga paljud inimesed saavad koguse vähendamisest omamoodi aru. Kellele kuni 1-2 lusikat, mõnele 1-2 pakki. Magusaga on sama, võin ju vähendada kogust, aga lõpuks soovitud tulemuse annab siiski ikka väga kindlate reeglite järgmine. Aga hapukoore näide oli tegelikult täitsa saates osalejatele — ei ole seda vaja panna iga toidu sisse!

K, 12.12.2009 23:17
tere!
küsimus selline; mida süüa enne ja pärast trenni ja kui suur peaks oleme trenni ja söögikorra vahe ?
ette tänades

Palun vaata ka eelmisi vastuseid! Enne trenni võib süüa midagi kerget, kindlasti tühja kõhuga mitte treenida! 1 tund-30 min enne trenni, nii kuidas tunne on, et päris täiskõhuga on ka raske treenida. Peale treeningut, oleneb ka treeningu raskusest, praktiliselt võib süüa ka kohe peale trenni- midagi kerget, lahja jogurt, kohupiim, banaan, täisteravõileb.

elena, 13.12.2009 20:27
tere Eva,
käin päris palju trennis (sinu trennides ka üsna tihti:)) 5-6 korda nädalas- aga viimasel ajal on probleem motivatsiooniga. Aju ütleb, et ei viitsi — enesetundele on aga juba paaripäevane trenniluus täiesti märgatav, tujule ka.
Kuidas treenerid ennast hoiavad iga jumala päev nii säravate ja motiveeritutena, teie ju ei saa tunni andmisest loobuda, sest “täna ei ole tuju päris see”?

Rõõm kuulda! Tõesti, klient ei taha jah torisevat treenerit näha! Aga usu, kui meil on ka raske see trenni minemine, siis trennis kaovad kõik mured, eriti kui näha, kuidas kliendid ka pärast rasket tööd jõuavad ja tahavad trenni teha! Sulle ma aga soovitan võtta kohe „ametlik“ puhkus trennist 1 nädal, et ei peaks mõtlema, oeh praegu käib trenn, aga mina istun siin (kohvikus, kinos, tööl, kodus jne) Proovida veel mõnda uut treeningut, kuhu veel jõudnud pole ja usu, motivatsioon tuleb varsti tagasi ka. Võib-olla tuleb ette, et aeg-ajalt on ennast vaja ka sundida, et uuesti nö käima saada, sest trennis on ju lihtne ja tore, lihtsalt sinna jõudmine võib osutuda raskeks? Või peab siis jõuludel palju piparkooke sööma?

Kartys, 15.12.2009 08:40
Mitu minutit on mõõdukas trenni teha? Mida peaks rohkem sööma ja mida vähem ?
Tänades Kartys !

Eks see kõik oleneb, mis on eesmärk! Kaalulangetamiseks oleks vaja teha vähemal 40 min järjest!
Vähem võiks alati süüa suhkrut, trans.rasvu — sai, koogid, kommid, küpsised, kõik õlis praetud asjad, friikartul, hamburger jne Mida võiks alati rohkem — juurviljad, kala, kana, täisteraleib, puuviljad.

ex, 15.12.2009 09:12
Olen 169 cm pikk ja kaalun 60-61 kg. Pole seoses lapse sünniga 3 a reguraalselt trenni teinud, käin vahest jooksmas. Enne lapse sündi tegin 6x nädalas trenni. Hiljuti mõõdeti mu rasvaprotsendiks 15,9.Kas see palju ? Kehaga muidu rahul, aga toonuses pole nagu varem kuna jõutrenn puudub (va 12 kg liikuv hantel kodus:)
Oled täitsa normaalkaalus! Rasvaprotsendi normaalne vahemik oleks 20-29. Lase endal igaks juhuks uuesti rasvaprotsenti mõõta, sest 15,9 on tegelikult väga väike number! Otsi ehk eelmistest vastustest, ajakirjadest, internetist endale mõned jõuharjutused või ehk õnnestuks sul ka mingisugune fitness DVD koju muretseda, mille järgi trenni teha!

