Maastrichti ülikooli meditsiinikeskuse bioloogi sõnul teeb tervisliku elustiili kõrval ruumi temperatuuri järkjärguline alandamine kehale head, sest madalama toatemperatuuri puhul peab keha põletama 37 kraadi säilitamiseks rohkem kaloreid. Dr. Marken Lichtenbelt ja tema kolleegid väidavad, et pikemas perspektiivis mõjutab külmem temperatuur energiataset ja kehakaalu.

Kehakaalu alanemise võti seisneb pruuni rasva, või teisisõnu pruuni rasvkoe aktiviseerumises. Erinevalt tuttavast valgest rasvkoest sisaldub pruunis rasvkoes palju soojusttekitavaid mitokondreid, mis on kudede “elektrijaamaks”. Kui kehal on vaja temperatuuri tõsta, põletab just nimelt pruun rasvkude selleks kaloreid.

Aaron Cypes’i, Bostoni Diabeedikeskuse endokrinoloogi sõnul on ainus teadaolev viis selle rasvkoe aktiveerimiseks nimelt kokkupuude külmaga. Juba enne värisema hakkamist on keha sisse lülitanud soojuse, mida toodabki pruun rasvkude. Selleks aga, et pruuni rasvkoe funktsioonist kasu lõigata, tuleks oma soojad, hubased kontorid ja kodu vahetada veidi külmemate ruumide vastu. Vähemalt mõneks ajaks. Siis on kehal tegemist, et säilitada oma soojustasakaal.

Van Marken Lichtenbelt ütleb, et vajalik oleks tekitada ruumis temperatuuri variatsioon. See võib tähendada näiteks kogu ruumi külmemat temperatuuri talve jooksul või ka seda, et erinevates ruumides on erinevad temperatuurid. Aeg-ajalt kütte madalamaks keeramine ei ole üldse halb. Ajapikku harjub inimene temperatuurimuutusega ning kehal hakkab jahedamas hea: keha kohaneb külmaga.

Ometi ei tasu arvata, et ise tekitatud külmalained viivad maagilise kaalukaotuseni. Kõige paremini toimib see strateegia ikka koos füüsilise koormuse ja tervisliku toitumisega.