naine25, 15.12.2009 18:41
Tere!
Käin trennis nii 3 kuni 4 korda nädalas, alustasin jälle umbes 2 kuud tagasi. Olen proovinud 3 korda nüüd juba alustada pooletunnise lihaste treenimisega ja siis pärast seda cardiot ka pool tundi, enne tegin vastupidi. Tean, et pidi mõjuma paremini kui enne jõutrenn ja siis cardio, aga see tunne on nii vale kuidagi, kuna ei hakka keha v2ga higistama, kuigi teen ikka kyllaltki raskete raskustega 3 seeriat ja igat harjutust 10 korda. Tahan teada, et kas sellega harjub 2ra kuidagi, sest t6esti ei tunne, et v2ga naudiks treeningut, olen m2rganud, et ajab mind haigutama ka millegip2rast koguaeg kui alustan raskustega, ei ole 6iget motivatsiooni. Kas seletaksite t2psemalt, miks on kasulikum alustada j6utreeninguga?
Esimeses osas te vastasite kellelegi, et ujumine pole k6ige parem viis kaalu langetamiseks, kuna ei kuluta enam kaloreid kui basseinist v2lja tulen. Mina olen alati arvanud ja kuulnud, et ujumine on just yks parimaid treeningviise, kuna kasutuses on nii kaela, k2te, 6la, selja kui jalalihased. Ja tavaliselt professionaalsed ujujad on v2ga ilusa toonuses kehaga. Kunagi yks minu tuttavatest, k2is iga hommik ujumas, nii mitu kuud j2rjest, ja v6ttis ikka k6vasti alla ja suur 6llek6ht kadus ka 2ra, muid harjutusi ta ei teinud peale ujumise. 2it2hh
Eks see olenebki, kuidas endale meeldib. Kui tunnete, et tõesti ei sobi ennem teha jõudu ja siis cardiotreeningut, tehke ikka teistmoodi, kui teile nii on lihtsam!
Jah kirjutasin niimoodi küll, kuna üks suur “aga” on ujumisel just see, et pärast veest välja tulles on tavaliselt suur näljatunne, kuna on raske treening ja kulutab palju energiat, mis paneb rohkem sööma. Vormishoidmise eesmärgil on kindlasti ujumine ülimalt tõhus, aga just kaalulangetuseks ei ole see kõige parem. Teie sõbra näide on tingitud sellest ka, et ükskõik, kes hakkab liigutama ja on ülekaalus näeb kaalulangust, kuna see on kehale hoopis teine režiim.

trulla, 16.12.2009 00:35
Tere Eva!
Olen 175cm/150kgkaaluv naisterahvas.Olen üritanud jälgida söömist ja ka trenni teha kuid kaal pole siiski allapoole liikunud.Pigem ikka juurde tulnud.Tean et minu keha näeb välja inetu -kõige rohkem teevad mulle muret rippuvad lottis käsivarred.Ja ka suur kõht.Mis nõu annaksite kuidas saaks hakata kaalukaotama.Kas oskate soovitada harjutusi et käsivarsipeenemaks saada ja kõhtu ja kintse väiksemaks.Mis aitab neil rohkem trimmi minna.Või kui käte nahk lotendab siis polegi enam võimalik seda paremaks saada….

Kõigepealt, ärge laske ennast muserdada eelnevatest läbikukkunud üritamisest. Allavõtmine on pikk protsess ja kahjuks see ei näita kiireid tulemusi. Alustage nüüd kohe ja homsest, mitte esmaspäevast nagu inimesed ikka. Iga päev proovige leida endale aega ja alustage kõndimisest, väljas ilus külm ilm, minge jalutama, alustage 30 min ja jõudke kuni 1h välja! Ideaalne oleks kui suudate 3-4 x nädalas kõndida 45 min-50 min. Alustada tuleb ikka kogu kehast, küll need probleemsed piirkonnad ka järgi annavad! Üritage palun edasi kindlasti ka toitumist jälgida! Väiksemad toidukorrad - 5x päevas, juurviljad, kana, kala. Vältige praadimist, pigem aurutage, keetke või kasutage oliiviõli. Ärge andke alla!

Miia, 16.12.2009 18:33
Tere!
Mis oleks kõige paremad kodused harjutused kõhulihastele ja niinimetatud “sangadele”.
Õige toit! Sangadele soovitan aga teha külje kallutusi, hea kui omate hantleid! Seiske sirgelt, harkseis ja korda-mööda kallutage küljelt-küljele, nagu tahaksite kandasid puudutada, aga ette ei tohi kallutada! Kõhulihaste kohta oli ka eraldi rubriik, loodan, et leiate sealt vastused!

H-R, 16.12.2009 21:28
ma olen 13 aastane tüdruk ja tahtsin küsida,et kas minu kaal on normaalne.see on 57-60 ja pikkus umbes 169-170cm. need kilogrammid seal kaalu vahel, nendega on see jutt,et minu kaal oleneb üldiselt sellest mida ja kuna ja kui palju ma söön. ma teen hommikul muuseas ka kõhulihase harjutusi, lihtsalt niisama omaks rõõmuks,on plaanis ka tantsima minna. kas ma olen normaalse kehaga ja kas on võimalik,et kui ma praegu endale ei meeldi(see muidugi ei pruugi olla tõsi teiste silmis)võin ma täiskasvanuna minna hoopis teisse vormi,näiteks saledamaks kui ma praegu olen,või lausa kontkõhnaks:D. kas selleks,et seda kehakaalu säilitada, tuleb lihtsalt süüa vähem rasvast ja magusat ning liikuda tavaliselt
Sul on täiesti õigus! Sinu vanuses peabki tegema kõike oma rõõmuks ja mitte ekstra kaalulangetuseks! Naudi liikumist, leia endale meeldiv treening ja toitu korralikult, 3 suuremat söögikorda ja 2 snäkki vahele! Hoidu suurest kogusest magusast, limonaadist, krõpsud, burgerid jne!

Anna, 16.12.2009 22:41
Tere, minul mure järgmine, kuidas treenida jalgu ilma põlvi koormamata. Olen 28, kuid põlvedel kõhrekahjustus. Seega ei julge nt jõusaalis jalgedele üldse koormust anda (vaid rattasõit), kas see on liialdatud hirm või on siiski harjutusi mida võiks julgelt teha? Vastuse eest ette tänades.
Kas te arstiga olete konsulteerinud? Mis tema on soovitanud? Eks peab ennast kuulama, kui harjutusi tehes ebamugavus on! Ei julge niimoodi nõu anda, jälgige oma keha!

Kägu, 16.12.2009 22:45
Kuidas ohjeldada treenimisega kaasnevat suurenevat söögiisu? Ma oleksin kindalsti oluliselt paremas vormis, kui suudaksin seda :) Olen regulaarselt sporti teinud juba 2 aastat aga söögiisu ei ole ikka stabiliseerunud — söön kindlasti rohkem kui mitte sporti tehes.
Toitumist võib kindlasti natukene suurendada treeningu arvelt, aga mina soovitan mõelda lihtsamalt. Võib-olla ei ole söögiisu suurenenud, vaid mõte, et nüüd peaks sööma rohkem, või ma ise tahan rohkem süüa? Kas toidukorrad on paigas? Peab kindlasti vältima tühja kõhtu, et ei tekiks ülesöömist! Usun, et suudate seda kindlasti, proovige! Kasvõi 1 kuu! Palju edu!

Imre, 17.12.2009 14:56
Tere, kus on võimalik saada infot tervisliku toitumise kohta? Küsija peab silmas tasuta infot:)
Neid veebilehti on ka väga palju, otsige googlest ja ka eesti otsingust.

ONGI KÕIK!
Suur tänu küsijatele ja lugejatele!
Liigutavaid pühi ja head uut aastat!

Senised kokkuvõtted on loetavad rubriigis “Küsi treenerilt”.
include "/www/htdocs/woman/includes/projects/kaalust_alla/kaulik.inc"; ?>
Rubriigi eelmised küsimused-vastused leiad siit, muuhulgas saad teada, kuidas tagumikku trimmi saada, millist trenni valida, kuidas püsivat kaalu saavutada, kuidas oma keha naiselikumaks vormida ja palju muud.